Skocz do zawartości
kaijitsu

Urządzenie wielofunkcyjne 300-400zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kompletnie nie orientuje się w drukarkach i itp. Szukam urządzenia wielofunkcyjnego do 300-400 zł.

Wymagania:

Tanie i łatwo dostępne zamienniki,

Bezproblemowa wymiana tuszu,

Szybkość drukowania mniej istotna,

Skaner używany tylko do kopii notatek, fajnie jakby była funkcja ksero (skan i wydruk bez konieczności uruchamiania pc),

Czasem drukarka będzie nie używana przez 2msc lub dłużej (ważne aby tusz nie zasychał),

Miłym dodatkiem było by wifi

Na oku mam Brother J152W. Z tym, że jak on ma się do tego wyżej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam akurat MFC-J430W, który spełnia Twoje wymagania (w tym wifi i funkcja ksero, jest też fax), a we wrześniu 2012 dałem za niego 399 zł. Dopiero niedawno, przed nowym rokiem wymieniłem oryginalne tusze na zamienniki - plusem jest to, że urządzenie samo co jakiś czas wykonuje czyszczenie dysz. Co prawda w pewnym momencie urządzenie zakomunikowało, że kończą się tusze, mimo,że było ich jeszcze ponad połowa, ale wystarczyło taśmą izolacyjną zakleić szybkę na każdym wkładzie i urządzenie widziało je jak nowe.

Za 10 zamienników (4 czarne i po 2 w każdym kolorze) dałem jakieś 30 zł i nie widać różnicy. A wybrałem na Allegro praktycznie na chybił-trafił. Do J152W jest trochę zamienników dla LC123.

Co do wymiany tuszy, to we wskazanym przez Ciebie modelu jest najprawdopodobniej tak jak w moim - po prawej stronie od szuflady otwiera się klapka i są tam tusze - bardzo łatwo się wymienia.

Drukuję rzadko, skanuję jeszcze rzadziej, jednak koszt zamienników sprawia, że zakup uznaję za bardzo udany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.x-kom.pl/p/58839-urzadzenie-wiel-atramentowe-brother-dcp-j315w-wi-fi.html

Przekracza poza twój budżet ale jadę na niej od września i złego słowa nie powiem. Zamienniki tuszy kosztują grosze, drukarka regularnie raz dziennie wykonuje czyszczenie, slot na karty pamięci jest wygodnym rozwiązaniem, można skanować bezpośrednio na smartphona z użyciem aplikacji brothera. Zdziwiłem się bo kiedy ją kupowałem kosztowała w okolicach 300zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

400 to już górna granica i nie chciałbym jej przekraczać, za 300zł też bym wziął bez zastanowienia. Pytanie jak ten model się ma do J152W? Jakość drukowanych zdjęć ma małe znaczenie, w większości będą to dokumenty. Prędkość wydruku również nie ma znaczenia (byle nie 5-10 kartek/min w mono). Najważniejsze tanie zamienniki i brak problemów z ich wymianą czy zatykaniem się dysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.inksystem.pl/all-in-one-ciss/epson/sx440w.html?utm_source=ceneo&utm_medium=catalogue&utm_campaign=ceneo_catpl

UZywam juz ponad rok czasu. Głownie tylko dokumenty. Tusze kupuje po 10zł za sztuke w promocji. Rzadko drukuje ale jak trzeba wszystko jest ok. tusze nie zasychaja a jakas wydruku jest w porzadku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od siebie dodam, że z atramentowych drukarek już się wyleczyłem - oryginalne tusze wiadomo że droższe a zamienniki potrafiły wysychać po 2 miesiącach, a jak miałem szczęście to dopiero po pół roku.

Z Twoim budżetem dostaniesz jakiegoś Brothera wielofunkcyjnego laserowego, ale Brothera generalnie odradzam - w biurze mamy i strasznie toner brudzi kartki tam gdzie nie powinien. Zaleta lasera nad tuszami to większa wydajność z tonera (ale zazwyczaj też większa cena niż za tusz) i niewysychanie.

Poczytaj to przed zakupem, żeby nie wdepnąć:

forum.instalki.pl/co-kupujacy-drukarke-wiedziec-powinien-edycja-2013-t27841.html

Edytowane przez grzechotnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi