Lori Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam,wkrótce mój laptop będzie miał swoją czwartą rocznicę i z tej okazji chciałbym coś w nim wymienić. Przeglądając wszystkie wymienne moduły nie znalazłem tam swojej dedykowanej karty graficznej Nvidia GeForce 310M. Po rozkręceniu laptopa zauważyłem, że owa karta jest przylutowana do płyty główne, więc trochę mnie to zdziwiło, ponieważ jest 'dedykowana'. Chciałbym się dowiedzieć, czy macie jakieś domowe, sprawdzone i bezpieczne sposoby, aby odlutować tą kartę i w to samo miejsce założyć drugą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 A jaki jest sens wymiany karty graficznej w laptopie? Skoro laptop ma już 4 latka to wymieniając grafike na coś nowszego na 90% będzie problem z kompatybilnością. Poza tym skoro karta jest przylutowana na stałe to co tam chcesz na jej miejsce stawić, skoro zazwyczaj karty do laptopów są na złączu MXM którego Ty zapewne nie posiadasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lori Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Sens jest taki, że laptop jest w dobrej kondycji, ale wiadomo - grasz to wymagasz. Z taką kartą graficzną, to dość ciężko będzie odpalić gry, które są 'na czasie'. Całkowicie odpada opcja kupna komputera stacjonarnego. Mógłbyś rzucić okiem na płytę główną i określić czy jest to złącze MXM? http://i00.i.aliimg.com/wsphoto/v0/556320178/For-Lenovo-G560-intel-motherboard-mainboard-tested-free-Shipping.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Tak wyglądają złącza MXM: Na tej fotce co Ty dałeś nie jestem w stanie określić złącza. Narysuj mniej więcej gdzie jest Twoja karta wsadzona to może jakoś załapie bo inaczej to ciężko. Każdy producent sam sobie dobiera jak są rozmieszczone układy na jego płytce (w odróżnieniu od płyt desktopowych). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lori Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Wydaje mi się, że jednak nie mam tego złącza MXM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 No to nie zmienisz grafiki. Nawet jakbyś wylutował ten scalak z GPU to miałbyś później problemy z BIOSem i najprawdopodobniej nie wstałby laptop. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lori Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Ok, dzięki za pomoc :) Poszła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...