aro52 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Czy mozecie mi powiedziec jak to jest z nowymi plytami wiekszosc ma juz tylko 4pinowe gniazda wiatraczkow. Czy mozna sterowac obrotami wiatrakow z wtyczka 3pinowa (bez pwm) czy bede zmuszony wymienic wszystkie wiatraki w nowej obudowie? Edytowane 12 Stycznia 2014 przez aro52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amp Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 W biosie masz sterowanie wiatrakami zarówno z jak i bez pwm.Sterowanie z pwm zapewnia ci zwiększanie obrotów np. wraz ze wzrostem temp.Bez tego będziesz mógł ustawić obroty na sztywno (jest tam parę ustawień). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro52 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) W moim starym abicie mam kontrole 3pin tylko cpu z 4 ale dziala tez z 3pin, i obroty zmieniaja sie od temp dowolnie wybranego elementu na kazdym z 6gniazd. Czy w nowych plytach na socket 1150 (gigabyte asus msi) tak nie mozna jak jest 3pinowy wiatraczek ? Edytowane 12 Stycznia 2014 przez aro52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amp Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Ja mam płytę asrocka i tam mam 2 gniazda 4 pin a pozostałe 3 pin i z tego co widzę w biosie to na tych 4 pin jest możliwość auto regulacji obrotów w zależności od temp...na pozostałych są tylko levele. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 Bez PWM to tylko przez napięcie regulujesz: im niższe tym wolniejsze obroty. Ewentualnie niektóre obudowy mają regulator obrotów, gdzie też przełączasz napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro52 Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2014 To to ja wiem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Można sterować wentylatorami 3pin z poziomu płyty głównej ... jednak nie każdej. (w ASRock P67 pod s1155 się da) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...