Skocz do zawartości
Raptor

Wymiana AMD na Intel'a :|

Rekomendowane odpowiedzi

Wkurzyłem sie na AMD+NF2 - trzecia płyta daje po garach :| - wprawdzie sprzęt jest toche podkręcony i ma niezłą wydajność ale zastanawiam się na zmianą AXP1700+@2400MHz + 8RDA3+ na Abit IS7 + Cel 2.2 (tymczasowo - chodzący na 3.2G) a po wakacjach może P4 na FSB800.

Wszystko przez to że w poniedziałek padła (niby) 8RDA - nie wstawała w ogóle - tylko C1, CF, FF (sprawdziłem różne procki, pamieci, zasilacze), we wtorek odebrałem 8RDA3+ - najpierw okazało się że bios walniety - nie wstaje , w czwartek odebrałem nową - chodziło spox do wczoraj do 19 potem w ciągu 20min 5 x BSOD nawet przy ustawieniach nominalnych :? potem jak sie zwiesiła to już nie chciała ruszyć - tylko C1 lub F1 na wyświetlaczu. Dzisiaj - po całej nocy bez prądu ruszyła :| - żeby było ciekawie - po tygodniu leżenia stara 8RDA też odpaliła - po prostu zgłupiałem.. Można mieć dość - a miałem napisać mgr do końca czerwca - chyba sprzedam obie płyty + proca i wymienie na cel+865PE - przynajmniej wykorzystam w pełni DualDDR 433 - tylko czy jest sens takiej wymiany :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten celek 2,2 będzie dużo słabszy od twego antka. No chyba że naprawde masz zamiasr zmienić proca na p4 2,4 ht. Na abicie wykręcisz go na ponad 3ghz i wtedy żaden athlon nie ma najmniejszych szans. A najlepiej zaciągnij kredyt i kup jednocześnie p4, mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem twoj bol.

Spaliłem kiedyś3 procki AMD w ciągu miesiąca i to wszystko były Athlona 2x XP 1.7+ i raz 1200 Thunderbird. Wtedy miałęm doła.

Wtedy bardzo zastanawiałem sie nad Intelu.

Niestety dla mnie Intel jest cenowo nieosiągalny w obecnej chwili cena P$ 2.4GHz jest koło 800 zł :(. To troche za duzo poki co to dla mnie Antek XP 1.7+ ale jeśli masz kase i ci jej nie szkoda to kupuj.

Swoją drogą posiadanie Intela P4 to troche jak burżujstwo :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten celek 2,2 będzie dużo słabszy od twego antka. No chyba że naprawde  masz zamiasr zmienić proca na p4 2,4 ht. Na abicie wykręcisz go na ponad 3ghz i wtedy żaden athlon nie ma najmniejszych szans. A najlepiej zaciągnij kredyt i kup jednocześnie p4, mobo

Dyskutował bym

Jeszcze niedawno najwyższy wynik w 3dmarku2k1 należał do Bartona@2.8Ghz a udało się go pobić dopiero za pomocą P4@4Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze sprzedaj te epoksy :-) i tego athlona kup sobie jakies inne mobo moze tego abita na nf2 a jak niemasz szczescia do nf2 to jakas Via i bartonika 2500 i nic nie krec bedzie chodzic :-) p4 troche szkoda kasy i do tego 2 miechy doliny na celku ja bym spasowal ... chyba ze znajdziesz kase na mobo i p4 wtedy mozna sie zastanowic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja poki co nie mam najmniejszego problemu z moim nForce ba nawet mnie bardzo miło zaskoczył wysokim stablnym FSB=237MHz.

Też kiedyś miałem takiego pecha jak Raptor do Abita BE6-2. Wymieniłem wtedy chyba z 5 sztuk zanim trafiłem tą stabilną i nie psująca sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze sprzedaj te epoksy :-) i tego athlona kup sobie jakies inne mobo moze tego abita na nf2 a jak niemasz szczescia do nf2 to jakas Via i bartonika 2500 i nic nie krec bedzie chodzic :-) p4 troche szkoda kasy i do tego 2 miechy doliny na celku ja bym spasowal ... chyba ze znajdziesz kase na mobo i p4 wtedy mozna sie zastanowic

dokładnie, jak się @ to trzeba się liczyć ze wszystkim, łącznie ze stratą sprzętu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znowu przed chwilą zadna z płyt nie chciała wstać :| - chyba zaraz wyrzuce przez balkon obie i porca ;) - żeby było ciekawiej epox 8RDA3+ nie chce mi ruszyć async na FSB230 nawet przy VDD1.8V i potem jest taka zwiecha że musi z 10min poleżeć bez proca, pamieci i kabli podpiętych żeby zaczęła chodzić :( - nie wiem czy proc czy pamięci :| - bo żeby 2 płyty raz chodziły raz nie - zasiłka jest nowa a poza tym na drugiej to samo, grafiki też 2 sprawdzałem :| - zaraz oszaleje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

