Skocz do zawartości
Raptor

Wymiana AMD na Intel'a :|

Rekomendowane odpowiedzi

znalazłem winowajce :| - procek - najgorsze jest to że nie mam na niego faktury i dostane jakiegoś XP1700+ a że kumpel ma ostatnio APCIA serie więc będzie tragedia :( - sam nie wiem co o tym sądzić - płyty są sprawne - chce ktoś kupić 8RDA3+ na gwarancji od piątku w dobrej cenie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkurzyłem sie na AMD+NF2 - trzecia płyta daje po garach :| - wprawdzie sprzęt jest toche podkręcony i ma niezłą wydajność ale zastanawiam się na zmianą AXP1700+@2400MHz + 8RDA3+ na Abit IS7 + Cel 2.2 (tymczasowo - chodzący na 3.2G) a po wakacjach może P4 na FSB800. 

Wszystko przez to że w poniedziałek padła (niby) 8RDA - nie wstawała w ogóle - tylko C1, CF, FF (sprawdziłem różne procki, pamieci, zasilacze), we wtorek odebrałem 8RDA3+ - najpierw okazało się że bios walniety - nie wstaje , w czwartek odebrałem nową - chodziło spox do wczoraj do 19 potem w ciągu 20min 5 x BSOD nawet przy ustawieniach nominalnych :? potem jak sie zwiesiła to już nie chciała ruszyć - tylko C1 lub F1 na wyświetlaczu. Dzisiaj - po całej nocy bez prądu ruszyła :| - żeby było ciekawie - po tygodniu leżenia stara 8RDA też odpaliła - po prostu zgłupiałem.. Można mieć dość - a miałem napisać mgr do końca czerwca  - chyba sprzedam obie płyty + proca i wymienie na cel+865PE - przynajmniej wykorzystam w pełni DualDDR 433 - tylko czy jest sens takiej wymiany  :?:

buehehehe a wszyscy tak chwialili te epoxy i wogle a tu padac zaczynaja

zmieniaj pierw na celka a pozniej p4 fsb 800 kupisz bo widze ze kase masz - zmiana pozytywna - ale sie zastanow bo niedlugo bede prescotty i znow mobo trza bedzie zmianiac - chyba

chipsety i865 i i 875 oficjalnie mają współ[pracować z prescotami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak btw, mnie ste wydaje że te wszystkie problemy nie są winą AMD tylko chipsetu, w tym przypadku nVidii, powoli zaczynam uważać że nForce to straszny chłam, i albo przeżuce sie na Intela albo kupie mobo VIA. Dlaczego nForce to chłam ? ano, w sobote zmieniłem karte graficzną z nVidii na Ati i procek kręcący się na 2466 MHz nagle po wymianie kręci sie max na 1910 MHz ? co Wy na to ?

Problem AMD jest w tym, że jak dotad niema do ich procków odpowiedniego chipsetu i tyle....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KT600 będzie git, włąściwie już jest. ma lepszą wydajność niż nforce2 i to stare, dobre VIA. nvidia musi jeszcze trochępopracować aczkolwiek chipset zdobyłuznanie wielu podkręcaczy. jednak co via to VIA.

spalone procki to musi być wina zasilacza lub płyty. dlaczego u mnie nic się nie dzieje ? przecież mam "chu.owego SIS-a" a przedtem VIA kt133a. sis pomyka bardzo ładnie, via nie robiło żadnych problemów.

a co do epoxa, ja zawsze pisałem że nie znam marki i nie ufam jej. dla mnie to był hit 1 sezonu. abit jest abit mimo, że trochę droższy to warto.

raptor : jak zmienisz proca na celerona to dopiero będziesz klął :!: wydajność 386 sx i tyle. poważnie to celeron 2.2 nie dorównuje athlonowi 1500+. antek go zjada na starcie. może masz zasilacz dziadowski, może masz przepięcia w sieci ale na AMD nie zganiaj.zamiast jakiegoścefalona 333 wsadziłeś antka 1700+ i go jeszcze podkręciłeś to może zasilacz pada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raptor : jak zmienisz proca na celerona to dopiero będziesz klął :!: wydajność 386 sx i tyle. poważnie to celeron 2.2 nie dorównuje athlonowi 1500+. antek go zjada na starcie. może masz zasilacz dziadowski, może masz przepięcia w sieci ale na AMD nie zganiaj.zamiast jakiegoścefalona 333 wsadziłeś antka 1700+ i go jeszcze podkręciłeś to może zasilacz pada.

ło matko, węź ty koleś nie pisz takich bzdur, jasno przecież RAPTOR napisał że chce celka później wymienić na p4, a ztą wydajnością przy podkreceniu do 3 GHz też nie bedzie źle, a napewno wystarczy do wszystkiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sprawa. Opisz chłodzenie warunki pracy. Ile działał ten proc? Będziemy przynajmniej mieli jakąś wykładnię dla ich trwałości na podkręcanie.

Chłodzony był najperw Swiftechem MC462 (jakieś 2miechy) a potem Zalmanem 7000Cu. Temperatura nigdy nie przekroczyła 55st.C. Proc chodził ostastnio na 2400MHz przy 1.8V do zeszłego poniedziałku. Potem zaczęły się jaja - w piatek nie chciał sie odpalić na defaulcie (1466 przy 1.5V) ruszył dopiero przy 1.6V, 20min później musiałem zapodać 1.65V żeby w ogóle komp chodził - wygląda na przypadek nagłej śmierci podobnie jak w P4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znowu przed chwilą zadna z płyt nie chciała wstać :| - chyba zaraz wyrzuce przez balkon obie i porca ;) - żeby było ciekawiej epox 8RDA3+ nie chce mi ruszyć async na FSB230 nawet przy VDD1.8V i potem jest taka zwiecha że musi z 10min poleżeć bez proca, pamieci i kabli podpiętych żeby zaczęła chodzić :( - nie wiem czy proc czy pamięci :| - bo żeby 2 płyty raz chodziły raz nie - zasiłka jest nowa a poza tym na drugiej to samo, grafiki też 2 sprawdzałem :| - zaraz oszaleje

Ja coś będziesz wyrzucał to zadzwoń wcześniej. PRzbiegnęco sił w nogach i będę łapał :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli ktośkupuje mobo na nforce2 to nie po to, żeby wydajność była "wystarczająca" ale żeby było możliwie szybko. wiem, że wymieni później na p4 ale napisałem "jak zmienisz proca na celerona to dopiero będziesz klął", więc chodzi mi o wydajność celerona a nie p4. po prostu przejdzie z athlona na celerona i będzie widać jak wszystko zwolni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkurzyłem sie na AMD+NF2 - trzecia płyta daje po garach :| - wprawdzie sprzęt jest toche podkręcony i ma niezłą wydajność ale zastanawiam się na zmianą AXP1700+@2400MHz + 8RDA3+ na Abit IS7 + Cel 2.2 (tymczasowo - chodzący na 3.2G) a po wakacjach może P4 na FSB800. 

Wszystko przez to że w poniedziałek padła (niby) 8RDA - nie wstawała w ogóle - tylko C1, CF, FF (sprawdziłem różne procki, pamieci, zasilacze), we wtorek odebrałem 8RDA3+ - najpierw okazało się że bios walniety - nie wstaje , w czwartek odebrałem nową - chodziło spox do wczoraj do 19 potem w ciągu 20min 5 x BSOD nawet przy ustawieniach nominalnych :? potem jak sie zwiesiła to już nie chciała ruszyć - tylko C1 lub F1 na wyświetlaczu. Dzisiaj - po całej nocy bez prądu ruszyła :| - żeby było ciekawie - po tygodniu leżenia stara 8RDA też odpaliła - po prostu zgłupiałem.. Można mieć dość - a miałem napisać mgr do końca czerwca  - chyba sprzedam obie płyty + proca i wymienie na cel+865PE - przynajmniej wykorzystam w pełni DualDDR 433 - tylko czy jest sens takiej wymiany  :?:

buehehehe a wszyscy tak chwialili te epoxy i wogle a tu padac zaczynaja

zmieniaj pierw na celka a pozniej p4 fsb 800 kupisz bo widze ze kase masz - zmiana pozytywna - ale sie zastanow bo niedlugo bede prescotty i znow mobo trza bedzie zmianiac - chyba

chipsety i865 i i 875 oficjalnie mają współ[pracować z prescotami

no tak maja miec wspolprace ale bedzie jeszcze pod nie chyba stara podstawka a pozniej i tak bedzie zmiana na soket T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiłki mam 2 - FSP300W i nowiutkiego Chiefteca 420W (daje napiecia przy obciązeniu 12.15V, 5.05V i 3.4V)

Co do celków to byłaby tymczasówka gdzieś do października - zresztą z wydajnością nie jest tak źle - celek 2.0 ma wydajność jak p4 1.6 (porównójąc wyniki z testów) ale można go bez problemu puścić na 3.2G (na box coolerku) więc daje to wydajność na poziomie P4 2.4G - wiadomo że wolniej niż mój AXP@2.4G - ale teraz nie dostane takiej dobrej serii AXP do kręcenia - poza tym potem mam zamiar wsadzić p4 2.4/800 HT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sprawa. Opisz chłodzenie warunki pracy. Ile działał ten proc? Będziemy przynajmniej mieli jakąś wykładnię dla ich trwałości na podkręcanie.

Chłodzony był najperw Swiftechem MC462 (jakieś 2miechy) a potem Zalmanem 7000Cu. Temperatura nigdy nie przekroczyła 55st.C. Proc chodził ostastnio na 2400MHz przy 1.8V do zeszłego poniedziałku. Potem zaczęły się jaja - w piatek nie chciał sie odpalić na defaulcie (1466 przy 1.5V) ruszył dopiero przy 1.6V, 20min później musiałem zapodać 1.65V żeby w ogóle komp chodził - wygląda na przypadek nagłej śmierci podobnie jak w P4

zdecydowanie za duza temp byla - dolicz do tego jeszcze z 15-20*C wew jadra i to calkiem sporo - jakbys mial dobre WC to kto wie moze i by jeszcze pozyl :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiłki mam 2 - FSP300W i nowiutkiego Chiefteca 420W (daje napiecia przy obciązeniu 12.15V, 5.05V i 3.4V)

Co do celków to byłaby tymczasówka gdzieś do października - zresztą z wydajnością nie jest tak źle - celek 2.0 ma wydajność jak p4 1.6 (porównójąc wyniki z testów) ale można go bez problemu puścić na 3.2G (na box coolerku) więc daje to wydajność na poziomie P4 2.4G - wiadomo że wolniej niż mój AXP@2.4G - ale teraz nie dostane takiej dobrej serii AXP do kręcenia - poza tym potem mam zamiar wsadzić p4 2.4/800 HT

i bedziesz bardzo zadowolony - tylko zalatw sobie wreszcie WC dobre i tego p4 mozna na fsb 1000 puscic :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oka, twój wybór. masz kasę to kupuj P4. ale do kręcenia są super athlony 2000+ AIUHB, Druss bez zmiany napięcia pojechał na 2200 MHz :!: a po podniesieniu nie wiem ile max wycisnął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oka, twój wybór. masz kasę to kupuj P4. ale do kręcenia są super athlony 2000+ AIUHB, Druss bez zmiany napięcia pojechał na 2200 MHz :!: a po podniesieniu nie wiem ile max wycisnął.

hehee to tak jest z AXP pierw bez zmiany napiecia wysoko ida a pozniej juz wcale nawet na 1.9V - ja mam akurat egzemplarz ktory wraz ze wzrostem napiecie jest stabilniejszy i sie lepiej kreci - moj teraz tak lata n1 1.85V a na wyzszym z 2400bym wycisnal

P4 to bardzo dobry wybor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh ja jakos ufam intelowi :) ostatnio bardzo powaznie sie zatstanawialem nad przejsciem na amd na nforce2 + dobra seria xp 1,7 lub 2000 ale jakos mi sie odwidzialo - lubie przychodzic do domu odpalac kompa i cieszyc sie stabilnoscia, nie przejmowac sie ze jak zle zaloze wentyla to proc straci glowe :) jedyne co mnei martwi to ze moj dziadek wydajnoscia juz nie grzeszy - przydalo by sie go wymienic na cos lepszego - no i podkrecanie - ostatni probowalem cos z niego jeszce wycisnac - na 2,4 sie wiesza :/ postuje mi nawet na 2,8 ale nic pozatym niewazne jakie napiecie mu dam

