4in Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Kingston 60GB V300 (SV300S37A/60G) + GA-H81M-S2PH = irytacjaSprzet nowy, chcę zainstalować win7, wyskakuje komunikat: a required cd/dvd drive device driver is missing...Ściągnałem ze strony Gigabyte'a sterownik: Intel SATA Preinstall driver, wypakowałem i nagrałem na pendrive'a, odpaliłem w momencie pojawienia się w/w kounikatu. Potencjalny plik sterownika został odnaleziony, następuje próba instalacji i pojawia się kolejny komunikat: No new device could be found. Make sure the drive files are correct and located on the driver installation media.Na tej nagrywarce dvd już instalowałem systemy, bez problemów.Płyta z Windowsem oryginalna, nieporysowana, zero problemów wcześniej.Szukałem w internecie trochę ale nie mam czasu na to, bo komputer ma być zrobiony na już i potrzebuję szybkiej fachowej pomocy.Proszę mnie nigdzie nie odsyłać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 mialem ten sam problem przy instalacji w7 na lapku z siga. Zawsze jak recznie wybieralem (jednorazowo) start z dvd to instalator nie mogl znalezc dysku, natomiast po przestawieniu w biosie na stale kolejnosc bootowania 1dvd 2ssd wszystko poszlo bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 słyszałem o problemach na płytach gigabyte, jak masz na AHCI to zmien w biosie na czas instalki na IDE a potem najwyżej wrócisz na AHCI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4in Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Zabrzmi to idiotycznie, ale chyba nie mam możliwości ustawienia kolejności bootowania w biosie. Już wcześniej próbowałem to zrobić, ale nie widzę takiej opcji. Im nowszy komputer tym "łatwiejszy" bios. @TSRules No właśnie już próbowałem i nic z tego, to samo. Jestem niesamowicie wkur***** bo miałem kompa ogarnąć w dwie godziny, a siedzę nad nim od 12 i skończyły mi się pomysły. Nigdy nie miałem takich problemów z dyskami SSD. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez 4in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 ty a tak sobie pomyślałem czy on jest prawidłowo sformatowany ? może spróbuj Ranish Partition Managerem czy innym 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4in Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Formatowałem komendami w konsoli przez "napraw mój komputer" na początku instalacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Płyta nowa, czy używana? Mógł ktoś coś namieszać w biosie? Resetowałeś bios zworką na płycie? Spróbuj na spokojnie przeglądnąć bios - opcja bootowania powinna być. Windows oryginalny czy preparowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4in Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Płyta nowa, kupiona w polecanym sklepie na purepc. Resetowałem. Szukałem opcji wyboru kolejności bootowania wielokrotnie i nie znalazłem, nie chce mi się w to wierzyć, że nie ma takiej podstawowej opcji. Zdecydowanie wolałem stare biosy, tam zmiana kolejności trwała 3 sekundy na każdej płycie. Oryginalny Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Czy w tym czasie są podłączone jakieś inne dyski? - odłącz W jakim porcie masz podłączony dysk? - spróbuj podłączyć na czas instalacji pod Sata II. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Do biosu wchodzisz przez "delete". Następnie sprawdź czy masz ustawione w zakładce BIOS Features:- Windows 8 Features -> Other OS - CSM Support -> Enables UEFI CSM- Boot Mode Selection -> Legacy Only- Storage Boot Option Control -> Legacy onlyZapisz ustawienia przez klawisz "F10". Wejdź ponownie do BIOSu i sprawdź czy w zakładce BIOS Features/ Boot Option Priorities widoczny jest napęd i czy jest on ustawiony jako główne urządzenie podczas bootowania. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4in Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 CSM Support -> Always (nie da się zmienić) W Bios Features nie mam w ogóle Boot Option Priorities. @rafa nie mam podłączonych innych dysków, podłączałem pod sata2. Dalej to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4in Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Pożyczyłem dwa inne windowsy 7, na jednym z nich poszła instalacja. Później standardowo komputer się zresetował i załadował do pulpitu. Kilka sekund i następuje wyłączenie komputera, nie reset, tylko pojawia się komunikat jakbym go sam wyłączył i tyle. Później jak go włączam, resetuje się 5 sekund po ekranie biosa i tak w kółko. Czyli padła płyta? Edytowane 28 Stycznia 2014 przez 4in Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2014 Sprawdź pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...