poptww Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Witam Panowie. Potrzebna jest mi pomoc przy złożeniu zestawu komputerowego. Mój obecny komputer niestety ledwo kręci wiatrakami i jedyny z niego pożytek to kręcenie licznikiem energii Podstawowym problemem był wybór platformy: 1150 lub 2011, ale ze względu na mniejsze obciążenie sieci wybrałem tą pierwszą. Oto, co złożyłem. 1. Intel CORE I7-4770K 3.5GHz LGA1150 2. Asus MAXIMUS VI FORMULA 3. G.Skill TridentX DDR3 2x8GB 2400MHz 4. Samsung 840 PRO 256 5. Be Quiet! Dark Power Pro 10 750W 6. Fractal Design FD-CA-DEF-XL-R2-BL 7. Be Quiet! Dark Rock PRO 3 9. Gainward GeForce GTX 780 Ti Phantom 10. NEC P242W Procesor, obudowa - tutaj nie mam wątpliwości. Wątpliwość mam do chłodzenia: wybrać be quiet czy też phanteksa PH-TC12DX? Pierwsze pytanie związane jest z kartą graficzną: czy warto dopłacać do wersji Phantom, czy też zdecydować się na polecaną wersję Gigabyte'a? Jeżeli chodzi o SSD: wybrałem wersję PRO a nie EVO, ze względu na dodatkowe 6GB przestrzeni. Płyta główna: wiem, że przepłacam wybierając taką a nie inną, ale na tym elemencie nie będę oszczędzał. Chyba, że polecacie inny model? Z góry dziękuje Wam za wszelkie propozycje / sugestie. Pozdrawiam. Edytowane 1 Lutego 2014 przez poptww Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 Zestaw złożony bez ładu i składu . Jaki masz budżet ? Do czego będzie wykorzystywany sprzęt - gry , zabawa profesjonalnym softem - CAD/CAM , tworzenie grafiki 2D/3D etc. ? Sprzęt o podobnej wydajności można złożyć sporo taniej - do gier to I5 + 8GB ramu DDR3 1 333 / 1600 mhz i GTX780Ti , do CAD/CAM etc. to I7 4770K + 16+GB ramu 1 600 mhz , karta to zależnie od tego co będzie dokładnie robione w tym przypadku . Do I7 i jednej karty starczy spokojnie markowe 550-600W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poptww Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Niestety lata kiedy interesowałem się komputerami są już dawno za mną. Komputer ma być przeznaczony do pracy w oprogramowaniu CAD, Matlab, Flux.. czyli duże obciążenia obliczeniowe. Grafika może tutaj nie jest tak bardzo potrzebna jak w przypadku pracy z grafiką, ale od kiedy oprogramowanie potrafi wspomagać się kartą grafiki wole mieć zapas na moc, tym bardziej, że pracuje na dwóch monitorach 24 calowych. Zasilacz ma wystarczyć pod przyszłe OC. Niech będzie z zapasem mocy. Już raz żałowałem wybranie skrojonego na miarę i przepłaciłem dwa razy. Dzięki za zainteresowanie tematem. Edytowane 1 Lutego 2014 przez poptww Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 1. Intel CORE I7-4770K 3.5GHz LGA1150 2. Asus MAXIMUS VI FORMULA 3. G.Skill TridentX DDR3 2x8GB 2400MHz 4. Samsung 840 PRO 256 5. Be Quiet! Dark Power Pro 10 750W 6. Fractal Design FD-CA-DEF-XL-R2-BL 7. Be Quiet! Dark Rock PRO 3 9. Gainward GeForce GTX 780 Ti Phantom 10. NEC P242W 1. Pamiętaj, że Ivy Bridge-E wcale nie ciągnie tak dużo prądu, a jeśli, to wynika z bezpośredniego stosunku wydajności 6 rdzeni. Skoro chcesz pracować w CADzie czy Matlabie, rozważ jeszcze 6 rdzeni, serio, chyba, że fundusze nie pozwalają. 3. Nie wiem ile pobiera CAD, ale mi się zdarzyło, że przy 3Ds Maxie + Photoshop + UDK ramu brakło. Z drugiej strony, zawsze będziesz mógł z czasem dokupić drugie 2x8GB, ważne, żebyś nie kupił 4x4GB ! 9. Wybrałbym Gigabyte'a, WindForce jest naprawdę dobrym chłodzeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poptww Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 Dzięki @MaciekCi za odpowiedź. Obecnie jestem mocno rozdarty pomiędzy tymi dwoma platformami. 2011 wcale nie skreśliłem, tym bardziej, że przed dłuższy czas za 1150 przemawiała praca bez konieczności kupna zewnętrznej grafiki. Co się tyczy funduszy to nie ma obecnie żadnych limitów, bo komputer to moje podstawowe miejsce pracy i oszczędzał nie będę. Chce kupić komputer, który jak poprzedni pociągnie te 4-5lat (nie mówię tutaj o grach). Jeżeli chodzi o zestaw z platformą 2011 to polecasz jakiś konkretny zestaw, czy też ten polecany w serwisie PurePC będzie wystarczająco dobry? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 Z tego co wyliczyłem to masz budżet na całość w okolicy 11k zł , odliczając ~3 k zł na monitor to zostaje ~8000 zł na sprzęt . Skoro soft wykorzysta 6 rdzeni to warto iść w kierunku LGA 2011 i najtańszego 6-rdzeniowca , nawet kosztem OC . Na wstępie proponuję coś takiego : CPU : I7 4930K - 2 188 zł Chłodzenie CPU : PHANTEKS PH-TC12DX - 246 zł MB : MSI X79A-GD65 - 815 zł RAM: Crucial Tactical 2x8GB DDR3 1 600 mhz CL8 - 534 zł VGA : XFX HD6450 - 131 zł SSD : Plextor M5 Pro 256GB - 842 zł Buda : Fractal Design FD-CA-DEF-XL-R2-BL - 470 zł PSU : Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W - 319 zł Razem : 5 545 zł , ceny z morele.net . Tego XFX HD6450 dałem tylko dla tego że I7 4390K nie ma iGPU a nie wiem czy jest sens dawać karty pokroju GTX780/GTX780Ti do tego konfigu , może wystarczy jakiś GTX760 - i tak będzie już spory boost w stosunku do GPU . Ew. szukać jakieś karty w rodzaju NV Quadro . Co do pytań - procek ma 6 rdzeni ( wspomagane HT ) i możliwość OC . Zasilacz spokojnie da radę - I7 4960X@4,6 Ghz i GTX780 w wielu testach mają pobór mocy na poziomie 400W dla całej platformy , uwzględniając straty na zasilaczu ( z reguły są to konstrukcje z certyfikatem 80+ Gold , rzadziej Silver lub Platinum ) cała platforma testowa ma pobór w okolicach 350W . Zostaje ci ~2 500 zł na kartę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poptww Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 Dzięki @reyden za przesłaną konfigurację. Postanowiłem w takim razie postawić swój komputer na platformie 2011. Odnośnie pamięci RAM: jest sens pchania się w wyższe częstotliwości pracy? Odnośnie SSD: Plextor M5 Pro jest faktycznie lepszy niż 840 Pro? Odnośnie GPU: nigdy nie miałem do czynienia z kartami graficznymi rodziny Quadro. Czy możecie coś polecić w cenie do 2.5k, czy też są to za małe fundusze na karty typowo obliczeniowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 Plextor M5 Pro i Samsung 840 Pro to porównywalne konstrukcje , w codziennym użytkowaniu nie ma praktycznie żadnych różnic między nimi , Plextor jest odrobinę tańszy . Choć nie wiem czy jest sens pakować się w droższe SSD , sprzęt pokroju Plextora M5S / Samsung EVO wystarczy spokojnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 1 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2014 9. Wybrałbym Gigabyte'a, WindForce jest naprawdę dobrym chłodzeniem. W tym rzecz , że to słabiutkie chłodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olddog Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 jeśli chodzi o chłodzenie,to phanteks,który rozważasz ,na max obrotach (1800) jest głośny,(do 1000 rpm niemal niesłyszalny)jako że w twoim przypadku komfort pracy jest również ważny, pomyślałbym nad http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-noctua-nh-d14-se2011-120-140mm-nh-d14-se2011-551756/ lub http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-phanteks-ph-tc14pe-bl-503422/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 Co to za problem skręcić wentylator do 1 000 rpm czy po prostu wymienić go na cichszy . Nie ma sensu dopłacać 100 zł do Noctuy . IBE aż tak się nie grzeje - to nie normalne Ivy Bridge czy Haswell z glutem zamiast lutowanego IHS-u . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poptww Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2014 Dzięki Panowie ze wszelkie sugestie. Odnosząc się do propozycji @tesel - wykorzystuje wparcie technologii Cuda - stwierdziłem, że jednak ewentualne kupno NV Quadro znacznie obciążyłoby mój portfel i raczej zdecyduję się na kupno serii 780. Pytanie do Was: czy warto dopłacać do wersji TI (jeżeli chodzi o wykorzystanie programowe) czy też lepiej zakupić 780 GTX? - kupno monitora 27'' biorąc pod uwagę moją odległość od samego monitora byłoby mocno męczące dla oczu. Tym bardziej, że planuje zakup dwóch monitorów 24''. Oczywiście wiem, że produkty marki EIZO byłyby tu zdecydowanie lepsze, ale i zdecydowanie droższe. Mógłbym zejść z przekątną do 22'', nie tracąc na rozdzielczości, ale nie potrzebuje idealnego odwzorowania palety Adobe, bo grafikiem nie jestem. Orientujecie się Panowie, czy w zastosowaniach stricte numerycznych wybór częstotliwości RAM ponad 1600MHz ma jakieś przeniesienie w tempie obliczeniowym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...