A tak wgole doszedlem do wniosku ze nie robie zadnych zmian w sprzecie przez conajmiej pol roku :)) sa wakacje i jakies autko by sie przydalo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem co wy z tą stabilnością. blue screena czy zwieszki nie zaznałem na moim antku a ciągle piszecie, że intel bo jest stabilny. gorzej jak małe dzieci. a co do zakładania coolera to różnica w cenie pomiędzy AMD a intelem jest tak duża, że można doliczy7ć te 10zł na copper shima. i 2 problemy wyjaśnione.

durona miałem na win98 i czasem cosię przywiesiło ale to była wina wina :) czyli windowsa. teraz na 2k nie ma prawa nic się wywalić, stabilność na full. takie głupie gadanie o tej stabilności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm niestety ale intel jest stabilniejszy

po wykreceniu mojego tulipana z 1.3GHz na 1.56GHz proc absolutnie stabilnie chodzil przy 95*C - nie wiem czy jakbym teraz mojego antka na 2GHz odkrecił to czy by wytrzymal taka temp - wole nie probowac nawet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh ja jakos ufam intelowi :) ostatnio bardzo powaznie sie zatstanawialem nad przejsciem na amd na nforce2 + dobra seria xp 1,7 lub 2000 ale jakos mi sie odwidzialo - lubie przychodzic do domu odpalac kompa i cieszyc sie stabilnoscia, nie przejmowac sie ze jak zle zaloze wentyla to proc straci glowe :) jedyne co mnei martwi to ze moj dziadek wydajnoscia juz nie grzeszy - przydalo by sie go wymienic na cos lepszego - no i podkrecanie - ostatni probowalem cos z niego jeszce wycisnac - na 2,4 sie wiesza :/ postuje mi nawet na 2,8 ale nic pozatym niewazne jakie napiecie mu dam

A tak wgole doszedlem do wniosku ze nie robie zadnych zmian w sprzecie przez conajmiej pol roku :)) sa wakacje i jakies autko by sie przydalo

Właściwie złożony sprzęt na amd też nie grzeszy stabilnością. Przecież Raptor wyraźnie pisał iż winny jest proc. A z tego co pamiętam to choćby do testów to i ponad 2V dostawał, czyli ok. 30 % powyżej normy. W takie sytuacji to zawsze ryzyko. Ale spójrzmy choćby na mój proc. Niby nic nie kręcony bo 1000@1010, ale za to magistrala ponad 2 razy przewyższa normę, przez co proc lekko o jakieś 15-20% jest wydajniejszy. Do tego napięcie 1,5V (cpu burn &prime95 100% stable)czyli 14 % poniżej standardu. Czyli mamy niejako zysk ok. 30-35% (nie dość że niższe napięcie to jeszcze szybszy proc). Jakoś nie narzekam na stabilność...

Przy ekstremalnym kręceniu (szczególnie wysokie V) zawsze trzeba się liczyć z tym że coś może paść...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym obwinial za wszytko procka, mialem podobnie ale to bylo na plycie kt266a, 2 dni dochodzilem do prawdy i bylem przekonany ze wina plyt - odwalala takeisame numery, a sie okazalo ze cos z prockiem, to byl jeszcze palomino 1,6+.

Decyzja ktora chesz podjac jest ryzykowan, zaczekaj najlepiej do sprawdzenia sprzetu na nowym procu zanim sysko rozwalisz ze złosci :)

Pozdro

czyli tak jak myslalem...

Ten palomino chodzil na 1,9v, nieprzekraczal nigdy 60 stopni, czyli z tej dyskusji wysowa sie taki wniosek, ze lepiej nieprzesadzac z vcore :|

No chyba ze te wypadki sa wina "pechowych" egzemplazy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie złożony sprzęt na amd też nie grzeszy stabilnością. Przecież Raptor wyraźnie pisał iż winny jest proc. A z tego co pamiętam to choćby do testów to i ponad 2V dostawał, czyli ok. 30 % powyżej normy. W takie sytuacji to zawsze ryzyko. Ale spójrzmy choćby na mój proc. Niby nic nie kręcony bo 1000@1010, ale za to magistrala ponad 2 razy przewyższa normę, przez co proc lekko o jakieś 15-20% jest wydajniejszy. Do tego napięcie 1,5V (cpu burn &prime95 100% stable)czyli 14 % poniżej standardu. Czyli mamy niejako zysk ok. 30-35% (nie dość że niższe napięcie to jeszcze szybszy proc). Jakoś nie narzekam na stabilność...

Przy ekstremalnym kręceniu (szczególnie wysokie V) zawsze trzeba się liczyć z tym że coś może paść...

no jesli nie ma sie dobrego chlodzenia - bo poniezej powiedzmy 20*C na procu to mozna zapuscic duzo V i tez bedzie wszystko ladnie chodzilo i dlugo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jesli nie ma sie dobrego chlodzenia - bo poniezej powiedzmy 20*C na procu to mozna zapuscic duzo V i tez bedzie wszystko ladnie chodzilo i dlugo

Wszystko zależy co znaczy dużo. Dla jednego dużo to na t-breda dawać 1,7V a dla inego 2.0V lub więcej. Moim zdaniem jeśli już decydujemy się na 2.0 V to niezależnie od chłodzenia trzeba się liczyć z możliwością zajechania procka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co napisałeś znaczy że właściwie złożony sprzęt na amd jest niestabilny :lol: Tak samo mówi się "nie grzeszy urodą" to znaczy jest brzydki lub brzydka :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli tak jak myslalem...

Ten palomino chodzil na 1,9v, nieprzekraczal nigdy 60 stopni, czyli z tej dyskusji wysowa sie taki wniosek, ze lepiej nieprzesadzac z vcore :|

No chyba ze te wypadki sa wina "pechowych" egzemplazy...

Dokładnie - procek miał non stop o 0.3 - 0.35V więcej (z 1.5V) - pewnie to go zabiło :( - jutro obieram IS7 za 8RDA3+ i biore (mam nadzieje że jutro) CEL 2.0-2.2 - może robię błąd - ale ja jak nie kombinuje to jestem chory więc teraz będzie zabawa z intelem.

Że ci proc padł, to nie znaczy, że AMD do shit. Po prostu za dużo kręcenia, bo kumple mają XP- ki i żaden z nich nie kręci, a nigdy nie mieli problemów.

Do AMD naprawde nic nie mam - naprawde lubię tą firme i nigdzie nie pisałem że to shit - używałem proców tej firmy od k5-100 - naprawde nie uważam że są mniej stabilne i takie tam bzdury.

Jak mi się nie będzie podobać to kupię spowrotem AMD - może już będzie AMD64.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS- skoro już się przesiadasz z nadzieją ( tak zrobiłem rok temu) na wymianę na leprzego proca, to czy nie brałeś pod uwagę Celeronka na rdzeniu Prescot-a? Piekna maszyna się szykuje, szczególnie dla starych płytek ( np. moja ;)). Zamierzasz go brać pod uwagę, czy może na "pełnego" szykujesz kasę? 8)

PS2- a nie lepiej było zrobić tak- kupujesz najtańszego ECS-a za 230 zł :D do tego jakiegoś Bartona 2500, karzesz firmie założyć plomby na kompa i zablokować hasłem opcje overclockingu :lol: Na pewno by poskutkowało :) Rock Stable będziesz miał na 100% :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slayer ale to chyba za rok.

zreszta czy masz jakies informacje na temat celerona/prescotta? bo ja jeszcze nigdzie w sieci nic o tym nie widzialem.

btw raptor chyba z nudow zmanierowales, przesiadac sie z twojego sprzetu na celerona to bedzie katastrofa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektórzy poi prostu nie rozumieją, że stabilność procesorów mierzy się na niepodkręconych sztukach. po podkręceniu to i intel się będzie wieszał.

ja mam antka i zezo zawieszek, nigdy na nim nie złapałem zawiasa ale jak ktośusłyszał w piaskownicy, że intel jest stabilniejszy to tak powtarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...