Skocz do zawartości
Sponton

Problem z geforcem

Rekomendowane odpowiedzi

Po włozeniu gf4 mx 440 se do płyty solteka sl-75kav/-x zaczely sie cuda pod windowsem xp, po odpaleniu gry, gdzie potrzeba akceleracji graficznej wychodzil z powrotem do systemu), nie pomogly nowe stery(44.03 - po dodaniu wywalały sie blue screeny z błedem przy zrzucaniu pamięci fizycznej po odpaleniu gry), nie pomogły stery via 4.48 do płyty, nie pomogły zmiany ustawien biosa, po włożeniu gf2 mx 400, dzieje sie to samo, próbowalem tez wypinac kosci ramu, ale po odpaleniu na poszczególnych kosciach dzieje sie to samo, jak wiecie co to moze byc pomozcie, z góry thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeinstalowałem windowsa i dalej to samo, wczesniej mialem rivke TNT2, mam dwie kosci ramu: 128 i 256 sdram, odpalałem kompa z kazda z osobna chcac sprawdzic czy one przypadkiem nie sieja, ale nic - wciaz sie sypalo, co do pytania Dijkstra to nie za brdzo wiem jak to sprawdzic, gf4 oddalem do sklepu bo myslalem ze grafa padla, a dostalem w zamian gf2 ale bez zadnej dokumentacji

aha i przed istalacja windowsa sformatowalem i spartycjonowalem od poczatku dysk, tak ze to chyba nie to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do pytania Dijkstra to nie za brdzo wiem jak to sprawdzic,

Start wszystkie programy akcesoria narzędzia systemowe informacje o systemie - zakładka przerwania.

Z tym że u mnie dzieli z sieciówką IRQ 11, ale anomalii nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy IRQ11 oprócz grafy jest jeszcze sieciówka i karta dzwiekowa, moze tak byc?

z dźwiękiem to troszkę chyba nie tak. Sound korzysta zazwyczaj z IRQ 5 lub 6, nie powinno być na 11. Spróbuj zmienić przerwanie soundu i zobacz co będzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sor, ze sie tak podczepie do watku, ale Jacek jak moge zmienic przerwanie sieciowki?  :oops:  bo w informacjach o systemie sie nieda, w ustawieniach sieciowki rowniez...

Jeżeli sieciówka jest zintegrowana to raczej ciężko, chyba że w biosie jest taka opcja. Jeżeli masz dodatkową na PCI to najłatwiej przełożyć do innego gniazda, jak najdalej od AGP. Acha AGP najczęściej dzieli przerwanie z pierwszym PCI tak że zawsze lepiej go omijać.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to jest windows XP, on inaczej zarządza przerwaniami. ustawia wszystkie urządzenia na jednym IRQ i przydziela im wolne w razie potrzeby. Ja na XP/2K mam zazwyczaj na IRQ 11 grafikę, gdzwięk, sieciówkę i drugi dzwięk, jak włącze na płycie. A jak włoże tuner, to i on ląduje na tym samym.

Problem byłby, gdyby każde urządzenie miało swoje, a grafika współdzieliła z czymś. Nie wiem więc, co może być problemem.

jakbyś jednak:

-podał napięcia na płycie z biosa

-sprawdził czy WYŁĄCZONE jest w biosie fastwites

-wyłączone wszystkie video bios shadowy

-wyłączone system bios cachaeable, i podobne obok

sprawdź powyższe, a ja pomyślę jeszcze. Można by się jeszcze bawić AGP drving value, ale nie pamiętam wartości dopuszczalnych dla poszczególnych kart. Jak chcesz się tym bawić, to nie przekraczaj wartości 256 bodajże, ale podaje się w kodzie szesnastkowym, więc musiałbyś przeliczać.

Aha, skoro na rivce Ci chodzi, a na MX400 i 440 nie, to problem może być z AGPx4, spróbuj włączyć tryb x2.

AHA. HYPERIONY ZAINSTALOWANE? Z OBSŁUGĄ AGP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawilem w biosie fastwrites, bios shadowy i cachaeable, i dalej nic, mam zainstalowane VIAHyperion4in1448v, to sa chyba te najnowsze i powinny obsługiwac AGP, napiecia w biosie jezeli o te chodzi sa nastepujace:

Vcore - 1.66V

VDD - 3.44V

3.3V - 3.39V

5V - 5.10V

12V - 12.4V

Aha i jak przelaczyc AGP z x4 na x2?

Dzieki za dotychczasowe rady

Ps. coraz fajniej, wlasnie wywalił mi sie blue screen w samym windowsie, moze cos Wam to powie:

STOP:0x0000000A (0x00000028,0x00000002,0x00000000,0x804FCECA)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, napięcia masz idealne. Sprawdź jeszcze to AGPx2, ale pomału kończą mi się pomysły...jak możesz, pożycz od kogoś jakąś kartę AGPx2 i AGPx4 i sprawdź obydwie. Być może coś Ci się powaliło z płytą i karty x4 wariują?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

korzystajac z watku...

mam problem z geforcami... plyta chaintech 6btm0 na BX bios najnowszy

tnt2/vanta chodzi

Geforce 2 Ti rusza wykrywa sie instaluje przy wejsciu w winde monitor przechodzi w suspend a winda wisi

MX440 agp8 nie wstaje plyta...

na innych 2 bxach wszystko chodzi

jakies sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie mam tylko opcje AGP MODE x4 - enabled/disabled, bylo właczone, wiec wyłączyłem - zero efektu, biosa w sumie nie uaktualnialem ale gdyby to mialo pomoc... z innymi kartami popróbuje jak radziles Dijkstra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są trochę stare płyty i mogą nie wydalać prądowo. Można na próbę odpiąć wentylator od karty i podpiąć go bezpośrednio  pod zasilanie, ale jakoś nie sądzę że to pomoże.

Pozdr.

To na pewno nie to, a przynajmniej nie jest to typowe, bo na moim solteku biegały radek 9100 i TI4200 i nie było problemów....

Natomiast tak sobie myślę, że u Ciebie, Sponton może być faktycznie coś nie tak na zasilaniu slotu AGP; karty x2 są zasilane napięciem 3.3V, a x4 1.5V

I napięcie 3.3 możesz mieć na slocie AGP ok, a to 1.5 np. zaniżone. Spróbuj na początek oczyścić styki w slocie- ale zacznij się bawić jak przetestujesz inne karty, bo na razie to może mnie fantzja ponosić :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...