memzor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Witam mam pytanie, otóż zastanawiam się nad zakupem nowej karty graficznej lecz jestem z tej dziedziny nieco zielony. Nasuwa mi sie jedno pytanie czy karta mająca magistrale PCI-express 3.0 będzie działać na PCI-express 2.0 ? Czy to wogole ma jakieś znaczenie, a może wystarczy mieć samo złącze PCI-e i będzie wszystko chulać? Z miłą chęcią przyjme rady dotyczące doboru nowej karty aktualnie używam Radeon z serii 4600 HD i chciałbym go zmienić gdyż już lekko nie wyrabia . Prosze o odpowiedź w miare możliwości prostą Edytowane 14 Stycznia 2014 przez memzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) jestem z tej dziedziny nieco zielony. Nie zwalnia cię to z precyzyjnego tytułowania tematów oraz zakładania ich ze właściwych działach. Karta pci-e 2.0 będzie bez problemu pracować w płycie ze złączem pci-e 2.0. Podaj pełną konfiguracje komputera, do którego szukasz k. graficznej. Najważniejsze to zasilacz (marka, model i moc), płyta główna i procesor. Podasz odpowiednie informacje, przeniosę temat do działu co kupić. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memzor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Nie jestem w stanie podać pełnej konfiguracji komputera w tym momencie gdyż jestem poza miejscem zamieszkania i nie mam niestety bezpośredniego dostępu do maszyny. Z tego co pamiętam jest to procesor AMD Athlon X2 7850 BE, płyta główna Gigabyte modelu nie jestem w stanie sobie niestety przypomnieć, zasilacza też nie. Ogólnie chodziło mi o to czy np Radeona 4600HD będę mógł zastąpić kartą np. Geforce GT640. Różnicą jest nie tylko pamięć lecz i złącze o które mi sie najbardziej w tym momencie rozchodzi gdyż robię zakupy przez internet. Obie karty używają magistrali PCI-e jednak Radeon działa na 2.0 a wymieniony wyżej Geforce 3.0, stąd pytanie czy lepsza karta tj. Geforce w tym przypadku zadziała po wymianie czy nie jest to możliwe do określenia dopóki nie podam dokładnego modelu płyty głównej ? Edytowane 14 Stycznia 2014 przez memzor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Czym podyktowana jest zmiana na GT640? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memzor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Czym podyktowana jest zmiana na GT640? Nie, użyłem jej tylko jako przykładu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Powinna zadziałać. Ja mam karty 3.0 płyty 2.0. PCIe 3.0 jest kompatybilne wstecz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memzor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Powinna zadziałać. Ja mam karty 3.0 płyty 2.0. PCIe 3.0 jest kompatybilne wstecz. Genialnie, dziękuje za odpowiedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...