Acid_Drinker Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Cześć wszystkim! To mój PC: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=77392&s=78669&s=70536&s=70168&s=15240&s=74816&s=50391&s=74145&s=73693 . Chcę założyć u góry w poziomie 2 wentylatory 120mm jako wdmuchujące. Co chcę uzyskać? Niższą temperaturę GPU. Mam 75 stopni w stresie maks ale chcę ją obniżyć ponieważ jeden z wentylatorów wpada w wibracje gdy gpu osiąga 74 stopnie i chodzi jak sieczkarnia. Na gware nie chcę oddawać bo mi tego najprawdopodobniej nie uznają ponieważ, raz karta jest cicho a raz nie ;]. Dlatego pytam się czy 2 wentylatory 120mm u góry dmuchające na CPU i mobo GPU obniżą jej temperaturę ? Jakiego skutku można się spodziewać? Czy to będzie spadek 1-2 stopnie czy jest szansa na więcej? W obudowie mam jeszcze 2 wentylatory od silentium z tyłu wydmuchujący i u dołu na froncie wdmuchujący. Zapomniałem dodać, że te wentylatory chcę podłączyć bezposrednio do zasilacza za pomocą molex 3 pin. Mam ochotę na takie 2 sztuki http://allegro.pl/wentylator-enermax-t-b-silence-uctb12-120mm-i3923006188.html w zestawie mają od razu molexy. Proszę o pradę i z góry dzięki Edytowane 3 Lutego 2014 przez Acid_Drinker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Kolega chyba nie uważał na fizyce ;) Ciepło idzie do góry, lepiej daj z przodu na dole wdmuchujący a te dwa u góry jako wyciągające. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acid_Drinker Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) No ok ale takie coś da w miarę dobre efekty? A nie różnicę 1 stopnia? Na froncie u dolu mam wdmuchujący :) a z tyłu WYdmuchujący Edytowane 3 Lutego 2014 przez Acid_Drinker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Jakiegoś szału ze spadkiem temperatury bym się nie spodziewał. Komputer nie jest zakurzony? Chociaż taka temperatura w stresie nie jest niczym nienormalnym niby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acid_Drinker Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Nie jest zakurzony. Chodzi mi o to żeby najlepiej zejść z maks temperatury gpu tak na 69 stopni żeby karta nie osiągała tych 74 i nie było szans na wibrowanie wentylatora karty na poziomie 74 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Generalnie jak nie sprawdzisz to ciężko powiedzieć, nikt Ci jednoznacznie nie określi na ile ew. zbije to temperaturę. Zacznij może od spróbowania przeniesienia tych dwóch z tyłu na górę jako wyciągające i zobacz efekt - pamiętaj, za dużo wentylatorów to też nie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acid_Drinker Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Czy ja wiem czy 4 wentylatory 120mm to przesada :P? Co do sprawdzania to muszę najpierw kupić molexy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Chodzi o to żeby zapewnić optymalny przepływ powietrza, jak dasz za dużo wentylatorów i nielogicznie je ułożysz to powietrze będzie się kotłowało w środku zamiast chłodzić sprzęt. Z tego co pamiętam to najlepsze rezultaty daje układ: - przód/ dół wdmuchujący - góra jeden lub dwa wyciągające - wentylator na procesorze skierowany tak żeby z dołu do góry pchał powietrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acid_Drinker Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Chlodzenie na procku mam boxowe więc dmucha w kierunku bocznej plyty obudowy ale na jego wysokosci u gory jest ten tylny wydmuchujący 120mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Royal19 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 Pamiętaj też o ułożeniu kabli (chyba ze jest porządek) i tak jak kolega mówił dał bym dodatkowy wentylator z przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Acid_Drinker Opublikowano 3 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Kable mam poukładane Czyli doradzacie takie ułozenie: góra- 1 WYdmuchujący przód- 2 Wdmuchujące tył- 1 wydmuchujący ? Nie wiem czy z przodu mogę założyć jeszcze jeden wdmuchujący... Edytowane 3 Lutego 2014 przez Acid_Drinker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 Bilans ma być bardziej na wyciąg niż pchanie powietrza do obudowy. Przesadą jest wymagać cudów od 7870 która nie jest chłodną kartą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 (edytowane) Można zrobić obieg pozytywny jak i negatywny. Ja proponuje negatywny tak jak zasugerował Orgiusz, 2 wtłaczające i 3 wyciągające. Daj 2 na przód wtłaczające, jeden z tyłu i jeden/dwa z góry wyciągające. Te z przodu na niższych prędkościach. U mnie wentylator na spodzie nie daje praktycznie nic, jedynie głośniej pracuje ze względu na pracę w poziomie. Edytowane 4 Lutego 2014 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 Bez filtrów pakowanie większej masy powietrza w skrzynkę będzie uciążliwe w czyszczeniu. A co do poziomu - tu trzeba liczyć się z lepszym łożyskowaniem - ślizgowe odpadają bo zaraz umierają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
COOLINGpl Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 @ UP Chyba że to jakieś lepsze ślizgowe łożysko a same wentylaotry nie będą pracować na max. RPM ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2014 @ UP Chyba że to jakieś lepsze ślizgowe łożysko a same wentylaotry nie będą pracować na max. RPM ;) Pozbyłem się niedawno Magmy na Twisterze - uważałem to za dobre łożysko. Niestety lwia część żywotności w pionie dobił obrót. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...