Gkar Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Mam pewien problem z nagrywarką LG DVD-RW model gh20ls10. Mogę nagrać/odczytać tylko jedną płytę po włączeniu komputera o ile jest w napędzie. Kiedy chcę nagrać/odczytać inną muszę ją wsadzić i zresetować komputer bo nagrywarka znika całkowicie z systemu. Wiecie może co jest przyczyną takiego dziwnego zachowania nagrywarki/systemu ??? OS to w7 pro 64 bit //edit// Bios wykrywa nagrywarkę kable sprawdzone inne złącza sata sprawdzone na innym kompie działa na pirackim w7 pro 64bit działa Edytowane 18 Stycznia 2014 przez Gkar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 czyli wygląda na problem programowy, zrób skanowanie zmian sprzetu, jest w managerze urządzeń, spróbuj zaktualizowac sterownik, dodatkowo zobacz w rejestrach: Wejdz w regedithkey_local_machine/system/currentcontrolset/control/class/{4d36e965....Tego {4d36...} ew. HKLMSYSTEMCurrentControlSetControlClass{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} będzie kilka, ciebie interesuje tylko ten gdzie po prawej w pierwszej linijce jest napisane dvd/cd-rom drives.Usuń linijki UpperFilters i LowerFilters, możliwe że będzie tylko jedna z nich.Zamknij rejestr i restart. może pomoże, powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Spróbuj zaktualizować FW http://www.lg.com/us/support-product/lg-GH20LS10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 aktualizacja firmware jest bezcelowa bo: 1) na innych kompachsystemach działa 2) przy problemie połączenia system-urządzenie, aktualizacja może ulec przerwaniu i sprawny napęd powie "goodbye" ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Dostałem od kumpla jakiegoś LG na ATA. U kolei działał świetnie do samego końca, aż padła płyta ze złączem ATA. Kumpel dał mi ten napęd w dobrej wierze. U mnie po zakończeniu nagrywania zawieszał się program nagrywający. Napęd był zablokowany. Pomagało ponowne uruchomienie komputera, można było podejrzeć pliki czy wyjąć płytę. Po jakimś czasie zaświtało mi, zrobię bezcelową aktualizację firmware. Efekt? Napęd działa bezbłędnie. Kiedy twoi zdaniem aktualizacja FW jest celowa? Przecież z fabryki nie wychodzą napędy, które nie działają na żadnym kompie/systemie. Napędy z fabryki wychodzą sprawne, po czasie okazuje się, że w jednej konfiguracji na 100 pojawiają się jakieś problemu. W celu ich usunięcia wydaje się aktualizacje FW. Jeśli nie było problemów z napędem, nie wydaje się aktualizacji, nie umieszcza się FW na stronie producenta. W czasach NEC'a 3520 miałem na nim co tydzień inne FW (było to niego dziesiątki modowanych FW), nic mu się od tego nie stało. Edytowane 18 Stycznia 2014 przez Klaus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Myślę że nie ma sensu porównywać sytuacji niewidocznego napędu do blokowania przy zakończeniu nagrywania, ciężko przypuszczać że aktualizacja firmware która wyszła aż jedna do tego modelu zmieniła widoczność akurat na tym jedynym systemie i konfigu który ma autor, tym bardziej zmienianie firmware raz na tydzień, posiadałem wiele napędów i w żadnym nie musiałem takowej aktualizacji robić (pomijam osiągi czy odczytywanie określonych płyt itp.) aby jako tako działał i był widoczny. Co do sytuacji widoczności na początku Visty miałem opisywana sytuację i pomogła zmiana rejestru, dodatkowo czytując podobne tematy również zauważam takie proponowane (z sukcesem) rozwiązania. Myśląc logicznie krok po kroku, najpierw skupiłbym sie na sofcie a potem z braku innych rozwiązań na sprzęcie, bo nie każdy aktualizacje firmware robić potrafi, a i jakieś tam procencik ryzyka jest jak w każdym updejcie i można jednak upodlić (działający wszędzie indziej) napęd ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gkar Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2014 Dzięki Panowie za rady, pobawię się po weekendzie i zobaczę co z tego wyjdzie P.S. Ale to jest naprawdę wk***** ze na pirackim systemie działa bez problemów a u mnie na legalu odwala takie fochy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...