Skocz do zawartości
Dedox90

Minimalizacja oraz zawieszenia gier (obrazu)i powrót do pulpitu.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim !

Zważywszy na fakt,że to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się przywitać Dołączona grafika Niestety mam problem z grami. Może na początku troszkę specyfikacji sprzętowej :

Cpu : Intel I5 2500 bez OC

Płyta : Asus P8Z68V

Ram : 4x4GB Patriota 1333

Grafika : Zotac Geforce GTX 550TI

Dysk: Samsung 1TB SATA

Zasilacz: Jakiś noname z obudową 750watt

Karta Wifi: Edimax EW-7612pln

Problem polega na tym iż gry po kilku sekundach minimalizują mi się do pulpitu albo zawiesza się obraz,jednak ciągle słychać dźwięk. Komputer reaguje na polecenie menadżera urządzeń ,jednak nie da się wrócić do gry po jej zminimalizowaniu. Szukałem informacji na ten temat i zmieniałem sterowniki do karty graficznej,wyłączałem a nawet odinstalowywałem kartę wifi jednak problem nie zniknął.Podejrzewając uszkodzenie karty graficznej albo przegrzewanie się podzespołów testowałem kompa starym programem 3DMARK 2001 bo akurat jego instalkę miałem na dysku i oprócz informacji zaraz po uruchomieniu tego programu (3dmark 2001 se was not able to detect 128mb of memory,at least 128 mb of memory is required for 3dmark to run correctly) program się włącza i przelatuje bez żadnego problemu pokazując mi wynik punktowy 71200pkt a temp nie przekraczają 72*C we wszystkich odczytach na boxowym chłodzeniu. Po włączeniu testu 3D programem OCCT po kilku sekundach obraz się zacina a windows wyświetla chmurkę o tym,że sterownik przestał odpowiadać.Chciałbym dodać że dysk jest nowy a windows 8.1 świeżo zainstalowany,pamięci testowałem programem memtest.Może ktoś z Was ma pomysł na to jak to rozwiązać bo przyznam szczerze ,że jest to irytujące kiedy chce sobie pograć. Z góry jestem wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam !

Edytowane przez Dedox90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu tytułu obstawiałem pamięci, tak, czytałem o teście memtestem itd. W dalszym ciągu proponuję wyjąć dwie kości i sprawdzić, co się dzieje. Jak nie będzie błędów, praujesz tak przez kilka dni, potem zmieniasz kości.

Przeczytałem jednak nie tylko tytuł ale i treść postu, wielkim podejrzanym jest też zasilacz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedź. Memtest działał na wszystkich pamięciach dzisiaj od rana i nie wykazał żadnych błędów. Pobawiłem się troszkę w próbę OC procesora żeby sprawdzić czy zasilacz da radę ,jak się okazało komputer nawet po lekkim oc nie budził się do życia. Pojechałem więc do sklepu i kupiłem zasilacz OCZ 500watt po zainstalowaniu go i podłączeniu wszystkich przewodów udało się odpalić Euro Truck Simulator 2 na pół godziny przy Ultra detalach bez żadnych problemów ,jednak nie miałem więcej czasu na test ale sądzę że winowajcą był stary zasilacz i teraz wszystko będzie ok :) Mam jeszcze pytanie dotyczące temperatury CPUTIN w OCCT która ciągle wynosi ponad 90*przez co OCCT pokazuje ostrzeżenie wysokiej temp i nie mogę kontynuować testu. Czy ktoś z Was mógłby mi wytłumaczyć co to konkretnie jest i dlaczego tak dużo ? ;P

Dziękuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi