hotkey Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Możliwe, że będe miał nowy dysk. Musi być : 80GB, 7200obr/min, ATA 100. Powinien być cichy. Bardzo ważna rzecz, to żeby się nadawał do podkręcania(słyszałem, że niektóre dyski siadają przy większym FSB). W grę wchodzą:(ceny z pcprojektu) - Maxtor 80GB DiamondMAX 7200 ATA133 490zł - Seagate Barracuda IV 80GB 490zł - WD Cawiar 80GB 7200rpm 8MB Cache 590zł Jak widać różnice w cenie nie są jakieś eXtra duże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Nie masz go na liście ale ja bym go doradzał, a mianowicie IBM Vanouver AVVA07 80 GB naprawdę niezła maszynka ! Jak masz uraz do IBM'a :cry: to bierz MAXTORKA - sam takiego mam tyle, że 40GB - ma ATA133 co daje mu duuużego PLUSA ! 8) PS Gdzieś czytaem test Samsunga 80GB, który był baaaaaardzo szybki ! 8O Wiadomo wam coś o tym ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Jak dla mnie to Maxtor albo raczej WD podobno odjzadowy jest ten twardziel z 8mb cache ale jeszcze go nie maiłęm w łapkach :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zeby byc pewnym ze dysk bedzie ok bralbym barracude 2 moi qmple maja takie i sa bardzo zadowoleni, a z ibm to nie tyle co uraz tylko od jakiegos czasu ich dyski nie sa wysokiej jakosci i tyle. Zastanawial bym sie tez nad tym maxtorem szczerze mowiac o samsungach nie slyszalem, ale wydaje mi sie, ze najpewniejszym wyborem bedzie wlasnie dysk seagate'a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Mialem podobne problemy z wyborem dysku . A zastanawialem sie nad Barracuda a WD Wybralem wkoncu B IV 80 GB i jestem bardzo zadowolony , ale trapi mnie caly czas mysl , ze moglem kupic tego WD z 8MB cachem . Ja osobiscie moge polecic Barracude z tego dyku bedzie nepewno zadowolony , a jezeli chodzi o WD to niech sie wypowie ktos kto go posiada i pracuje na nim . P.S. Ja wlasnie przesylam filmiki po sieci lokalnej idzie prawie 10 MB a dysk spokojnie sobie mryga co dwie sekundy :) . Slucham sobie cicho muzyczki i nic mi nie przeszkadza . Mysle ze kazdy dysk ktory wybierzesz z tej listy bedzie oka , ale sklaniam sie ku BIV i temu WD . Jak chcesz to moge podeslac linka do testu WD kontra BIV . A.... Tu masz linka jak widzisz roznice sa minimalne , do tego barracuda ma najlepsze transfery na koncu dysku . http://www.tomshardware.pl/storage/02q1/02.../wd1200-04.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zeby byc pewnym ze dysk bedzie ok bralbym barracude 2 moi qmple maja takie i sa bardzo zadowoleni, a z ibm to nie tyle co uraz tylko od jakiegos czasu ich dyski nie sa wysokiej jakosci i tyle. Zastanawial bym sie tez nad tym maxtorem szczerze mowiac o samsungach nie slyszalem, ale wydaje mi sie, ze najpewniejszym wyborem bedzie wlasnie dysk seagate'a.Barakude 2 to chłopie 3 lata temu mogłeś sobie kupić :lol: Jak się nie znasz to sie nie wypowidaj !!! Barakuda 2 U66 - śmiech na sali !!! :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Możliwe, że będe miał nowy dysk. Musi być : 80GB, 7200obr/min, ATA 100. Powinien być cichy. Bardzo ważna rzecz, to żeby się nadawał do podkręcania(słyszałem, że niektóre dyski siadają przy większym FSB). W grę wchodzą:(ceny z pcprojektu) - Maxtor 80GB DiamondMAX 7200 ATA133 490zł - Seagate Barracuda IV 80GB 490zł - WD Cawiar 80GB 7200rpm 8MB Cache 590zł Jak widać różnice w cenie nie są jakieś eXtra duże. Barracuda IV jest jednym z tych dyskow, ktore kiepsko znosza wysokie FSB ale za to jest bardzo cicha :? Maxtor nie powinien sie kaszanic przy wyzszych FSB ale nie nalezy do wyjatkowo cichych dyskow. Niestety na temat WD nie wypowiem sie bo nie mialem sam ani nikt ze znajomych nie ma. Wedlug mnie calkiem dobra inwestycja to maxtor moze troszke buczy ale jest calkiem wydajny i bezawaryjny ( oczywiscie zawsze znajdzie sie jakas czarna owca, jak wszedzie :x ) Do IBM sie zrazilem przez moja 40, wyla jak suszarka do wlosow, nie nalezala do najwydajniejszych, przy wysokich FSB sie sypala, a teraz jest w reklamacji :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 hehe dla wofka i innych mialem na mysli oczywiscie barracude 4 a chodzilo o to ze dwoch moich qmpli ja ma ;]] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jery Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Wybieraj BARACUDE IV . Jest cicha i zajebiście wydajna. Ja miełem SAMSUNGA 40 i jest to kicha. Może cichy , ale wolny jak wyścig ślimaków. WD - grzechotnik. Maxtor - może być , a IBM - drogo i h....o. Baracudy i seria U8 są rewelacyjne. Jeszcze raz - CICHE , WYDAJNE I BEZAWARYJNE. Takie moje zdanie - z autopsji. :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravenclaw Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Baracuda IV to dobry dysk:) Ale sie chrzani troche przy wysokim FSB i pozniej np. u mnie głośno chodzi:( Nie wiem dlaczego trzeba będzie odać do serwisu:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Nie bierz baski to juz staroc!!! Bierz MaXtora albo WD!! Chyba WD bylo by lepsze ze wzgledu na 8mb cache. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Jaki staroc ?? Az taki stary to nie jest, a poza tym zobacz lepiej na testy... A przede wssytkim na opinie o tym dysku, bo jest raczej bez awaryjny ! A z takim WD czy maxtorem to nigdy nie wiadomo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Co ty mi tu wygadujesz!???? Baska przegrywa z MaXtorem, wiec co mi tu pitolisz?? Jeszcze nie bylo postu, ze z maxtorem cos sie dzieje, a z baska tak. Do tego baska slabo sie spisuje w raidzie!! Wiec wybor pozostaje taki WD albo MaXtor. IBM nawet nie dotykaj tyle sie mowi o ich awaryjnosci nawet vancuverry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Mhm mimo wszsytko troche bym sie bal, ale moze czas juz sie przeniesc na maxtora... Widze, ze sam taki masz i jak on sie spisuje ?? Nie ma z nim zadnych problemow ?? Cichy jest, szybki i w ogule ?? Napisz cos wiecej jak Ci sie bedzie chcialo, bo teraz to jestem ciekaw ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Znowu sie zaczyna ja juz kuuuu... nie moge . O co wy sie <span style="color:red;">[ciach!]</span>a klucicie bez sensu . Przeciez roznice w ich wydajnosci sa minimalne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i nie odczuwalne , jedyne z czym sie moge zgodzic to fakt ze Barracuda kiepsko na macierzy chodzi . Co za kolek gada ze Barracuda to przestarzaly dysk !! to jest juz czwarta konstrukcja i caly czas bylo cos udoskonalane . Dalem w poscie wyzej, wam linka do testow i zobaczcie sobie ze wszystkie te dyski maja prawie identyczna wydajnosc ,w poszczegolnych testach albo wygrywa jeden albo drugi i skonczcie juz pierdzielic o awaryjnosci i innych duperelach bo sie kuzwa nie da czytac tego . Jak w piaskownicy sie czuje ( kto ma wiekszy pistolet ) , na tym poziomie to powinnismy patrzec trzezwo a nie przkomazac sie . Kazda z tych firm ma ogromna renome , to nie sa Samsungi tylko firmy ktore sie tym zajmuja od dawna , a ze akurat cos masz , to nie znaczy ze jest najlepsze na swiecie a wszystko inne to szajs . Ja dalej polecam WD albo BIV. A najlepsze jest to ze po tym waszym pierdzieleniu guuupot ten koles sobie kupi i tak co innego :) Spadam na impreze milego wieczoru zycze wszystkim A.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Baracuda blah blah blah, a Maxtor to blah blah blah!, o! :)))))) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shakur_45 Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 hehe ja sie moge tylko usmiechnac :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Den Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Nie zapominajcie, ze dysk mial wytzrymywac duze FSB :!: Barracuda sie do tego nie nadaje :!: Za szybko padnie przy wysokich i niestandardowych FSB :!: Nie twierdze, ze ten dysk jest zly ale ma mala tolerancje na skoki czestotliwosci PCI i wykolei sie za szybko przy wyzszych FSB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 P.S. Ja wlasnie przesylam filmiki po sieci lokalnej idzie prawie 10 MB a dysk spokojnie sobie mryga co dwie sekundy :) . Slucham sobie cicho muzyczki i nic mi nie przeszkadza . Mysle ze kazdy dysk ktory wybierzesz z tej listy bedzie oka , ale sklaniam sie ku BIV i temu WD . Jak chcesz to moge podeslac linka do testu WD kontra BIV . A.... Tu masz linka jak widzisz roznice sa minimalne , do tego barracuda ma najlepsze transfery na koncu dysku . http://www.tomshardware.pl/storage/02q1/020305/wd1200-04.html Mój mini-test B4 i WD z 8MB cache (oba dyski podpięte do oddzielnych kanałów kontrolera promise tx2): http://strony.wp.pl/wp/rwyrwy/ W czasie normalnej pracy ten Caviar po prostu wymiata :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 ja bym tez jakbym mial brac to Wd caviara z 8mb cachem! pozniej maxtor p.s. czy te nowe wd sa juz na ata133? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Ja mam 2 Barracudy IV w raidzie 0 i jestem zadowolony, żadnych problemów, cicha praca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 22 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2002 Gdyby produkowali fujitsu... no ale coz bez sentymentow uloze te dyski ktore podales wedlug kolejnosci, od najlepszego: 1. WD 2. Maxtor 3. Seagate Gdybym musial teraz kupowac dysk to wzialbym albo WD, albo Maxtor, Seagate nie wzialbym napewno (to samo IBM zreszta). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ya23 Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 barracuda IV 80 gb vs. WD800JB o basce to wszedzie jest glosno, moglibyscie opisac tego caviara :?: ktory z tych dyskow jest szybszy :?: no i jesio jedno: ile kosztuje WD800JB :?: jakos nie widze go w cennikach... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 Tu masz linka jak widzisz roznice sa minimalne , do tego barracuda ma najlepsze transfery na koncu dysku . http://www.tomshardware.pl/storage/02q1/02.../wd1200-04.html Mój mini-test B4 i WD z 8MB cache (oba dyski podpięte do oddzielnych kanałów kontrolera promise tx2): http://strony.wp.pl/wp/rwyrwy/ W czasie normalnej pracy ten Caviar po prostu wymiata :D Ja wiem ,az tak wielkiej roznicy to chyba nie ma ,Barracuda wyglada jakby byla zapchana danymi na maxa ( i nie zdefragmentowana ) , a WD na czysty dysk !!! Jeszcze jedno to nie sa az tak wielkie roznice, ale zawsze sa :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 Nie zapominajcie, ze dysk mial wytzrymywac duze FSB :!: Barracuda sie do tego nie nadaje :!: Za szybko padnie przy wysokich i niestandardowych FSB :!: Nie twierdze, ze ten dysk jest zly ale ma mala tolerancje na skoki czestotliwosci PCI i wykolei sie za szybko przy wyzszych FSB. Mysle ze kazdy dysk na wysokim fsb zareaguje tak samo lub podobnie jak sie pamiec np skaszani na 180 Mhz fsb . Nie wiem na jakiej zasadzie to wywnioskowales ze ma mniejsza tolerancje na skoki czestotliwosci , ale mysle ze kazdy dysk sie niszczy na duzych fsb i tak naprawde padnie duuuuzo szybciej , i jestem tego pewien na 100 %. A... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ya23 Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 tylko ze WD800JB jest droższy o 40-50zl.... ale chyba na niego sie skusze.... nikomu z moich znajomych jeszcze żaden wd nie padł, a seagate.... no cush... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 tylko ze WD800JB jest droższy o 40-50zl.... ale chyba na niego sie skusze.... nikomu z moich znajomych jeszcze żaden wd nie padł, a seagate.... no cush... Tez bym teraz tak zrobil :( ale niestety wybralem inaczej , ale do BIV jak narazie odpukac ( puk. puk ;) ) mimo ostrej pracy nie mam zastrzerzen :) , daj znac jak kupisz tego WD i jak sie sprawuje. A... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MKa11 Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 Nie zapominajcie, ze dysk mial wytzrymywac duze FSB :!: Barracuda sie do tego nie nadaje :!: Za szybko padnie przy wysokich i niestandardowych FSB :!: Nie twierdze, ze ten dysk jest zly ale ma mala tolerancje na skoki czestotliwosci PCI i wykolei sie za szybko przy wyzszych FSB. No moja jakoś przeżyła pci 43 i chodziła zazwyczaj powyżej 41 MHz... Do czasu pier$%# 4G4A+ - ale o tym bedzie wieczorem, jak dorwę jakąś sprawną płytkę pod p4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 No moja jakoś przeżyła pci 43 i chodziła zazwyczaj powyżej 41 MHz... Do czasu pier$%# 4G4A+ - ale o tym bedzie wieczorem, jak dorwę jakąś sprawną płytkę pod p4 No wlasnie o tym mowie roznie z tym bywa , u mnie na magistrali 185 Mhz juz jakos dzwinie zaczela sie Basia zachowywac , a magistrala PCI byla 37 Mhz , ale mysle ze to cos moje pamiatki sie walily . A.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 23 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2002 No fffkońcu dorwałem się do kompa. A więc: 1) Z tymi ogromnymi FSB to przesadziliście, nie chce wychodzić powyżej 150 2) Qrde chyba w tej chwili jestem za WD Cawiar 80GB 7200rpm 8MB 3) Dzięki za wszystkie posty i linki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...