soltek odpada bo nie ma dziurek wokół socketa, a abita tam gdzie musiałem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> mobo nie mieli :( - poza tym wygląda jak by procek wydawał ostatnie technienia - wsadzam proca + cooler - płyta non stop FF - nie powinna wyświetlić C1 :?: - w drugiej proc+cooler i cała reszta - to samo :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raptor, ja mam podobne przeżycia z Abitem. Po dzisiejszym dniu mam dość... Kurde, miałem Epoxa dla którego granicą było 2,45GHz ( 8O ), ale za to spokojnie cały czas chodził. Teraz Abit i za <span style="color:red;">[ciach!]</span>ę nie mogę z niego nic wycisnąć. Wiesza się, restartuje sranie w banie. Powoli mój zapał do AMD zmienia się w nienawiść bleeeee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

soltek odpada bo nie ma dziurek wokół socketa, a abita tam gdzie musiałem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> mobo nie mieli :( - poza tym wygląda jak by procek wydawał ostatnie technienia - wsadzam proca + cooler - płyta non stop FF - nie powinna wyświetlić C1 :?: - w drugiej proc+cooler i cała reszta - to samo :|

Może problem tkwi w czym innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkurzyłem sie na AMD+NF2 - trzecia płyta daje po garach :| - wprawdzie sprzęt jest toche podkręcony i ma niezłą wydajność ale zastanawiam się na zmianą AXP1700+@2400MHz + 8RDA3+ na Abit IS7 + Cel 2.2 (tymczasowo - chodzący na 3.2G) a po wakacjach może P4 na FSB800.  

Wszystko przez to że w poniedziałek padła (niby) 8RDA - nie wstawała w ogóle - tylko C1, CF, FF (sprawdziłem różne procki, pamieci, zasilacze), we wtorek odebrałem 8RDA3+ - najpierw okazało się że bios walniety - nie wstaje , w czwartek odebrałem nową - chodziło spox do wczoraj do 19 potem w ciągu 20min 5 x BSOD nawet przy ustawieniach nominalnych :? potem jak sie zwiesiła to już nie chciała ruszyć - tylko C1 lub F1 na wyświetlaczu. Dzisiaj - po całej nocy bez prądu ruszyła :| - żeby było ciekawie - po tygodniu leżenia stara 8RDA też odpaliła - po prostu zgłupiałem.. Można mieć dość - a miałem napisać mgr do końca czerwca  - chyba sprzedam obie płyty + proca i wymienie na cel+865PE - przynajmniej wykorzystam w pełni DualDDR 433 - tylko czy jest sens takiej wymiany  :?:

buehehehe a wszyscy tak chwialili te epoxy i wogle a tu padac zaczynaja

zmieniaj pierw na celka a pozniej p4 fsb 800 kupisz bo widze ze kase masz - zmiana pozytywna - ale sie zastanow bo niedlugo bede prescotty i znow mobo trza bedzie zmianiac - chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli będe brał celka to takiego który chodzi na 3.2G od kumpla

heheh ktos zmienia wyznanie na intela i juz jakie slowa - a jak ja np. z musu przeszedlem do amd to odrazu mnie cieplo przyjeliscie - oj nieladnie

to tylko procek :roll: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmien zasilacz na nie procek :P

Zasilacz jeden FSP300W a drugi Cheiftec 420W - wątpie żeby oba były walnięte - procka będe miał w poniedziałek wieczorem nowego to zobacze :| - z jednej strony szkoda mi sie rozstawać z AMD a z drugiej jade na AMD od 2000 roku - pobawiłbym się teraz intelem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh widzę Raptor że jesteś w takiej samej sytuacji jak ja kiedyś po 6 walniętej płycie powiedziałem dość z tym badziewiem! i od 9 miesięcy szczęśliwie i bezproblemowo jadę na Intelu :) Jednak na Twoim miejscu zamieniłbym dopiero gdy miałbym kasę na P4 2,4Ghz bo w końcu wakacje są nie ma co się kisić przed tym kompem 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja <span style="color:red;">[ciach!]</span>le, nie wierzę normalnie... Jakie badziewie? Jakie 9 płyt? Ja jeszcze nie miałem takich problemów... Co wy z tymi kompami robiliście?!?!?!?? 8O

Ja kompletnie nic - od 2 miechów pisałem prace - więc zero kombinacji z kompem - nagle w poniedziałek sie zaczęły cyrki :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli będe brał celka to takiego który chodzi na 3.2G od kumpla

heheh ktos zmienia wyznanie na intela i juz jakie slowa - a jak ja np. z musu przeszedlem do amd to odrazu mnie cieplo przyjeliscie - oj nieladnie

to tylko procek

jak śmiesz giaurze :) toszto cala platforma

AMD RULEZZZZZZZZZZZ

P.S. jak wyciska sie wszystkie soki ze sprzetu to nic dziwnego ze czasem szwankuje :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym obwinial za wszytko procka, mialem podobnie ale to bylo na plycie kt266a, 2 dni dochodzilem do prawdy i bylem przekonany ze wina plyt - odwalala takeisame numery, a sie okazalo ze cos z prockiem, to byl jeszcze palomino 1,6+.

Decyzja ktora chesz podjac jest ryzykowan, zaczekaj najlepiej do sprawdzenia sprzetu na nowym procu zanim sysko rozwalisz ze złosci :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...