Skocz do zawartości
koniMax

500zł płyta+procesor

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem bo do wydania max 400-500zł (jak skok będzie jak stąd do Chin to dołożę max 550zł) a wymogi duże. Chodzi mi żeby jak największego kopa dać temu sprzętowi i aby go nie było słychać. Obecnie GTX 260 pracuje na 14% prędkości wentylatora i przy obecnej wentylacji obudowy (3 wentylatorki 120/120/140mm) ściszone kaze master do minimum daje rade grać we wszystkie gry z tablicy Mendelejewa : ), a procesor chłodzi scythe yasya (czy jakoś tak) z wentylatorem oryginalnym na 700obrotów i całego kompa lekko (naprawdę) słyszę (pewnie przez taką a nie inną liczbę wentyli) lecz zadowala mnie ta głośność pracy i chciałbym przy niej pozostać.
Zestaw:

P5P43TD PRO asus

Q8200 2.33Ghz @2.95Ghz

GTX 260 galaxy STOCK

4 GB ram crucial (chyba ballistix)

650watt corsair (3 letni ale działa perfekt)

Co tu wymieniać by było cicho no i mieściło się w tym jakże skromnym budżecie... Dodam że scythe yasya ma zapinki na stare gniazda najnowsza to 1366.

Sprzęt jest głównie używany do gier (wszystkie FHD): CS 1.6, CS GO, DOTA, BF 3 (słabo chodzi, raczej pełza), starcraft 2 (da się grać ale d...py nie urywa). Jeśli ktoś chciałby doradzać że dorzucić coś ramu, to od razu uprzedzam że tego kroku nie zrobię bo siedzę na win 7 32bit i patrząc z wykorzystania ram to jest go wystarczająca ilość.

EDIT.

Sprzęt używany wchodzi w grę lecz tylko z pewnych źródeł z gwarancją min. 3miesiące od użytkowników wolę nie kupować. Lubie podkręcać bebeszki ale jakby jakiś procesor, karta bez tej opcji była lepsza to przeżyje.

Edytowane przez koniMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i5 750/760 z płytą do 500zł, a po sprzedaży tego co masz szukać nowej karty. Gwarancji na płytę i procesor raczej nie będzie.

Inna opcja to nowy i5 4440 + H81 i na razie zostawić kartę graficzną, a za jakiś czas kupić coś nowego, minimum 650Ti Boost.

Edytowane przez andrew777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Do wydania 500zł na procesor+płytę. Będę chciał używać zintegrowanej grafiki do gier. Ze złomu (obecny) zostawiam tylko pamięci 4GB 1333Mhz Ballastix.

Wymagania:

-grę w CS 1.6 w FULL HD

-Płynne oglądanie filmów w FULL HD

-grę w LOL w FULLHD

Chciałbym się zapytać czy mój stary jak świat zasilacz (3-4lata) Corsair TX650 będzie kompatybilny z nowymi platformami?

Budżet im mniej tym lepiej ale jak wydajność ma być dużo wyższa jestem w stanie te 550zł wydać.

Podzespoły tylko nowe.

Prosiłbym najbardziej o odpowiedź na temat zasilacza.

EDIT.

Jak ktoś zna stronę z nowymi chpsetami od intela na socket 1150 z opisem czym się poszczególne chipsety różnią bardzo bym prosił bo szukam i szukam i nic;/...

EDIT.

Jakby ktoś znał sklep który oferuje aktualne zapinki do nowych socketów pod "Scythe Yasya" będę WDZIĘCZNY!

Edytowane przez koniMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O coś takiego chodzi? http://www.pugetsystems.com/labs/articles/Z87-H87-H81-Q87-Q85-B85-What-is-the-difference-473/

Dodam tylko, że choć w teorii B85 to biurówki, to realnie z powodzeniem jest stosowana w domowych pecetach i dopłata do H87 nie ma większego sensu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.01.2014 o 21:36, koniMax napisał(a):

Jakby ktoś znał sklep który oferuje aktualne zapinki do nowych socketów pod "Scythe Yasya" będę WDZIĘCZNY!

Przecież ten cooler miał z chwili premiery zapinki pod aktualne sockety. Jak masz zapinkę na 1156, zapniesz go na 1155 i na 1150.

Jeśli zgubiłeś zapinkę... Twoja strata ;)

Jeśli masz go założony na lga775, zapinki nie zgubiłeś. To ta sama zapinka.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzyłem właśnie na ceny 4 rdzeniowych procesorów i niema mowy. Ta płyta która poleciłeś wystarczy do moich potrzeb? Przeżyje 3-4lata? Obudowna lancool +3 wentylatorki 120mm raczej zimno jej będzie. :) No i czy nie grzeje się? Jak spełnia wszystkie te wymogi to ją biorę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś takiego: http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-intel-b85-lga-1150-matx-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-crossfire-ga-b85m-d3h-582757/

Ma radiatorek na sekcji zasilania. Jest 60zł droższa jest sens do niej dokładać jeśli ta Asrock już mi powinna wystarczyć?

Boje się o grzanie sekcji zasilania tylko na tym Asrocku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za porady biorę Asrock H81M+intel G3220 i liczę na długą żywotność sprzętu. ;0

EDIT.

Znaczy się G3420.

EDIT. 2

Jeszcze jedno jak już tak kupuje, a też szukam routera do Wi-Fi z samrtfonem i mam pytanko czy ten router mogę spokojnie kupować:

http://www.morele.net/router-tp-link-tl-wr841nd-182717/

Dzięki za rady!

Edytowane przez koniMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze pomyślałem nad FX 4130: http://www.morele.net/procesor-amd-x4-fx-4130-3-8ghz-box-fd4130frgubox-517901/

Skoro mam takie chłodzonko jak Scythe Yasya i podkręcać nawet lubię to może ten procek i jakaś płyta pozwalająca na OC?

Procesor 320zł (jak na niego widzę dobra cena)+płyta. Ile płyta pozwalająca na OC tego procka by kosztowała? Tymczasowo by chodził procesor z zabytkiem GTX 260.

EDIT.

Pieniądze które mogę wydać na procesor+płytę to 580zł (max) ;0

Edytowane przez koniMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ostateczna decyzja to G3420+ płyta http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h81m-605249/#div4 czy http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h81m-hd3-h81-lga1150-pcx-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-ga-h81m-hd3-606110/

Cena asrock wzrosła o 18zł i może lepiej tego gigusa?

EDIT.

Zestaw kupiony G3420+Asrock H81M.

Dzięki za rady.

Edytowane przez koniMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W msconfig wystarczyło odhaczyć ptaka i hula jak talala.

Tylko razem z tym rozwiązanym problemem pojawił się kolejny cpuid i wszystkie tego typu widzą 1 rdzeń i 1 wątek a widziały po 2 rdzenie kur.

EDIT.

Bios restartowałem 2 razy nic.

EDIT. 2

Np. otworze takie CPU-Z nic się nie zmienia żadne napięcie nie skacze nic, a nic... Ze strony płyty głównej wszystko już reinstalowałem.

EDIT. 3

Wszystko działa już w 100% okazało się też że msconfig musiałem pozmieniać te ptaki. Teraz pytanie na wstępie ma procesor 2 rdzenie i 2watki w CPU-Z i czy obciążony czy nic cały czas tyle ma i napięcie 1.07v. To napięcie zmieniłem na 0.920v ale jak patrze na filmiki z CPU-Z czy screeny z tym prockiem to powinno być że jak nic nie robi to sam korzysta z 1rdzenia i mniejszej częstotliwości pracy np.800mhz zamiast 3200mhz. Ale moje kolejne pytanie brzmi: jakie napięcie mu ustawić żeby było stabilnie i żeby procek długo żył. ;) Chłodzę go tym Scythe Yasya pasywnie bo mało co się grzeje ale chciałbym jego grzanie jak najbardziej zoptymalizować właśnie ze względu pasywnego chłodzenia.

Edytowane przez koniMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi