goliath Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 Witam, mam problem z laptopem. Dokładnie ASUS K52JC-EX140. W momencie premiery Windows 8 wziąłem takowego z DreamSpark'a (Microsoft dla uczelni), wrzuciłem na pendrive'a i postawiłem system, osatnio była aktualizacja do Windows 8.1. Ale dziś stwierdziłem, że wracam do Windows 7. Pobrałem, przygotowałem pendrive'a, przekopiowałem dane z C: zrestartowałem laptopa, wszedłem w BIOS, przestawiłem kolejność rozruchową, wpiąłem pena, restarty i... widzę tylko pierwszy ekran z logo ASUS'a. Nie mam nawet możliwości wejścia w BIOS, wypięcie pena nic nie daje, prób wejścia do biosu zrobiłem kilkadziesiąt. Po około minucie w tym stanie laptop sam się wyłącza. Sporo ASUSów ma ponoć przycisk do resetu biosu na obudowie. Nie znalazłem po usilnych poszukiwaniach więc... rozebrałem go i wyciągnąłem baterie na mniej więcej 5-7 minut. Jednak po złożeniu okazało się, że nic się nie zmieniło. Patrzyłem też za zworką do resetu BIOSu, ale jej nie wypatrzyłem (nie demontowałem płyt głównych więc nie widziałem całych). Jakieś sugestie? Bo ja już nie mam pomysłów. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 Wyjmij dysk i zamontuj ponownie. Jak nie pomoże to sprawdź dysk w innym kompie, bo może się skończył. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliath Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) wpadłem na to zanim przeczytałem Twój post. Po wyjęciu dysku - fakt, włącza się normalnie, gry dysk jest włożony, efekt jak w tytułowym poście. Dysk podpiąłem do desktopa przez elektronikę z zepsutego dysku zewnętrznego i wykrywany jest poprawnie. mogę kopiować/kasować - działa. Wieczorem dostanę drugi dysk do testów. I jestem dalej w kropce. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez goliath Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 Jak na innym dysku będzie to samo, to płyta na serwis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliath Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 Juz po testach. Inny dysk dał dokładnie takie same objawy. Aktualizacja BIOSu tez nic nie zmienila. To co zauwazylem to: kazdy dysk (pendrive, dysk SATA, dysk przez przejsciowke USB) powoduje objawy zawiechy. Gdy wlaczylem w BIOSie dzwieki - melodyjka poczatkowa odgrywana byla co 5-6 sekund, na ekranie caly czas widnialo logo. Uruchomienie Ubuntu LiveCD jest mozliwe bez problemow, pod nim pendrive normalnie jest wykrywany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 Logo ASUS nic Ci nie powie wciśnij TAB będzie widział konsolę i błędy na których komp staje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliath Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2014 Niestety nie, zawiesza się praktycznie od razu. Nie jestem w stanie wyświetlić konsoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2014 Reasumując; jeżeli dysk podpięty pod innego kompa jest OK Jeżeli dobry dysk podpięty pod laptopa jest BAD Komp bez dysku chodzi Wiedz, że coś się dzieje Nie no tak poważnie to wygląda na problem z płytą/biosem ale skoro bios miał upload to proponuję jeszcze przywrócić defaultowe ustawienia BIOSu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...