kaijitsu Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Co za różnica? 10 dni na ZWROT towaru a nie 10 dni na WYMIANĘ towaru. Dostanie kasę i kupuje drugą. Najwyżej dopłaci 50zł ale kupi sprawną kartę bez czekania, użerania się i ciągłej niepewności, że przyjmą na gwarancję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Jak sam piszesz karta była z aukcji więc o ile byś oddał kartę zakładając 10 dniowe prawo zwrotu to od ręki nowej nie dadzą, Oni wystawiają pojedyncze sztuki a to pokazowa, a to niekompletna itd wątpię by tak od ręki dali kolejną kartę, raczej skończy się na zwrocie pieniędzy i wszystko, no chyba że się mylę lub źle rozumiem "z aukcji" i były np 4 sztuki i jedną kupiłeś "kup teraz". No i bardzo dobrze. O zwrot siana mi chodzi. Już szukam zamiennika. Zapewne sianko przyjdzie przed kolejną wypłatą (Mają 14 dni na zwrot gotówki, więc będzie koło 30 stycznia jak ten termin minie), więc może dołożę i kupię R9-290 referenta. Ta luka pomiędzy GTX770 a GTX780 jest bardzo duża bo prawie 600zł. R9-290 idealnie sięww nią wpisuje jeśli kosztuje 1550zł. Szkoda tylko, że niereferenty są niedostępne ale referenty podobno akceptowalnie głośne i niestety gorące pod obciążeniem. Dokładnie tak. Masz zamiar się im tłumaczyć? Zwracaj kartę, dostaniesz kase na konto i bierz nową Masz rację, nie ma co się tłumaczyć tylko trzeba korzystać ze swoich przywilejów jako konsument. Jak to jest możliwe by sprzedawać takie buble? Nie wiem i mnie to nie obchodzi. Karta została już wysłana wraz z oświadczeniem o odstąpieniu od umowy. Jak sam piszesz karta była z aukcji więc o ile byś oddał kartę zakładając 10 dniowe prawo zwrotu to od ręki nowej nie dadzą, Oni wystawiają pojedyncze sztuki a to pokazowa, a to niekompletna itd wątpię by tak od ręki dali kolejną kartę, raczej skończy się na zwrocie pieniędzy i wszystko, no chyba że się mylę lub źle rozumiem "z aukcji" i były np 4 sztuki i jedną kupiłeś "kup teraz". Z aukcji to znaczy, że była wystawiona nowa OEM karta od złotówki. Nie ważne czy KT czy licytacja. Jedno i drugie to kupowanie na odległość, więc w obydwu przypadkach zwrot do 10 dni bez podania przyczyny się należy. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Gooralesko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakal84 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) A to dopiero hardcorowiec chce sobie zakupić R9 290 REFERENT chylimy czoła ... ja bym jednak proponował poczekać i zakupić R9 290 z jakimś autorskim chłodzeniem Edytowane 13 Stycznia 2014 przez shakal84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Skoro Ci chodzi o zwrócenie karty, odzyskanie kasy i kupienie czego innego to OK, sądziłem że skoro ktoś się zdecydował na jakiś produkt, za nie małe pieniądze, to po 3 dniach mu się nie odmieni. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Jak to prawo mówi. Ma prawo mi się odmienić... do 10 dni od odebrania towaru A to dopiero hardcorowiec chce sobie zakupić R9 290 REFERENT chylimy czoła ... ja bym jednak proponował poczekać i zakupić R9 290 z jakimś autorskim chłodzeniem Tak byłoby najlepiej. Ale jak czytam o błędnie zaprojektowanych PCB do niereferenta przez Gigusia to zapał opada. Chciałbym coś mocniejszego od GTX770 ale GTX780 ma niekorzystny stosunek "ilość klatek/s - cena" w porównaniu do swojego słabszego brata. Dlatego też pisałem o czymś pomiędzy nimi. Tak aby Wiesiek 3 latał na maksie w FullHD. Wiadomo, że obecnie to tylko gdybanie, która karta pozwoli na płynność 30 klatek/s w maks. detalach FullHD w Wiedźminie 3. Ale mam skromną nadzieję, że nie trzeba będzie to tego celu mieć karty za 2000zł. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Gooralesko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2014 Bierz 290'tkę. Referent jest głośny, ale jak grasz na słuchawkach to nie ma problemu. Sam gram na głośnikach i nie było tak tragicznie. Wydajność 290'tki to poziom 780'tki, a czasem nawet lepiej. Chłodzenie zawsze można zmienić, ale jak pisałem referent w ostateczności również daję radę. Jak jesteś w stanie wydać te 1,5k to imo nie ma rozmowy, bo za tą kwotę otrzymujesz solidnego kopa w porównaniu z 770'tką :) Oczywiście możesz kupić coś z autorskim chłodzeniem, pod koniec miesiąca powinna być większa dostępność, a cena może stówę więcej. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Ano może wezmę. Może nawet dołożę do niereferenta. Testy na guru3D (Wprawdzie 290X ale to ta sama temperaturowa liga) http://www.guru3d.com/articles_pages/gigabyte_radeon_r9_290x_windforce_3x_oc_review,11.html pokazują jasno, że z Windforce 3X będzie w uber mode bardzo chłodno w porównaniu do referenta (73 vs. 94). Z tego co pamiętam tryb Quiet Mode utrzymuje maksymalne taktowania do momentu zanotowania temperatury 94 stopni celsiusza. W testach Guru3D osiągnięto 84st., więc konkluzja może być jedna - da się zrobić 290tki wydajne i ciche. Gorzej z ceną. Gigabyte R9-290 OC Windforce 3X kosztuje w Agito.pl 1699zł. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Gooralesko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 http://videocardz.com/48592/gigabyte-halts-radeon-r9-290x-windforce-production-due-design-flaw czytajcie watek o radeonach totalna klapa ten gigus. lepiej poczekac na szafira. Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) No wiem. Był nawet na PurePC news o tym. Ciekaw jestem czy na "nowość" - jak ją Agito opisało to właśnie już poprawiona wersja bo nie chce mi się wierzyć, że to modele ze źle zrobionym chłodzeniem. http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r9-290-oc-4gb-ddr5-pci-e-box-84-931693.html EDYTA: http://www.guru3d.com/articles_pages/gigabyte_radeon_r9_290x_windforce_3x_oc_review,30.html Guru3D testowało Gigusia 290X 7 stycznia i napisało w końcowych słowach "Let me also make clear that this is the 'final' fixed version of the card." najwyraźniej dostali już poprawioną wersję do testów kilka dni temu, więc jest szansa, że to co ma agito jest właśnie poprawiona wersją. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Gooralesko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Ano może wezmę. Może nawet dołożę do niereferenta. Testy na guru3D (Wprawdzie 290X ale to ta sama temperaturowa liga) http://www.guru3d.com/articles_pages/gigabyte_radeon_r9_290x_windforce_3x_oc_review,11.html pokazują jasno, że z Windforce 3X będzie w uber mode bardzo chłodno w porównaniu do referenta (73 vs. 94). Z tego co pamiętam tryb Quiet Mode utrzymuje maksymalne taktowania do momentu zanotowania temperatury 94 stopni celsiusza. W testach Guru3D osiągnięto 84st., więc konkluzja może być jedna - da się zrobić 290tki wydajne i ciche. Gorzej z ceną. Gigabyte R9-290 OC Windforce 3X kosztuje w Agito.pl 1699zł. http://www.tomshardware.com/reviews/r9-290x-case-performance,3710.html Zobacz ten test i co się stanie po włożeniu do obudowy karty z chłodzeniem Windforce 3X. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez KaszaWspraju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooralesko Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ok heatpipe nie dotykający GPU nie działa jak należy. Ale temperatury są w dobrze wentylowanej budzie takie jak na guru3d czyli koło 84 stopnie. Ja mam dobrze wentylowaną budę z trzema wentylatorami wdmuchującymi powietrze do budy i trzema wydmuchującymi. Plus dwa wentylatory na towerze na CPU. Z braku laku, czytaj braku alternatyw dla windforce'a można rozważyć tą kartę. Ale 1700 zł to zdeczka za wysoka cena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mambaczarnazafryki Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 WItam. Mam juz jedna 780 a konkretnie asusa DC II (delikatne OC). Wszyscy mowia, ze radzi sobie z kazda gra na full i przez najblizsze 2 lata bedzie spokoj. Ja bym tego nie powiedzial, na przykladzie bf 4 zobaczylem jak jest naprawde. Przy ultra i skalowaniu 200%( bo takie daje piekna grafe a chyba o to chodzi w bf 4) mam 24 klatki, gra nie jest plynna i tnie troszku. Masakra, normalnie nie da sie grac. Na wysokich przy tym samym skalowaniu jest 26-28 klatek-.- Po przedstawieniu problemu przejde do sedna a mianowicie sli. Jak juz mowilem mam jedna 780. Niech mi ktos powie jakie wrunki musze spelnic, jak z awaryjnoscia, stabilnoscia no i czy sie w ogole oplaca. Monitor mam jeden 60 hz 1080p, ale mam w planach zakup jednego albo dwuch Benq XL2420t.(120hz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Skalowanie zajeżdża grafikę i tyle. Ustaw sobie AA x4 lub x8 będzie płynniej i ząbków nie będzie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyranxp Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Mam do was pytanie, czym się różnią te karty od Palita? http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-770-jetstream-2gb-ne5x770h1024j-585047 http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-770-jetstream-2gb-ne5x770h1042-1045j-582738 Która z tych kart występuje w tym teście http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_770_tanszy_i_szybszy_gtx_680_vs_hd_7970?page=0,6 Na zdjęciu widać, że to wersja "ne5x770h1042-1045j", czy warto wziąć do zestawu za 3800zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mambaczarnazafryki Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Skalowanie zajeżdża grafikę i tyle. Ustaw sobie AA x4 lub x8 będzie płynniej i ząbków nie będzie. No, ale bez skalowania nie ma realnego full hd. mam na 4 bo wiecej sie nie da msaa. i co z moim pytaniem propo sli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) jak nie ma realnego FullHD? 100% i 1920x1080 to FHD. 200% to rozdzielczość 2xFullHD. Jak Cie stać na sli i brakuje Ci wydajności w jednej grze ze skalowaniem to kupuj. Wg mnie do 1 monitora w dodatku 60Hz to bezsens. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Skoro przy Ultra i skalowaniu masz tylko 24 fps na tym GTX to może co innego nie wyrabia . Jaki masz procek ? Co do wymagań SLI - płyta mająca 2 porty PCI-E 16x pracujące przynajmniej z prędkością 8x , 16x+4x odpada . Dalej zasilacz - 700+W mocy na linii +12V i mający wtyczki PCI-E 2x8pin i 2x6 pin , albo z 8 wtyczek molex ( przy założeniu że karty będą zasilanie tylko przez przejściówki , jak zasilacz ma PCI-E 6pin i 8pin to wystarczą tylko 4 molexy ) . Odpowiednio mocny procek - I5 4670K / I7 4770@OC . Do tego pojemna i dobrze wentylowana buda ale takową chyba już masz . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 No, ale bez skalowania nie ma realnego full hd. mam na 4 bo wiecej sie nie da msaa. i co z moim pytaniem propo sli? Dwie podkręcone 780 dadzą ci teoretycznie niezły fps z SSAA , ale jaka będzie w praktyce płynność to się do wiesz dopiero po zakupie drugiej karty. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Przy ultra i skalowaniu 200%( bo takie daje piekna grafe a chyba o to chodzi w bf 4) mam 24 klatki, gra nie jest plynna i tnie troszku. Czy dobrze zrozumialem ze masz pelny aliasing, do tego renderujesz to w skali 200% a ptem downsamplujesz do HD? Czyli ze renderujesz to w (2*1920)x(2*1080) z AA (ktory w przypadku ultra wymusza reskalowanie tego jeszcze bardziej), aby nastepnie to downsamplowac do HD? I robisz to wszystko w battlefieldzie gdzie ciągle sie trzęsie ekran i realnie sceny gdze antialiasing by sie przydal mozna uswiadczyc bardzo rzadko? Sie nie dziwie, ze masz low fps, bo ta karta musi renderowac jakies kosmiczne rozdzielczosci, potem robic z tego AA, skaluje do tego '200%' ekranu, aby to potem znowu zeskalowac do full hd (ciekawe jakim algorytmem robi ten ostatni ruch, bo realnie to moze pooorszyc jakosc, jesli wybierze sie jakis gowniany texturemode)... Szczerze, wywal downsampling i po prostu ustaw wyzszy poziom antyaliasingu w trybie ultra, nie uzywaj FXAA. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez _KaszpiR_ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Temat ewidentnie śmierdzi prowokacją. A jeśli nie to autor nie zauważyłby różnicy w dwóch screenach/filmach przy FullHD pomiędzy 'maksimum suwaczków' a realnym ustawieniem pod 1080p. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 Nie no śmiech na sali...Dostałem odpowiedź od Gigabyte'a w sprawie artefaktów na mojej karcie w 3dMark11...No ręce opadają... "Witamy, nie to problem driverów - niestety.Trzeba cierpliwie czekać na nowe drivery by nVidia.pozdr" Masakra jakaś...Karty innych producentów inaczej przetwarzają obraz, tak ? :D I nie każdy model nawet od GTX 780 Ti od GB ma ten problem...JASNE... Moja odpowiedź "Nie wydaje mi się żeby był to problem driverów. Skoro w momencie kiedy zmniejszam taktowanie na pamięciach z 1750 mhz na 1650 mhz - artefakty znikają. Po za tym jak wyjaśnić w takim razie że kolega na ASUSIE GTX 780 nie ma tego problemu?Inny na EVGA gtx 780 Ti również nie ma. A ja ,oraz mój znajomy mamy wasze GTX 780 Ti i są u nas problemy, karty sprawdzane na kilki innych komputerach. Nowe sterowniki Nvidii nic nie dają." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyklop10 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Witam! Znajomy kupił GTXa 770 od MSI wersja oc. Posiada zasilacz: Komputer się resetuje tuż przed pojawieniem się pulpitu. Moje pytanie brzmi: Czy ten zasilacz jest za słaby do GTX 770 ? Z kartą GTX 275 MSI lightning działa elegancko. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Cyklop10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 Nie jest za słaby. Popatrz na mój konfig. Zero problemów. Musicie odpowiedzieć na dwa ważne pytania: Czy na innym zasilaczu problem występuje? Czy karta w innym komputerze tez robi takie cyrki? Pozdrawiam 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) cyklop10 mialem kiedys to samo z gtx480 karta okazala sie walnieta bylo tak od nowosci.Wysyłane z mojego GT-S6500 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 17 Stycznia 2014 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyklop10 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Nie jest za słaby. Popatrz na mój konfig. Zero problemów. Musicie odpowiedzieć na dwa ważne pytania: Czy na innym zasilaczu problem występuje? Czy karta w innym komputerze tez robi takie cyrki? Pozdrawiam Waty watami, być może Twój zasilacz ma więcej amper na lini 12 v. Kartę podłączaliśmy do drugiego zasilacza Corsair HX 750 W Profesional series (62A). O dziwo wszystko zadziałało dobrze. Nie sprawdziliśmy karty pod obciążeniem zabrakło już nam czasu. Może jakieś zabezpieczenie działa zbyt szybko w Chiftecu ? Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Cyklop10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 GTX 770 i GTX 275 maja podobny pobór mocy: http://www.hwcompare.com/14716/geforce-gtx-275-vs-geforce-gtx-770/ Zasilacz jest mocny i raczej tutaj karta robi problemy. Trzeba zrobić jak pisze DeathTomahawk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyklop10 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 Ok problem zasilacza rozwiązany po wymianie na mocniejszy wszystko działa. Dzięki za wasze sugestie. Zasilacz został wymieniony na taki z mocniejszą linią 12 v 42 A. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zartujesz ? 600Wat Chieftec jest za słaby do GTX 770 ? Musiał być uszkodzony. BTW... na Taganie 430-U22 używałem GTX 285 OC + Q9550@ 4.0 GHZ i zasilacz dawał radę, chodź już popiskiwał. No ale cóż... i tak się może zdarzyć. Aż się wierzyć nie chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 Przecież tego klocka 770 GTX ciągnie lepsiejszy 450w to jakim cudem by nie mógł twój 650w? ;0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2014 bo to mogl byc 600W co ma 6 lat, a wtedy kondensator sa pewnie juz mocno zwietrzale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...