Skocz do zawartości
mambaczarnazafryki

gtx 780 w sli?

Rekomendowane odpowiedzi

WItam.

Mam juz jedna 780 a konkretnie asusa DC II (delikatne OC). Wszyscy mowia, ze radzi sobie z kazda gra na full i przez najblizsze 2 lata bedzie spokoj. Ja bym tego nie powiedzial, na przykladzie bf 4 zobaczylem jak jest naprawde. Przy ultra i skalowaniu 200%( bo takie daje piekna grafe a chyba o to chodzi w bf 4) mam 24 klatki, gra nie jest plynna i tnie troszku. Masakra, normalnie nie da sie grac. Na wysokich przy tym samym skalowaniu jest 26-28 klatek-.- Po przedstawieniu problemu przejde do sedna a mianowicie sli. Jak juz mowilem mam jedna 780. Niech mi ktos powie jakie wrunki musze spelnic, jak z awaryjnoscia, stabilnoscia no i czy sie w ogole oplaca. Monitor mam jeden 60 hz 1080p, ale mam w planach zakup jednego albo dwuch Benq XL2420t.(120hz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie ma realnego FullHD? 100% i 1920x1080 to FHD. 200% to rozdzielczość 2xFullHD.

Jak Cie stać na sli i brakuje Ci wydajności w jednej grze ze skalowaniem to kupuj. Wg mnie do 1 monitora w dodatku 60Hz to bezsens.

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro przy Ultra i skalowaniu masz tylko 24 fps na tym GTX to może co innego nie wyrabia .

Jaki masz procek ?

Co do wymagań SLI - płyta mająca 2 porty PCI-E 16x pracujące przynajmniej z prędkością 8x 16x+4x odpada .

Dalej zasilacz - 700+W mocy na linii +12V i mający wtyczki PCI-E  2x8pin i 2x6 pin , albo z 8 wtyczek molex ( przy założeniu że karty będą zasilanie tylko przez przejściówki , jak zasilacz ma PCI-E 6pin i 8pin to wystarczą tylko 4 molexy ) .

Odpowiednio mocny procek - I5 4670K / I7 4770@OC .

Do tego pojemna i dobrze wentylowana buda ale takową chyba już masz . 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale bez skalowania nie ma realnego full hd. mam na 4 bo wiecej sie nie da msaa. 

i co z moim pytaniem propo sli? 

Dwie podkręcone 780 dadzą ci teoretycznie niezły fps z SSAA , ale jaka będzie w praktyce płynność to się do wiesz dopiero po zakupie drugiej karty.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ultra i skalowaniu 200%( bo takie daje piekna grafe a chyba o to chodzi w bf 4) mam 24 klatki, gra nie jest plynna i tnie troszku.

Czy dobrze zrozumialem ze masz pelny aliasing, do tego renderujesz to w skali 200% a ptem downsamplujesz do HD?

Czyli ze renderujesz to w (2*1920)x(2*1080) z AA (ktory w przypadku ultra wymusza reskalowanie tego jeszcze bardziej), aby nastepnie to downsamplowac do HD?

I robisz to wszystko w battlefieldzie gdzie ciągle sie trzęsie ekran i realnie sceny gdze antialiasing by sie przydal mozna uswiadczyc bardzo rzadko?

Sie nie dziwie, ze masz low fps, bo ta karta musi renderowac jakies kosmiczne rozdzielczosci, potem robic z tego AA, skaluje do tego '200%' ekranu, aby to potem znowu zeskalowac do full hd (ciekawe jakim algorytmem robi ten ostatni ruch, bo realnie to moze pooorszyc jakosc, jesli wybierze sie jakis gowniany texturemode)...

Szczerze, wywal downsampling i po prostu ustaw wyzszy poziom antyaliasingu w trybie ultra, nie uzywaj FXAA.

Edytowane przez _KaszpiR_
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi