marcin956 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witam, mam zamiar kupić kolumny podłogowe do 600zł + w przyszłości jakiś subwoofer, nie wiem na co zwracać uwagę, mam pewne na oku, lecz podobno to chińska lepianka: http://allegro.pl/kolumny-glosnikowe-komplet-4-drozne-pro-gw-36mcy-i3848890489.html Wzmacniacz : Skytronic HT-510, kolumny podłączone będą pod PC i TV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Ten wzmacniacz.... te kolumny... Chcesz podłogówki do jako takiego grania do domu to minimum 1500zł, a i tak będą one "jako takie", ten wzmacniacz to już konkretny ... kup coś pokroju HK PM635 albo nic w tej cenie. Kolumny za 600zł to tylko podstawkowe (używane) wtedy kupisz Tannoy M2 i będzie stokroć lepsze brzmienie niż te kolumienki "600W" z allegrosa". Zwracaj na pasmo przenoszenia (hz-khz), impedancja (ohm), pojemność kolumny (litry) i w dalszej części: wymiary membran, moc RMS, grubość ścian kolumn. Przy wzmacniaczu najlepiej do każdego modelu poczytać u wujka google opinie/recenzje/testy wtedy po przeanalizowaniu wszystkich wybranych modeli kupisz coś porządnego i pamiętaj używane/20letnie/itd. itp. nie oznacza wcale że gorzej zabrzmią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Witam, mam zamiar kupić kolumny podłogowe do 600zł + w przyszłości jakiś subwoofer, nie wiem na co zwracać uwagę, mam pewne na oku, lecz podobno to chińska lepianka: http://allegro.pl/kolumny-glosnikowe-komplet-4-drozne-pro-gw-36mcy-i3848890489.html Wzmacniacz : Skytronic HT-510, kolumny podłączone będą pod PC i TV. Wyrzuć ten bezwartościowy chiński pseudo wzmacniaczyk na śmietnik albo wyzuć go przez okno, może ktoś nim dostanie w łeb i to jedyny pożytek jaki możesz z niego mieć. Co ludzi motywuje do kupowania tego szmelcu ? Jest tyle dobrego sprzetu używanego w dobrych cenach a ci kupują jakiś no name chiński szit, te "kolumny" z aukcji no szkoda słów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin956 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Chodzi mi tylko o nowy sprzet, ponieważ potrzebuję fakturę, a po drugie jeśli chodzi o używki - nigdy nie wiadomo co sie kupi, raz sie trafi wszysstko w porządku, a raz nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Chcesz podłogówki do jako takiego grania do domu to minimum 1500zł, a i tak będą one "jako takie"(...) Trochę przesadziłeś. Taki zestaw, jak Taga TAV-606 v.3 jest często polecany w sklepach hi-fi (mam na myśli dobre sklepy ) jako dobry zestaw w swojej cenie. I na pewno będą lepsze niż to, co autor umieścił w pierwszym poście (to dziwadło ma więcej głośników niż jakiekolwiek paradigmy ). Co do wzmacniacza to również się zgadzam, że to szmelc. Byle używana Yamaha za 300zł go wgniecie w ziemię. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin956 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Teraz już na pewno nie kupie takiego sprzętu na którym sie nie znam, jak nie dowiem sie wcześniej od kogoś,kto sie zna. Jak już pisałem wyżej, chodzi mi tylko o nowy sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Spokojnie, każdy przez to kiedyś przechodził. Pamiętam, jak sam poszedłem kiedyś do sklepu kupić sobie konkretne kolumny, a wyszedłem stamtąd z zupełnie innymi, za co jestem obsłudze wdzięczny (na odsłuchu wyszło, które są o niebo lepsze). Spójrz choćby na wagę tych skytroniców - 12,1kg, w porównaniu do tych, które są odrobinę mniejsze, a ważą 25kg. Do tego piszą, że to konstrukcja 4-drożna, a tuż poniżej wymieniają tylko 3 rodzaje głośników. No i moc 600W - wow!, choć zaraz potem info w stylu "impedancja 4ohm"... Można by tak wymieniać bez końca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autentycznie umarłem, jak zobaczyłem te 'kolumny' - więcej się tych głośników nie dało upchnąć chyba, a po co to było robione, to nie wiem. Z nie można nawet powiedzieć, że byłyby godnym dopełnieniem tego 'wzmacniacza', bo ten wzmacniacz może ma 40W realnej mocy... poszukaj sobie zdjęć jego wnętrza w Internecie, w środku jest konstrukcja rodem z lat 80-tych. Naprawdę - kup cokolwiek. Z tym wzmacniaczem grać nic nie będzie, a chyba tylko o wygląd Ci chodzi, więc... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Za taką kwotę nie kupisz sensownych nowych podłogówek. Moim zdaniem lepiej kupic uzywane kolumny i uzywany wzmacniacz (jesli ma byc głównie do muzyki to koniecznie wzmacniacz stereo, a nie jakieś wielokanałowe wynalazki). Jesli dobrze poszukasz, kupisz uzywane w bardzo dobrym stanie i przy okazji okaże się, że subwoofer nie jest potrzebny Jesli chodzi o wzmacniacze, na początek możesz rozejrzec sie za serią x60 Denona (PMA-860, 1060), kolumny np. Eltax Liberty 3+ (wiem, to podstawkowe, ale potrafia mile zaskoczyć) 5+/7+ jesli budżet niewielki (nie przejmuj się mała ilością głośników, wiecej nie znaczy lepiej . Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Night_Bird Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 To jak już rzucamy kolumnami podstawkowymi, to ja od siebie zaproponuję Heco Victa II 301 oraz Magnat Quantum 603. Da się je dostać nowe w cenie ok 700zł za parę, a spokojnie niszczą np Cantony za 2k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Magnat i owszem ale Heco daruj sobie. Jak potrzebujesz fakturę to wzmacniacz za minimum 1500zł (mowa o HK 980), podłogówki 1500zł (to minimum jakie może być), podstawkowe 1000zł. Co byś nie kupił tańszego (nowego) to będzie parodia a nie gra. Używane tylko w tym budżecie albo kup sobie lepiej odtwarzacz mp3+słuchawki wydasz 800zł, a gra w porównaniu do tych nieziemskich "600w" będzie stokroć przyjemniejsza dla ucha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 W zeszłe wakacje byłem na kupnie pierwszego zestawu stereo, wprawdzie budżet był zupełnie inny ale tu nie wspomniano jeszcze o kablach, o ile kupując zestaw można wytargować kable w gratisie (i urwać zawsze jeszcze coś z ceny) tak tu trzeba by chyba doliczyć co najmniej parędziesiąt złociszy. PS. Na labie jest identyczny temat, Kolega ma ciężki orzech do zgryzienia bo tam doradzono podobnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Kable głośnikowe o długości 2metry do każdego i jakiś jack-RCA masz porządne za 50zł. Kable za setki, tysiące są dla zwykłych bałwanków których w obecnych czasach nie brak i cały czas się mnożą. Kable jak będziesz kupował to patrz tylko żeby była miedź i żeby było po prostu widać że wykonanie nie jest złe, a na pewno będziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...