koniMax Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Mam problem bo do wydania max 400-500zł (jak skok będzie jak stąd do Chin to dołożę max 550zł) a wymogi duże. Chodzi mi żeby jak największego kopa dać temu sprzętowi i aby go nie było słychać. Obecnie GTX 260 pracuje na 14% prędkości wentylatora i przy obecnej wentylacji obudowy (3 wentylatorki 120/120/140mm) ściszone kaze master do minimum daje rade grać we wszystkie gry z tablicy Mendelejewa : ), a procesor chłodzi scythe yasya (czy jakoś tak) z wentylatorem oryginalnym na 700obrotów i całego kompa lekko (naprawdę) słyszę (pewnie przez taką a nie inną liczbę wentyli) lecz zadowala mnie ta głośność pracy i chciałbym przy niej pozostać. Zestaw: P5P43TD PRO asus Q8200 2.33Ghz @2.95Ghz GTX 260 galaxy STOCK 4 GB ram crucial (chyba ballistix) 650watt corsair (3 letni ale działa perfekt) Co tu wymieniać by było cicho no i mieściło się w tym jakże skromnym budżecie... Dodam że scythe yasya ma zapinki na stare gniazda najnowsza to 1366. Sprzęt jest głównie używany do gier (wszystkie FHD): CS 1.6, CS GO, DOTA, BF 3 (słabo chodzi, raczej pełza), starcraft 2 (da się grać ale d...py nie urywa). Jeśli ktoś chciałby doradzać że dorzucić coś ramu, to od razu uprzedzam że tego kroku nie zrobię bo siedzę na win 7 32bit i patrząc z wykorzystania ram to jest go wystarczająca ilość. EDIT. Sprzęt używany wchodzi w grę lecz tylko z pewnych źródeł z gwarancją min. 3miesiące od użytkowników wolę nie kupować. Lubie podkręcać bebeszki ale jakby jakiś procesor, karta bez tej opcji była lepsza to przeżyje. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez koniMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) i5 750/760 z płytą do 500zł, a po sprzedaży tego co masz szukać nowej karty. Gwarancji na płytę i procesor raczej nie będzie. Inna opcja to nowy i5 4440 + H81 i na razie zostawić kartę graficzną, a za jakiś czas kupić coś nowego, minimum 650Ti Boost. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez andrew777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Endrju co o tym sądzisz? http://allegro.pl/nowy-intel-w3520-i920-i7-4-x-2-66ghz-gwar-i3777935718.html Edytowane 10 Grudnia 2013 przez koniMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. Do wydania 500zł na procesor+płytę. Będę chciał używać zintegrowanej grafiki do gier. Ze złomu (obecny) zostawiam tylko pamięci 4GB 1333Mhz Ballastix. Wymagania: -grę w CS 1.6 w FULL HD -Płynne oglądanie filmów w FULL HD -grę w LOL w FULLHD Chciałbym się zapytać czy mój stary jak świat zasilacz (3-4lata) Corsair TX650 będzie kompatybilny z nowymi platformami? Budżet im mniej tym lepiej ale jak wydajność ma być dużo wyższa jestem w stanie te 550zł wydać. Podzespoły tylko nowe. Prosiłbym najbardziej o odpowiedź na temat zasilacza. EDIT. Jak ktoś zna stronę z nowymi chpsetami od intela na socket 1150 z opisem czym się poszczególne chipsety różnią bardzo bym prosił bo szukam i szukam i nic;/... EDIT. Jakby ktoś znał sklep który oferuje aktualne zapinki do nowych socketów pod "Scythe Yasya" będę WDZIĘCZNY! Edytowane 23 Stycznia 2014 przez koniMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mimaaacz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 O coś takiego chodzi? http://www.pugetsystems.com/labs/articles/Z87-H87-H81-Q87-Q85-B85-What-is-the-difference-473/ Dodam tylko, że choć w teorii B85 to biurówki, to realnie z powodzeniem jest stosowana w domowych pecetach i dopłata do H87 nie ma większego sensu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 W dniu 23.01.2014 o 21:36, koniMax napisał(a): Jakby ktoś znał sklep który oferuje aktualne zapinki do nowych socketów pod "Scythe Yasya" będę WDZIĘCZNY! Przecież ten cooler miał z chwili premiery zapinki pod aktualne sockety. Jak masz zapinkę na 1156, zapniesz go na 1155 i na 1150. Jeśli zgubiłeś zapinkę... Twoja strata ;) Jeśli masz go założony na lga775, zapinki nie zgubiłeś. To ta sama zapinka. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Klaus, Mimaaacz dzięki za pomoc. Napiszcie jeszcze tyle ten zestaw procesor+płyta główna tak abym wykorzystał dyski (SSD plextor M5S i HHD od seagate) bo na obecnej płycie plextor M5S jest słabiutki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Pentium G3420 + płyta. Każda płyta na 1150 pozwoli rozwinąć skrzydła SSD. HDD jest na SATA rozumiem. Do i3 http://proline.pl/?p=CORE+I3-4130 musiałbyś dołożyć. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Tak na sata. Proszę podaj model bo jest ich wiele i różne płyty wybierają użytkownicy. Tak aby pożyła 3-4lata i podkręcanie w ogóle mnie nie interesuje. Najlepiej jak najtańsza to może kupie 4 rdzeniowy procesor. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Płyta, minimum http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h81m-605249/ tańsze są bardzo ubogie. Zdecyduj się ile chcesz wydać, cpu 4 rdzeniowy to ponad 650zł. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Patrzyłem właśnie na ceny 4 rdzeniowych procesorów i niema mowy. Ta płyta która poleciłeś wystarczy do moich potrzeb? Przeżyje 3-4lata? Obudowna lancool +3 wentylatorki 120mm raczej zimno jej będzie. :) No i czy nie grzeje się? Jak spełnia wszystkie te wymogi to ją biorę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mimaaacz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Ile przetrwa tego nikt Ci nie powie ;) Zależy od wielu czynników. Natomiast do Twoich potrzeb powinna starczyć bez problemu. Jak dasz radę dorzuć do tego i3, niezła cena nawet. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Coś takiego: http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-intel-b85-lga-1150-matx-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-crossfire-ga-b85m-d3h-582757/ Ma radiatorek na sekcji zasilania. Jest 60zł droższa jest sens do niej dokładać jeśli ta Asrock już mi powinna wystarczyć? Boje się o grzanie sekcji zasilania tylko na tym Asrocku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mimaaacz Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 Oczywiście ten Giguś to sporo lepsza płyta, natomiast o wiele lepiej wyjdziesz dokładając do i3-4130 zamiast do mobo. ASRock sobie spokojnie poradzi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Dzięki za porady biorę Asrock H81M+intel G3220 i liczę na długą żywotność sprzętu. ;0 EDIT. Znaczy się G3420. EDIT. 2 Jeszcze jedno jak już tak kupuje, a też szukam routera do Wi-Fi z samrtfonem i mam pytanko czy ten router mogę spokojnie kupować: http://www.morele.net/router-tp-link-tl-wr841nd-182717/ Dzięki za rady! Edytowane 23 Stycznia 2014 przez koniMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2014 Każdy router możesz spokojnie kupować. Czy spełni on twoje oczekiwania zależy przede wszystkim od tego, jak masz dostarczany internet. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Jeszcze pomyślałem nad FX 4130: http://www.morele.net/procesor-amd-x4-fx-4130-3-8ghz-box-fd4130frgubox-517901/ Skoro mam takie chłodzonko jak Scythe Yasya i podkręcać nawet lubię to może ten procek i jakaś płyta pozwalająca na OC? Procesor 320zł (jak na niego widzę dobra cena)+płyta. Ile płyta pozwalająca na OC tego procka by kosztowała? Tymczasowo by chodził procesor z zabytkiem GTX 260. EDIT. Pieniądze które mogę wydać na procesor+płytę to 580zł (max) ;0 Edytowane 24 Stycznia 2014 przez koniMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2014 Przecież nawet wykręconego na 4,9 GHz FX 4130 bierze stockowy i3... MAz test na PPC. Intel sobie popracuje na tańszej płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Ok ostateczna decyzja to G3420+ płyta http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h81m-605249/#div4 czy http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h81m-hd3-h81-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-ga-h81m-hd3-606110/ Cena asrock wzrosła o 18zł i może lepiej tego gigusa? EDIT. Zestaw kupiony G3420+Asrock H81M. Dzięki za rady. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez koniMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) I gdzie tu ten kop?Wydasz kasę i stracisz na wydajności. Edit: już kupiłeś,szybka decyzja. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez obijak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2014 Bierz Gigabyte, zawsze lepiej mieć 3 lata gwarancji. Edit, andrew777 faktycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew777 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2014 ASRock też daje 3 lata gwarancji na płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2014 Podpowie mi ktoś czemu na intel G3420+Asrock H81M widzi mi w biosie 4GB, a w systemie 3.19GB? System 64bity windows ultimate. Na zestawie Q8200+asus P43TD Pro widzi 4GB i system widzi 4GB... ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2014 To, inna opcja w biosie dot. konfiguracji chipsetu. Ewentualnie część ramu zjada zintegrowane gpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Nie mogę za chiny znaleźć tego "memory hole". Proszę pokieruj gdzie to może być. ;/ EDIT. Działam obecnie na GTX 260 to nic nie powinno zjadać. ;/ EDIT. 2 Rozwiązałem problem. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez koniMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 Podziel się rozwiązaniem. To że dedykowana wyświetla obraz nie znaczy że Integra nie działa ;-) @ Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) W msconfig wystarczyło odhaczyć ptaka i hula jak talala. Tylko razem z tym rozwiązanym problemem pojawił się kolejny cpuid i wszystkie tego typu widzą 1 rdzeń i 1 wątek a widziały po 2 rdzenie kur. EDIT. Bios restartowałem 2 razy nic. EDIT. 2 Np. otworze takie CPU-Z nic się nie zmienia żadne napięcie nie skacze nic, a nic... Ze strony płyty głównej wszystko już reinstalowałem. EDIT. 3 Wszystko działa już w 100% okazało się też że msconfig musiałem pozmieniać te ptaki. Teraz pytanie na wstępie ma procesor 2 rdzenie i 2watki w CPU-Z i czy obciążony czy nic cały czas tyle ma i napięcie 1.07v. To napięcie zmieniłem na 0.920v ale jak patrze na filmiki z CPU-Z czy screeny z tym prockiem to powinno być że jak nic nie robi to sam korzysta z 1rdzenia i mniejszej częstotliwości pracy np.800mhz zamiast 3200mhz. Ale moje kolejne pytanie brzmi: jakie napięcie mu ustawić żeby było stabilnie i żeby procek długo żył. ;) Chłodzę go tym Scythe Yasya pasywnie bo mało co się grzeje ale chciałbym jego grzanie jak najbardziej zoptymalizować właśnie ze względu pasywnego chłodzenia. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez koniMax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...