Skocz do zawartości
Lori

Lenovo G560 i wymiana 'dedykowanego' GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,wkrótce mój laptop będzie miał swoją czwartą rocznicę i z tej okazji chciałbym coś w nim wymienić. Przeglądając wszystkie wymienne moduły nie znalazłem tam swojej dedykowanej karty graficznej Nvidia GeForce 310M. Po rozkręceniu laptopa zauważyłem, że owa karta jest przylutowana do płyty główne, więc trochę mnie to zdziwiło, ponieważ jest 'dedykowana'. Chciałbym się dowiedzieć, czy macie jakieś domowe, sprawdzone i bezpieczne sposoby, aby odlutować tą kartę i w to samo miejsce założyć drugą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki jest sens wymiany karty graficznej w laptopie? Skoro laptop ma już 4 latka to wymieniając grafike na coś nowszego na 90% będzie problem z kompatybilnością. Poza tym skoro karta jest przylutowana na stałe to co tam chcesz na jej miejsce stawić, skoro zazwyczaj karty do laptopów są na złączu MXM którego Ty zapewne nie posiadasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sens jest taki, że laptop jest w dobrej kondycji, ale wiadomo - grasz to wymagasz. Z taką kartą graficzną, to dość ciężko będzie odpalić gry, które są 'na czasie'. Całkowicie odpada opcja kupna komputera stacjonarnego. Mógłbyś rzucić okiem na płytę główną i określić czy jest to złącze MXM? http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/556320178/For-Lenovo-G560-intel-motherboard-mainboard-tested-free-Shipping.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wyglądają złącza MXM:

Dołączona grafika

Na tej fotce co Ty dałeś nie jestem w stanie określić złącza. Narysuj mniej więcej gdzie jest Twoja karta wsadzona to może jakoś załapie bo inaczej to ciężko. Każdy producent sam sobie dobiera jak są rozmieszczone układy na jego płytce (w odróżnieniu od płyt desktopowych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi