Jtjola Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 Witam! Dzisiaj (już wczoraj) z kolegą poskładaliśmy komputerek. Jest w nim m.in. SSD Plextor 128GB, DVD RW Samsung i HDD Seagate Barracuda 2TB. Problem jest taki, że HDD jest widoczny w menadżerze urządzeń (device manager), ale w folderze "This PC" -> devices and drives go nie ma. Nie można z niego skorzystać. SSD i DVD widać wszędzie. Na SSD jest system. Komputer postawiony na płycie AsRock Extreme 4 i ma Windows 8.1 EN. Co może być przyczyną? Czy coś jest źle podłączone, coś trzeba ustawić w UEFI lub Windowsach? Zarówno z UEFI, jak i nowymi okienkami (byłam fanką XP) spotykam się po raz pierwszy... Pozdrawiam, Jola Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) administrative tools -> computer management. Rozwin pole storage - dysk 2tb bedzie oznaczony jako unallocated. Teraz tylko wystarczy utworzyc partycje i wszystko bedzie grac. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Yogi311 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtjola Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Czegoś takiego jak narzędzia administracyjne nie znalazłam Ale gdzieś dotarłam do zarządzania dyskami i jest tam info, że dysk nie jest zainicjowany. A próba inicjacji powoduje otwarcie okienka z wyborem partycji rodzaju MBR albo GPT. Co wybrać? Co to jest? OK. Znalazłam w sieci. Dzisiaj dam sobie już spokój z inicjacją, ale stawiam na nowsze GPT. Gdyby ktoś miał jakieś zastrzeżenia, to pisać :-) Dzięki Yogi311 :-) Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Jtjola Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) w panelu sterowania masz administrative tools w 'system and security' Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Yogi311 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtjola Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 OK. Już mam. Rzeczywiście jest control panel i w nim dziwnie poukładane rozmaitości...A zastanawiałam się, dlaczego mi mówili, że przesiadka z XP na 8.1 będzie trudna... :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...