Finchy Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Szukam taniej i dobrej pasty termoprzewodzącej do mojej Toshiby. Myślałem, żeby zaaplikować mojego Ceramique 2, ale po paru miesiącach pracy pod obciążeniem niestety zmienia się w sparciałą gumę. Myślałem o MX-2, ale dziwi mnie jedna rzecz - tutaj:pasta 4g za 14złhttp://allegro.pl/arctic-cooling-mx-2-pasta-termoprzewodzaca-4g-i3909889828.htmlpasta 8g za 17złhttp://allegro.pl/arctic-cooling-mx-2-bardzo-dobra-pasta-8-g-aab-fv-i3910106297.html jest między nimi jakaś różnica? w sumie 3zł nie majątek, a 2 razy więcej jej jest. jeśli zły dział, to proszę przesunąć. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Finchy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 Nie ma żadnej różnicy. Ale nie wiem czy MX-2 jeśli chodzi o schnięcie jest dobrym pomysłem pod laptopa. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 Różnicy nie ma żadnej. Obie są od Arctic, ale ta pierwsza ma nowsze opakowanie ("Arctic Cooling" zmieniło jakiś czas temu nazwę i logo na samo "Arctic"). Co do schnięcia to się zgadzam z Orgiuszem - jak nie chcesz więcej zaglądać do laptopa, to lepiej poszukaj czegoś, co pozostanie w stanie płynnym przez dłuższy czas. Ja już od dłuższego czasu korzystam z Tr Chillfactor3 - zupełnie się nie zmienia nawet po dwóch latach, jest bardzo "rzadka" przez co łatwo się ją nakłada, jest też równie łatwa w czyszczeniu. No i nie przewodzi prądu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 Nie lepiej dopłacić i kupić gelid gc-extreme i mieć spokój przez dłuższy czas. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 zależy mi na tym, żeby nie ruszać laptopa przez dłuższy okres czasu, więc dobrze jakby pasta nie zmieniła swojej konsystencji w przeciągu roku, dwóch. A da radę coś taniej niż CF3 czy Gelid? Ew czy takie opakowanie wystarczy? http://allegro.pl/gelid-gc-xtreme-ekstremalnie-wydajna-1g-8-5w-mk-i3909745733.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Z tego co rzuciłem okiem na hasło rozbieranie L750 to 1g powinien starczyć na ~4 sprawne smarowania wszystkich elementów w tym kadłubku [; edit: Może nawet 5 bo wydawało mi się że MCH też jest chłodzony Edytowane 25 Stycznia 2014 przez Orgiusz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 Sam chciałem napisać, że spokojnie starczy na 5 smarowań. Pamiętam, jak kiedyś przez 3 lata nie mogłem zużyć jednej tubki AS5 2,5g pomimo jej corocznej wymiany na procku, grafie i NB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 ja osobiscie uzywam mx2 w laptopie i nie narzekam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniMax Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 Sam kupiłem MX-2 ze względu na cenę i jej ilość, a w testach też wypada całkiem, całkiem. Czekam aż przyjdzie i smaru, smaru. ;0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 zauważyłem, że przy GPU są termopady na pamięciach - je też wymienić, zostawić czy przesmarować pastą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 Jak już raz odkleisz, to trzeba je wymienić (do starych zawsze coś tam się może przykleić, np kurz)... Możesz użyć na pamięciach pasty, tylko pewnie trzeba dać grubszą warstwę (kiedyś na radku 4890 przesmarowałem ramy pastą i po przyciśnięciu fullcovera nawet jej nie dotknął - zbyt cienka warstwa wyszła). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 W takim wypadku jakie termopady polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabolek666 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 co do pasty termoprzewodzącej to polecam Arctic Silver 5, dzięki zastosowaniu tej pasy zazwyczaj uzuskuje spadek temp o 10%-20% w stosunku do OEMowych past, pasta nie wysycha co jest jej ogromnym atutem. co do padów to po taniości w miarę dobre są 3M albo coś droższego i deko lepszego pady firmy Phobya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 co do pasty termoprzewodzącej to polecam Arctic Silver 5, dzięki zastosowaniu tej pasy zazwyczaj uzuskuje spadek temp o 10%-20% w stosunku do OEMowych past, pasta nie wysycha co jest jej ogromnym atutem. co do padów to po taniości w miarę dobre są 3M albo coś droższego i deko lepszego pady firmy Phobya Kto tu mówi o OEM? Miałem Ceramique, AS5, ZM-STG1 i teraz Mx-2. Silver 5 dobrze wspominam z wyjątkiem nakładania i czasu wygrzewania. Fakt, bardzo długo trzyma swoje właściwości. Ale nie będzie sensu dopłaty przy fabrycznych radiatorach w laptopie. BTW: Grubsza warstwa pasty zamiast thermopadów da odwrotny do zamierzonego efekt. I też nie ma co szaleć IMHO - 3M 1.5mm chyba powinny być na tyle ściśliwe żeby spełniały swoją funkcję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zważywszy na ogólne słabe przewodnictwo padów, bierz jak najlepsze. Od Phobyi będzie to bodajże seria Ultra i XT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 jest sens dopłacania do termopadów od Fobyi prawie 20zł (różnica w cenie + przesyłka z innego sklepu) wyłącznie do RAMek? Najchętniej to bym ominął cały montaż tej taśmy celem zaoszczędzenia piniondzów, ale jak już powiedziałem A, to chociaż do K chciałbym dojść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zważywszy na ogólne słabe przewodnictwo padów, bierz jak najlepsze. Od Phobyi będzie to bodajże seria Ultra i XT. To jest mobil. Nie 8800 GTX ULTRA, nie kanapka GTX 295, nie R290X. To ma działać, nie kopać BT/DOGE 24h na dobę ;] Montowanie padów od Phobyi jest IMHO bezcelowe. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 Pad Ultra 120x20x1 kosztuje niecałe 14zl - to chyba nie aż taka zła cena. :) Podaruj swojemu lapkowi odrobinę luksusu. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Mnie tylko ciekawi fakt, czy sama pasta by nie wystarczyła... czy konieczna jest ta taśma. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Finchy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Pasta służy do wypełniania mikronierówności. Pady do wypełniania przestrzeni liczonej w milimetrach a nie setnych milimetra. edit: Do tego dojdzie fakt płynięcia materiału termoprzewodzącego... Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Orgiusz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finchy Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2014 dobra, pasta Gelida i taśma 3M zamówione. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2014 daj znac jak się spisują te termopady może też sobie zafunduję jeśli warto :P bo u mnie w lapku na vram i chipsecie jakies stare próchno jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...