Skocz do zawartości
termosu

Internet po kablu bez routera, przerwy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam znajomego co ma problemy z internetem tzn. posiada on internet od dostawcy, ale nie jest to ani Neo ani Upc i podczas np. granie + sluchania muzyki przez internet, zdarzają się mu przerwy grę rozłącza a muzyka zaczyna się bufforować. Dzwoniąc do dostawcy mówią, że nie robią żadnych prac i powinno być wszystko ok.

Jest jakaś szansa na sprawdzenie samemu czy są przerwy w ciagłości dostarczania czy jest to nie możliwe bez kupienia jakiegoś urządzenia?

Nie może też zerwać umowy bo powiedzieli mu,  że musi zapłacić 300zł 'kary' jeśli zerwie umowe :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, jedyne wyjście to zmienić dostawcę. Też miałem net od takich ślimoków. Nie polecam. 

Jaka kara? Przecież to oni nie potrafią zapewnić świadczenia usługi.

Jedyne co może zrobić to wymusić na karcie sieciowej prędkość 10Mbps. Czasami pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, jedyne wyjście to zmienić dostawcę. Też miałem net od takich ślimoków. Nie polecam. 

Jaka kara? Przecież to oni nie potrafią zapewnić świadczenia usługi.

Jedyne co może zrobić to wymusić na karcie sieciowej prędkość 10Mbps. Czasami pomaga.

W jaki sposób wymusić? Nie znam tej tachniki Dołączona grafika

OK znalazłem

http://weksel-page.blogspot.com/2012/03/recznie-ustawianie-predkosci-karty.html

Przetestujemy. Dzięki

Edytowane przez termosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz sprawdzić co się dzieje w sieci, to uzywaj polecenia "ping" i sprawdzaj co masz 'po drodze'...

Jeśli jest połaczony po IP - zobacz jaki jest adres bramy i pinguj go. Potem jeszcze ping do np.: onet.pl.

Jeśli zdechło do onetu, a masz bramę, to dostawca ma lipne łacze ze światem.

Jak zdechła brama i onet, to jest problem na szkielecie, czyli zmień operatora

Jeśli są jakiekolwiek przerwy na pingu z małymi pakietami (domyślny ping bez komendy -l XXXXX) to rób screeny

- dowód na niepoprawne dizałanie sieci.

Wszelkie wymuszanie predkości karty mija się z celem, ponieważ dotyczy kabla do najbliższego switcha. A to dalej moze być coś nie tak...

Jak masz pytania pisz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi