jager Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, dysk ten kupiłem w kwietniu 2013 i wszystko działało w nim ok Kilka dni temu coś się jednak popsuło, a mianowicie, dysk po podpięciu komunikuje się z komputerem około 10-15 sekund i przestaje odpowiadać. Dla przykładu: 1. Podpinam dysk, włączam HD Tune, daję skanowanie powierzchni i skanowanie idzie z pełną prędkością kilka kwadratów po czym kontakt z dyskiem znika... 2. Podpinam dysk, sprawdzam SMART dysku, wszystko pokazywane jest prawidłowo, następnie po 30 sekundach próbuje jeszcze raz uruchomić stan SMART, ale nie mogę bo dysk już nie odpowiada. Podpinałem to do dwóch kieszeni HDD i zawsze ten sam objaw. Gdy podpinam bezpośrednio do SATA to nawet nie zdąży załadować się system i dysk już jest zawieszony. Sprawdzane na Windows XP, Windows 7 i OSX 10.9 Pozdrawiam i dziękuje za każdą pomoc. Edytowane 1 Lutego 2014 przez jager Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 Przy takich objawach odpowiedź może być niestety imho tylko jedna: GWARANCJA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jager Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 Dziwne, ale skoro przez te kilkanaście sekund dysk jest normalnie widoczny, to dlaczego nie może by widoczny przez trochę większą ilość czasu? Nie będę ukrywał, że zależałoby mi na odzyskaniu historii przeglądarki. I tylko tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 Bo jest walnieta elektronika ( podejrzewam układ zasilania ) czy ten objaw znikania jest stały czasowo ? NP 15 sekund widocznosci za kazdym razem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jager Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Tak, około 15 sekund za każdym razem. Udało mi się w całości przeskanować dysk opcją quick scan w HD tune. Cały na zielono. Odpięcie i ponowne podpięcie kieszeni powoduje, że jest widoczny na nowo (na te 15 sekund). Przez te 15 sekund mogę wszystko. Awaria nastąpiła po tym jak komputer był wyłączony na około 10 godzin. Wróciłem do domu i przy włączaniu systemu się wszystko zawiesiło, od tamtej pory nie działa. Edytowane 1 Lutego 2014 przez jager Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...