mambaczarnazafryki Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 WItam. Mam juz jedna 780 a konkretnie asusa DC II (delikatne OC). Wszyscy mowia, ze radzi sobie z kazda gra na full i przez najblizsze 2 lata bedzie spokoj. Ja bym tego nie powiedzial, na przykladzie bf 4 zobaczylem jak jest naprawde. Przy ultra i skalowaniu 200%( bo takie daje piekna grafe a chyba o to chodzi w bf 4) mam 24 klatki, gra nie jest plynna i tnie troszku. Masakra, normalnie nie da sie grac. Na wysokich przy tym samym skalowaniu jest 26-28 klatek-.- Po przedstawieniu problemu przejde do sedna a mianowicie sli. Jak juz mowilem mam jedna 780. Niech mi ktos powie jakie wrunki musze spelnic, jak z awaryjnoscia, stabilnoscia no i czy sie w ogole oplaca. Monitor mam jeden 60 hz 1080p, ale mam w planach zakup jednego albo dwuch Benq XL2420t.(120hz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Skalowanie zajeżdża grafikę i tyle. Ustaw sobie AA x4 lub x8 będzie płynniej i ząbków nie będzie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mambaczarnazafryki Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Skalowanie zajeżdża grafikę i tyle. Ustaw sobie AA x4 lub x8 będzie płynniej i ząbków nie będzie. No, ale bez skalowania nie ma realnego full hd. mam na 4 bo wiecej sie nie da msaa. i co z moim pytaniem propo sli? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) jak nie ma realnego FullHD? 100% i 1920x1080 to FHD. 200% to rozdzielczość 2xFullHD. Jak Cie stać na sli i brakuje Ci wydajności w jednej grze ze skalowaniem to kupuj. Wg mnie do 1 monitora w dodatku 60Hz to bezsens. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Skoro przy Ultra i skalowaniu masz tylko 24 fps na tym GTX to może co innego nie wyrabia . Jaki masz procek ? Co do wymagań SLI - płyta mająca 2 porty PCI-E 16x pracujące przynajmniej z prędkością 8x , 16x+4x odpada . Dalej zasilacz - 700+W mocy na linii +12V i mający wtyczki PCI-E 2x8pin i 2x6 pin , albo z 8 wtyczek molex ( przy założeniu że karty będą zasilanie tylko przez przejściówki , jak zasilacz ma PCI-E 6pin i 8pin to wystarczą tylko 4 molexy ) . Odpowiednio mocny procek - I5 4670K / I7 4770@OC . Do tego pojemna i dobrze wentylowana buda ale takową chyba już masz . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 No, ale bez skalowania nie ma realnego full hd. mam na 4 bo wiecej sie nie da msaa. i co z moim pytaniem propo sli? Dwie podkręcone 780 dadzą ci teoretycznie niezły fps z SSAA , ale jaka będzie w praktyce płynność to się do wiesz dopiero po zakupie drugiej karty. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Przy ultra i skalowaniu 200%( bo takie daje piekna grafe a chyba o to chodzi w bf 4) mam 24 klatki, gra nie jest plynna i tnie troszku. Czy dobrze zrozumialem ze masz pelny aliasing, do tego renderujesz to w skali 200% a ptem downsamplujesz do HD? Czyli ze renderujesz to w (2*1920)x(2*1080) z AA (ktory w przypadku ultra wymusza reskalowanie tego jeszcze bardziej), aby nastepnie to downsamplowac do HD? I robisz to wszystko w battlefieldzie gdzie ciągle sie trzęsie ekran i realnie sceny gdze antialiasing by sie przydal mozna uswiadczyc bardzo rzadko? Sie nie dziwie, ze masz low fps, bo ta karta musi renderowac jakies kosmiczne rozdzielczosci, potem robic z tego AA, skaluje do tego '200%' ekranu, aby to potem znowu zeskalowac do full hd (ciekawe jakim algorytmem robi ten ostatni ruch, bo realnie to moze pooorszyc jakosc, jesli wybierze sie jakis gowniany texturemode)... Szczerze, wywal downsampling i po prostu ustaw wyzszy poziom antyaliasingu w trybie ultra, nie uzywaj FXAA. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez _KaszpiR_ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2014 Temat ewidentnie śmierdzi prowokacją. A jeśli nie to autor nie zauważyłby różnicy w dwóch screenach/filmach przy FullHD pomiędzy 'maksimum suwaczków' a realnym ustawieniem pod 1080p. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...