Ablebal Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Mam problem z GPU HD6870 od XFX (dual fan) - wentylatory grzeją na pełnej prędkości. Oto historia: Kartę kupiłem po cenie trochę niższej niż normalnie ze sklepu na allego, pudełko było oryginalnie zaklejone, 2 lata temu. Od samego początku jej użytkowania karta ma dość wysokie temperatury - 45-50° standby (zależy od pory roku), 82°-92° w stresie. Wczoraj podczas przyjemnej gry w Dark Souls z DSFixem 2.2 od Durante wentylatory karty nagle skoczyły na 100% obrotów - co nie jest miłą rzeczą, chodzą jako odkurzacz. Od razu sprawdziłem w programie MSI Afterburner co jest - ku mojemu zdziwieniu program pokazywał, że wentylator chodzi normalnie. Wyłączyłem więc automatyczną kontrole obrotów, ustawiłem na najniższą wartość i nic - nadal suszarka. Postanowiłem ściągnąć najnowsze sterowniki (miałem 12.9) i tym razem zainstalować CCC żeby sprawdzić jaka tam będzie sytuacja - bez zaskoczenia, była dokładnie taka sama, nic nie pomagało. Oczywiście po odinstalowaniu sterowników trzeba było zresetować komputer - zauważyłem, że wentylatory już od samego początku chodzą na pełnych obrotach, gdzie do tej pory podczas startu przyspieszały i od razu zwalniały co znaczy że to raczej nie software. Teraz pytanie: Co jest źródłem tego problemu? Jedyne rzeczy które przychodzą mi do głowy, posortowane według teoretycznej winy: GPU, MOBO, PSU. Czy da się stwierdzić czego to wina bez testowania? Mam starą kartę 4870 ktorą niedługo zamontuje, ale ona ma Zalmanowe chłodzenie, bez kontrolera obrotów więc i tak fany będą kręcić się na stałych obrotach. Niestety nie mam niestety zapasej płyty głownej jak i zasilacza, ani nikogo w pobliżu gdzie mógłym wadliwą kartę przetestować. Na końcu konfiguracja: i5 2500k asrock p67 pro3 b3 xfx 6870 kingston hyperx 1333 2x4gb be quiet! straight power 580W CM Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Ablebal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Temperatury są w normie? Ten XFX ma 4-pinową wtyczkę? Może na karcie padło coś odpowiedzialnego za regulację obrotów wentylatorów? <- w takim przypadku warto by się przerzucić na manualną przy użyciu jakiegoś kontrolera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 U mnie nowa karta tez wkrecala sie na 100% obrotow. Winny okazal sie kabel od monitora dvi. Na drugim pc z tym kablem to samo. Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzialo. Druga opcja to padniety uklad sterowania wentylami. Sprobuj to obejsc tak jak radzi aragorn lub jesli zalezy ci na gwarancji to sprzedaj i doloz do nowego modelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ablebal Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 @AragornPL: Temperatura według CCC to 42° - myślę, że z podanymi wcześniej informacjami w normie - nawet gdy wentylatory chodzą pełną parą. Co do 4pinowej wtyczki - sterować mogłem z afterburena więc sądze bez sprawdzania, że ma - w innym wypadku by nie chodziło. Niesteyy nie mam żadnego kontrolera obrotów - mógłbym podłączyć do płyty ale niestety kabelek jest króciutki. @kaijitsu: Zmieniłem kabel DVI na HDMI i niestety to samo. Ogólnie chodzi o tą pewność, że jest to wina karty a nie płyty głownej czy też zasilacza, bo byłby to powód na zmianę której już dawno chciałem dokonać, a kupno karty która być może nie jest tutaj winna i później męczenie się ze zwrotem to coś co chciałbym uniknąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Niestety musisz skombinować inną kartę i sprawdzić. Ja tak kupiłem dodatkowy zasilacz bo na 99% byłem pewien, że to on powoduje, że komputer się nie włączał a karta wkręcała na 100% obrotów (nawet przekładałem podzespoły i wychodziło, że zasilacz). Kupiłem i okazało się, że kabel. Więc w ciemno nie ma co kupować. Musisz sprawdzić na innej karcie. Innego wyjścia raczej nie ma. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ablebal Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Znalazłem temat ( http://forum.purepc.pl/topic/351043-hd6870-chlodzenie-zewnetrzne/ ) w którym założyciel ma taki sam problem jak ja, na takim samym modelu karty (tylko inny producent). Niestety jego problem nie został rozwiązany, ale skoro ma identycznie to co się dzieje u mnie, szansa że to karta mocno wzosła. Niemniej, dziękuję za wszelką pomoc, pozdrawiam. Temat do zamknięcia. @Edit: Dla tych co napotkają taki problem - kupiłem nową kartę, wszystko działa - wina GPU. Kiedyś może sprawdze jak dorwe kontroler jak chodzą same wiatraki. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Ablebal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...