Skocz do zawartości
sezzam88

Zmiana Q6600 na i5 / i7

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie w tej chwili korzystam z platformy LGA775 w składzie:

Q6600 @3.0Ghz / stockowe napięcie - więcej nie da rady bardziej bo się do 70st grzeje.

Biostar P43

4x2GB Mushkin 1066Mhz@ 1Ghz

GTX460 1GB

Teraz tak, będę chciał zmienić na coś mocniejszego niedużym kosztem więc ma dwa typy:

1. I7-920 + jakaś Noctua razem z płytą (Asus P6T) - jakieś 600zł

2. I5-3330 / 3470 coś tego pokroju z budżetową płyta do 150zł - też wyjdzie jakieś 600zł

Reszta pozostaje raczej stała czyli albo GTX570GLH albo HD6870 no i do tego 8GB DDR3 1333Mhz - potem pewnie inwestycja w dysk SSD i lepsze pamięci do OC.

Budżet wyjdzie jakieś 1300-1400zł ogólnie na wszystko. Zasilacz Corsair CX600. Zestaw teraz jest wykorzystywany BF4 i AC4 w tej chwili i jestem zadowolony aczkolwiek chciałbym pograć w FullHD i dlatego rozważam zmianę sprzętu. No i inna sprawa im więcej FPS tym lepiej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. I7-920 + jakaś Noctua razem z płytą (Asus P6T) - jakieś 600zł

Nie pakuj się w to. Mimo, że będzie trochę wydajniej niż w przypadku 3330, to prąd Cię zje. W sensie pobiera to stanowczo za dużo watów jak na dzisiejsze warunki. Sam siedzę na i7-930. Warto przeczytać test na głównej :

http://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_intel_core_i7_od_lga_1366_do_lga_1150

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego mam celować w drugą generację I5 zamiast w trzecią?

@MaciekCi

Idąc tym tropem musiałbym zrezygnować z GTXa na rzecz Radka.

Poza tematem ta 300mm f/4 ze stopki to systemowa czy M42?

Taktowanie tego 3330 się troche też podciągnie mimo bidy w płycie i ramie :) a mnie chodzi głównie o porównanie wydajności do obecnego Q6600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydajnością to nie ma co porównywać za bardzo, to jest duży przeskok.

Jak ja się przesiadłem na obecnego procka z Quada Q9550 kręconego na 3.93 ghz to mi szczena opadła, nie sądziłem że różnica będzie aż tak kolosalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc tym tropem musiałbym zrezygnować z GTXa na rzecz Radka.

Różnica w poborze prądu między GTXem a Radkiem nie jest tak duża, jak w przypadku procesora. Po drugie, rzadziej się używa GPU na 100% niż CPU. CPU zawsze coś robi, a to przeglądarka, a to wypakowywanie itd. Po trzecie kartę graficzną możesz zmienić od ręki zawsze, wymiana procka pociąga za sobą zmianę płyty głównej, a to już rozbiórka całego PC. No i ja stawiam, że prędko tego i5 nie zmienisz, a GPU całkiem możliwe. 

Jak rozumiem, zmieniasz platformę na kolejnych kilka lat, więc bardziej przyszłościowy jest nowy i5 niż stary i7.

Poza tematem ta 300mm f/4 ze stopki to systemowa czy M42?

M42 Zeiss Sonnar. 

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi może czy jest duża różnica w wydajności między 2400 / 2500 / 3330S / 3550 ? Z tego co widzę to tylko nieznacznie zegarem się różnią więc podejżewam nikły wzrost wydajności przy 300-400Mhz. Próbuję pogodzić finanse na płytę z wydajnością procka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra kupiony i5-3470, narazie będzie pracował na stocku z Patriotami Sector 5 1600Mhz. Teraz pytanie, odpaliłem BFa i ku mojemu zaskoczeniu znacznie wzrosły fpsy (nie spodziewałem się) i w związku z tym przestawiłem ustawienia z wysokich na ultra i powiedzmy trzyma się te 45fpsów na rozdziałce 1440x960, czy jak wymienię tego GTX460 na powiedzmy coś w cenie 400-500zł to będzie znaczący wzrost klatek? Dodam, że docelowo nowa karta ma pracować na monitorze FullHD. Którą wziąć? GTX570 czy coś z Radków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie, plyta i pamieci poszly po budzecie :) b75 mam, na zetke sobie zestaw poczeka bo i tak 75tka jest za mala. A powiedz mi lepiej czy bedzie wyrazna poprawa plynnosci na 570? Bo teraz widze jak moj Q6600 ograniczal gtxa460. 570 nie bedzie czasem na wyrost tego zestawu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego zestawu i 770 byłby ok.

460 jest na wykresie, jak widać GTX 570 średnio notuje wyniki prawie o połowę wyższe, czyli skok wydajnościowy całkiem zauważalny http://tpucdn.com/reviews/ASUS/GeForce_GTX_570/images/perfrel.gif

Ewentualnie dozbieraj do Radeona 270, wtedy będzie chłodniej, na gwarancji i z 2GB ramu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie Dołączona grafika

Nie pakuj się w to. Mimo, że będzie trochę wydajniej niż w przypadku 3330, to prąd Cię zje. W sensie pobiera to stanowczo za dużo watów jak na dzisiejsze warunki. Sam siedzę na i7-930. Warto przeczytać test na głównej :

Swoją drogą osotatnio na allegro był Xeon na 1366 tylko bez HT za 250zł. Czyli płyta + proc jakieś 550 a wcale tak dużo prądu nie ciągnie (tak jak i5 750). Ale sam i7 1366 z HT jest nieopłacalny jeśli chodzi o właśnie pobór prądu.
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie, plyta i pamieci poszly po budzecie Dołączona grafika b75 mam, na zetke sobie zestaw poczeka bo i tak 75tka jest za mala. A powiedz mi lepiej czy bedzie wyrazna poprawa plynnosci na 570? Bo teraz widze jak moj Q6600 ograniczal gtxa460. 570 nie bedzie czasem na wyrost tego zestawu?

hehe doznałem tego samego olśnienia i zdziwienia jak przesiadłem sie z q6600 na i5. Pierwsza myśl o matko toż ten Q 6600 @ 3 GHz (bo tez miałem tyle  podkrecony) jeszcze blokował tą 460 ?! a dostała wtedy kopa nieziemskiego w BF3 w 1680x1050 mogłem grać na ultra Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na gwarancji mi średnio zależy za to te 250-300zł w kieszeni robi różnicę. Mogę ewentualnie zamiast 570 wziąć gtx580 i się aż tak na budżecie nie odbije bo jest niecałe 100zł drożej. Co Wy na to? Z drugiej strony nie będę całe życie grał w BFa a ustawienia wysokie mnie satysfakcjonują :) 460 zaczął generować za mało klatek na ultra :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz coś nowego brać z GPU za 650 zł to lepiej dołóż do R9 270. Zwłaszcza jeśli celujesz w BF4. Ale to ja się powtarzam. Daj sobie spokój kartami pokroju GTX 570/580. Zawsze istnieje większe ryzyko padnięcia GPU niż CPU/płyty głównej  czy pamięci.  Ale to tak patrząc ogólnie. Jak się nie boisz to GTX 580 do High spokojnie wystarczy. Ale szukałbym gdzieś taniej niż 550 zł.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli mnie pamiec nie myli to radek 7850 po oc jest na rowni z gtx580. Ogolmie te ceny sa z kosmosu wziete, Nowy na gwarancji r9 270 albo 7870 taniej  jest duzo lepszym wyborem niz slabsza uzywka bez gwarancji za pare groszy mniej. Te karty moga pasc tym bardziej ze 570/580 sa bardzo gorace i nie wiesz w jakich warunkach pracowaly wczesniej. Nie kazdy z taka mocna grafika ma dobry zasilacz i odpowiednio wentylowana bude. Uzywanego gtx 660 z paromiesieczna gwarancja bym wzial za nie wiecej niz 450 zl a gtx580 bez gwarancji to maks 350. Za 650 masz nowego gtx 660 2GB ram z darmowa gra na gwarancji. A ty myslisz nad yuzywana wersja z 1GB za ta sama kase. Uzywki sa teraz sredniooplacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady z tymi GTX 580. Ja czyjś GTX 570 sprzedałem za 400 zł z miesięczną gwarancją i ceny innych kart były podobne. Co prawda był to Asus bardzo podatny na OC z chłodzeniem DC II.  Ale fakt ja bym za dużo w używki nie pchał się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mowie ze ile ja bym wzial;) dla mnie priorytetem jest jednak zabezpieczenie w postaci gwarancji tak wiec wyceniam kary wedlog prostego schematu. Biore nowa karte o podobnej wydajnosci i obnizam cene wzgledem gwarancji. Bez gwarancji cena 2x w dol. Plus pewne drobne modyfikacji ale to indywidualne podejscie:) Inni moga miec inne zdanie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi