Skocz do zawartości
grzech1991

BenQ GW2760HS vs SAMSUNG UE32EH4003

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Dosyć nietypowe porównanie. Nie wiem na co się zdecydować.

Ale od początku, co miałem, co mam i co będę chciał mieć:

Miałem:

konfigurację TV 40" (ue40d5500) + monitor LG 23 cale o niemal idenatycznych parametrach (FHD, 16:9) tylko w monitorze katody jako podświetlenie

Na TV oglądałem filmy głównie, na monitorze przeglądałem neta robiłem jakieś rzeczy na PC. Natomiast ekran dla mnie był ciut maławy. Przy czym na sterowniku ustawiałem skalowanie z 1280x720 na 1920x1080

Obecnie:

Monitora się pozbyłem, mam tylko TV (notebook i tak ma jedno wyjście HDMI). Niestety, brakuje mi bardzo siedzenia przy biurku.

Co chcę mieć:

Myślę o 1-2 ekranach na biurku + TV (ten 40" bez zmian). Jestem w trakcie składania komputera, który obsłuży więcej ekranów.

Sęk w tym, że tak na oko na biurku zmieści mi się 32"+23" ew. 2x27" (tak na oko).

Zastnawiam się co kupić, bo nie mam bladego pojęcia

Przedewszystkim zastnawia mnie

- co jest lepsze? TV mogę mieć 50-80zł taniej, jest większy

- TV ma mniejszą rozdzielczość, ale inną niż TV - dla mnie to również teoretycznie lepiej bo i tak używam mniejszej. Ale czy to nie koliduje z tym, że jeden ekran jest w wyższej a drugi w niższej rozdzielczości

- Czy karta graficzna jest w stanie uciągnąć trzy ekrany? Chodzi mi pod kątem filmów i pracy biurowej.

- Lepiej kupić jeden większy ekran czy np. 2x27"? Przy czym, taniej wyjdzie 32" + mniejszy ekran albo pozostanie przy 32"

- A może lepiej kupić 32" z FHD? Ale zaznaczam, i tak będę skalował rozdzilczość. Bardziej chodzi o jakąś kompatybilność z moim TV

- Co oferuje lepszą jakość obrazu, duże są rożnice? Samsung ma pilota, 2xHDMI (w zupełności mi wystarczy, bo mam jeszcze TV).

Obraz będzie widziany z 90cm (do oczu odległość), monitor będzie używany do gier, przeglądarki, wirtualizacji ew. czasem jakiś film. Nic profesjonalnego.

Ogólnie widziałem na żywo dzisiaj tego samsunga i całkiem fajnie się prezentuje.

Czy ktoś coś doradzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BenQ to normalny monitor do komputera na matrycy VA .

Ma lepszą rozdzielczość , pobiera mniej prądu ( choć nie są to duże różnice ) , ma większe odświeżanie ( 60 hz vs. 50 hz w Samsungu ) , ma inny układ złącz - ma tylko 1x HDMI ale ma też do tego złącze DVI i D-SUB , ma też wyjście słuchawkowe i liniowe ; do tego jest odrobinę lżejszy . 

Z drugiej strony Samsung ma większą liczbę wejść HDMI ale to już stara technologia bez 3D i FHD , tylko HD Ready ; funkcje dodatkowe typowe dla TV których w BenQ nie znajdziesz . 

Co do jakości obrazu - podejrzewam że lepiej wypadnie w tym przypadku BenQ nawet jak nie będzie pracował w FHD . 

Co do tego czy karta da radę - nic o nie nie napisałeś , ani jaka to karta ani jakie ma wyjścia/wejścia .

Pod względem samego GPU i działania w FHD karta powinna dać radę , nawet jak to jest jakiś stary sprzęt - mowa tu o oglądaniu filmów i pracy na kilku monitorach , gry to co innego ale tutaj także CPU i resztą twojego kompa mają coś do powiedzenia .

Kwestia podłączenia - BenQ może być połączony zarówno z pomocą HDMI jak i DVI , ostatecznie możesz wykorzystać gniazdo D-Sub .

Samsunga podłączysz tylko przez HDMI albo przejściówka DVI/HDMI po stronie karty . 

Co innego odpowiednia konfiguracja w systemie - tego już ci nie powiem . 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graficzna to HD4600. Później dokupię.

Czym się różnią, to wiem. Ale z tego co się orientuje, to BENQ jest w stanie przyjąć tylko 60Hz na kablu a i tak wyświetli 50Hz. Matryce są 50Hz, 100HZ, 200Hz, itd. Nie słyszałem nigdy o matrycach 60Hz.

Wejścia słuchawkowe czy inne ciach!ły mnie nie obchodzą. Zależy mi na dwóch cyfrowych wejściach i dużym ekranie.

Rozdzielczość i tak na benq będę zmniejszał (ale poprzez sterownik). Więc argument, że samsung ma mniejszą rozdziałkę dla mnie odpada (przynamniej pod względem estetycznym). O ile do tej pory miałem monitor 23" i TV to nie miałem problemu z aplikacjami/grami itd. Oba ekrany miały maks tą samą rozdzielczość i ustawione to samo skalowanie na sterowniku.

Boję się również, że przy hd ready elementy będą za duże i będę w czarnej... A w benq najwyżej zmniejszę trochę skalowanie. Ale z drugiej strony...

Sam już nie wiem, widziałem samsunga na żywo i w sumie obraz wydawał mi się ok. Ale było to na wystawie sklepowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już się zdecydowałem.

Wybrałem jednak LG 32LN540B. W neonecie jest za 900zł (cena na allegro od 975zł w górę). Co prawda na allegro mam 5% zwrotu za zakupy, ale mimo wszystko wolę tradycyjny sklep.

Nie wziąłem samsunga bo promocja była marna w porównaniu do internetu. Poza tym, celowo montowane kondensatory przy radiatorach czy wspólny jeden pilot (i problemy z dwoma włączającymi się urządzeniami na raz) będą uniknięte dzięki LG.

W dodatku TV ma mniejszą rozdzielczość co jest niewątpliwą zaletą. Na dodatek w internecie jest filmik jak pięknie działa flicker-eye w benq (albo i nie działa) https://www.youtube.com/watch?v=p6ygxbvUcRc#t=0

Obawiam się tylko tego, że jeden TV ma rozdziałkę FHD a drugi HD Ready i czy przejdzie to na sterowniku intela bez problemu.

Edytowane przez grzech1991

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi