Skocz do zawartości
michaues

Do tańca, i do różańca, czyli uniwersalny za +/- 2 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako zaawansowany amator -  co to korzystać ze sprzętu jeszcze umie, ale samodzielnie go zaprojektować i złożyć to już raczej nie potrafi - pozwalam sobie prosić o pomoc.

Wymagania: (1) funkcje biurowo/internetowe, (2) nieprofesjonalna obróbka foto-video, (3) granie po nocach, kiedy dzieci zasną - CoD (B-Ops, może Ghosts?), Total War, albo nawet Wolfenstein ;-), (4) cichy.

Mam monitor Samsunga 2233SN (1920 x 1080), dopóki działa nie planuję zmiany.

W planowanym budżecie - ok. 2000 - nie uwzględniłem programu operacyjnego (co wybrać: Windows 7 czy 8?), tak więc każda możliwa oszczędność będzie mile widziana.

Nie zgłębiłem tematu kart sieciowych i kontaktu ze światem - korzystam z Neostrady przez ich 'gwizdek' wi-fi.

No i takie coś skleciłem (ceny morelowe):

1. Płyta główna Asus B85M-G Intel B85 LGA 1150 [271,00]
2. Procesor Intel Core i3-4130 (3M Cache, 3.40 GHz) [453,00] 
3. Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 [156,00]
4. Dysk SSD Kingston 60GB V300 SATA3, 2.5'' MLC 7mm [209,00]
5. Dysk Seagate Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache [214,00]
6. Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 650 Ti, 1GB DDR5 (128 Bit), HDMI, DVI, BOX GV-N65TOC-1GI [397,00]
7. Samsung DVD -/+ R/RW 24x SH-224DB [62,00]
8. Zasilacz Corsair VS 450W ATX 120mm wentylator, EU version CP-9020049-EU [145,00]
9. Obudowa Cooler Master N200 NSE-200-KKN1 [155,00]

O czymś zapomniałem?

Z góry dziękuję za pomoc.
M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robisz sobie trochę kuku tym niedużym ssd- lepiej dorzucić do procka albo karty.

Proponuję zestawik z trochę szybszym procesorem, podwoją pamięcią i porównywalną kartą. Do tego części zamknięte są w mniejszej obudowie (zajmuje mniej miejsca) więc postanowiłęm dorzucić chłodzenie lepsze i cichsze niż boxowe, żeby w nocy ludzi suszarka nie denerwowała:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyVkMEOwiAMht!l58VABwx9B!PRg$FAGIcF3MzYYtT47lI2jibu0L$tV2gLb7iPQzv7CQ4XkAoRKpBNXZNDoZNjFEohkxO1VIVotRS4yplka!E$u1bQhSFamsoTKcZ!xHxrd!t6Q81REBINqS4ncJ8VSy7y9nxRtvklcb6lWYAsXx3NZE5!dDEhjis4di52zr5oKeBa7RR928MH056Dif0zYQafL$TxUJE*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

A jaką krzywdę zrobi mi to ssd? Czytałem, że do szybkiej pracy systemu operacyjnego wystarczy, a w sumie o to chodzi.

Dzięki za wskazanie innej obudowy.

Co do procesora - testy tu publikowane pokazują, że różnica nie jest jakoś znacząca między 4130 a 4330. Z drugiej strony, różnica w cenie też zbliża się do symbolicznej.

Więcej RAM? pewnie tak, ale z tym można zaczekać, sprawdzić, jak w słabszej konfiguracji całość działa.

Raz jeszcze dziękuję.

Jakieś inne pomysły?

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi