Aurora001 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Ma ktos doswiadczenie z redukcja input laga oraz ghostingu obrazu z PC do TV. TV samsung 46' LED 3D Ustawienia TV Ustawienia PC Ustawienia ATI Czesciowo wyeliminowalem ghosting motion clearem w opcjach TV, ale oprocz TV w ustawieniach ATI AMD jest tego troche, ale slabo wyjasnione badz bez widocznego wplywu na ekranie. Moze ktos sie podzieli doswiadczeniami i gdzie grzebac. TV UE46ES6710 Jest w ogole mozliwe wymuszenie odswiezania 100hz+ z PC? TV obsluguje do 400hz http://www.samsung.com/uk/consumer/tv-audio-video/television/led-tv/UE46ES6710UXXU-spec Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teraw Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2014 Coś mi się wydaje, że te 400 Hz, które obsługuje monitor, to 50 Hz normalnie + wyświetlanie raz linii parzystych, raz nieparzystych, czyli x2 = 100 + interpolowanie klatek pomiędzy tymi, które są czyli x2 = 200 + wstawianie czarnych klatek między te z obrazem, czyli x2 = 400. I w ten sposób na normalnym TV 50 HZ producent nakleja nalepkę z napisem 400Hz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Moze sie komus przyda, przegrzebalem troche internet. Po pierwsze - ustawic w TV game mode ktory w tym przypadku byl niezle ukryty. Po drugie - w zrodle(source) ustawic opis (HDMI/DVI/VGA - ktorym podlaczyles PC) jako PC Po trzecie - podobno lepsze wyniki daje podpiecie kablem VGA/DVI, nie sprawdzalem bo nie mam kabli, jedynie HDMI. Dwa, mozna probowac z lepszym kablem HDMI typu high speed. Ja nie mam pojecia ktory posiadam. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2014 Przez VGA bym nie podpinał. Podwójna konwersja: najpierw digital-> analog, i potem odwrotnie raczej doda laga, niż go zmniejszy. Game mode to obowiązek - w końcu wyłączasz w ten sposób wszelkie skalowanie, upiększanie obrazu itp, a to zawsze procesy przetwarzania sygnału, które powodują opóźnienia. Nie mam tylko pojęcia, co dałaby zmiana opisu źródła, że niby "PC" to tylko 2 znaki do odczytania, czy co? A co do kabla, to myślę, że różnicy tu nie zastaniesz, jeśli zwykły kabel będzie dobrej jakości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Z ta zmiana nazwy czy profilu zrodla to znalazlem na forum samsunga. Wyglada na to ze nie do konca jest to tylko kosmetyczna zmiana jesli chodzi o nazwe zrodel zeby latwiej bylo sie polapac. Zreszta delikatna roznica na korzysc jest odczuwalna dla mnie. Z tym VGA to podobno mozna uzyskac 100hz. Po HDMI nie da rady gdyz source output dla HDMI jest max 60hz. Nie mowiac o tym ze gdzies mialem wzmianke ze input po HDMI jest ciut wiekszy. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Aurora001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2014 Nawet, jak uzyskasz 100Hz na VGA, to będziesz miał płynniejszy obraz, ale to wcale nie oznacza mniejszego laga. Praktycznie wszystkie te sposoby to są przypuszczenia i mity. Nie było dotąd żadnego obiektywnego i rzetelnego testu, który mógłby je potwierdzić (lub też zaprzeczyć). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2014 Apropos nadania etykiety PC ten artykuł was nieco oświeci: http://www.gikz.pl/artykuly/geekstuff/telewizor-jako-monitor-do-komputera/ Punkt o próbkowaniu 4:4:4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2014 Z ta zmiana nazwy czy profilu zrodla to znalazlem na forum samsunga. Wyglada na to ze nie do konca jest to tylko kosmetyczna zmiana jesli chodzi o nazwe zrodel zeby latwiej bylo sie polapac. Zreszta delikatna roznica na korzysc jest odczuwalna dla mnie. Z tym VGA to podobno mozna uzyskac 100hz. Po HDMI nie da rady gdyz source output dla HDMI jest max 60hz. Nie mowiac o tym ze gdzies mialem wzmianke ze input po HDMI jest ciut wiekszy. Jest nieco większy, bo dochodzi handshake HDCP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2014 Apropos nadania etykiety PC ten artykuł was nieco oświeci: http://www.gikz.pl/artykuly/geekstuff/telewizor-jako-monitor-do-komputera/ Punkt o próbkowaniu 4:4:4 Na tym TV czytanie textu jest katorga. Nie wiem co trzeba by zrobic. Zeby nie meczyc wzroku musialbym byc jakies 1-1.5m od TV zeby czytac bez zooma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...