Skocz do zawartości
borozu

Wadliwy chipset H67 - wymiana przez Gigabyte?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam płytę z felerną wersją chipsetu H67 czyli niepoprawiona rewizja B2. I zgodnie z przewidywaniami, kontroler SATA zaczął świrować po czasie i zaczęły się dziać cyrki z komputerem – ogólnie można określić jako niezdatny do użytku.

Ratunkiem okazało się ( rozwiązanie znalezione na stronie Gigabyte ) przepięcie urządzeń pod porty SATA3 których problem nie dotyczy. Niestety, portów SATA3 posiadam tylko 2 sztuki a często potrzebuję podpiąć większą liczę urządzeń magazynujących i nie mam gdzie.

I pytanie: Czy Gigabyte pomimo tego, że na sprzęt nie posiadam już gwarancji uzna mi taką wadę? W końcu nie moja wina tylko Intela, że wypuścił taki bubel a ja cierpię.

Warto też dodać, że owa sytuacja zmieniła mi parametr C7 i C8 w dysku twardym…

Dołączona grafika

Konfig:

GA-H67MA-UDH2 ( rev. 1.0 )

Procek Celeron G530

2x2GB RAM ADATA DDR3

HDD Samsung HD103SJ

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po czasie guzik ci uzna. Cierpisz przez własne zaniedbanie.

Nie wiem jak u Gigabyte, ale ASRock miał program wymiany płyt z chipsetem w rewizji B2 na B3:

http://www.asrock.com/news/events/201102ex/index.html

Wystarczyło się zainteresować tematem kiedy był czas.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi