Skocz do zawartości
Croatan

Sensowny komputer za sensowne pieniądze [5000-5500]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z racji że za każdym razem kiedy składam nowego PC zawsze piszę do Was Szanownych forumowiczów tego zacnego forum Dołączona grafika i zawsze jestem zadowolony z zestawów które sugerujecie.

Do rzeczy.

11 lutego zamawiam nowy sprzęt (teoretycznie wszystko potrzebne buda,monitor, klawiatura, myszka no i może słuchawki) Budżet hmm w sumie nie jest sprecyzoawny ale myślę ze ok 5000 zł +/- 500? (myślę, że uda się coś złożyć sensownego w tej kwocie)

System w 1/2 do pracy (photoshop, internet, wiele aplikacji uruchomionych w tle typu mail, przeglądarka (dużo zakładek), ftp, program sprzedażowo magazynowy, komunikatory, itp) w drugiej połowie do rozrywki tj. gry (dobrze by było chociaż raz w życiu doświadczyć gry w FHD na max. detalach (w grach world of tanks, lineage 2, CS:S, CS:GO i inne tytuły jak. Rome Total War, NFS'y)

Standardowo będę kręcił procek, i pewnie kartę.

Dwa monitorki jakieś 24 cale (byłyby idealne)

CPU i7-4770K czy i5-4670K?

RAM min. 8GB o ile nie 16 GB

Dysk ssd 128 GB na tą chwilę mam w lapkach Plextora M5S i OCZ Vertex 450 (oba spisują sie wyśmienicie) + jakiś na dane min. 1 TB, chociaż pewnie przydałby się jakiś 2-3TB ( na pókach leżą 3 zewnętrzne dyski po 1TB i zapełnione)

Obudowa hmm. myślałem o czymś niedużym, cichym z filtrami przeciwkurzowymi np. Fractal

Chłodenie, pewnie jakiś Macho....

No i karta (nie mam sprecyzowanej czy zieloni czy czerwoni w poprzednim komputrze miałem od Sapphire HD 4890 -super i ciągnie do dzisiaj, w lapku na tą chwilę mam GTX 660M i też jest ok. Co prawda żadna z tych kart nie ciągnie na max detalach w nowszych grach, ale grać się da, ale mniej komfortowo. Myślałem może o czymś gdzie dają gry (zeby nie płacić dodatkowo) tj. BF4, rome total war.

Sklep pewnie agito, mają niektóre rzeczy taniej niż konkurencja :)

Czekam na pomoc.

Pozdrawiam

Cro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Agito to proponuję zapoznać się z tym tematem:

http://forum.purepc.pl/topic/338398-uszkodzone-gniazdo-s1155/

Co do i7 w PS:

http://www.hardwarecanucks.com/forum/hardware-canucks-reviews/61451-intel-haswell-i7-4770k-i5-4670k-review-13.html

Czy jest to warte dopłacania to ciężko powiedzieć.  Dla mnie różnica jakaś tam jest, aczkolwiek myślę że i5 by też styknął.

Co do karty graficznej to w BF4 R9 290x sobie lepiej radzi od GTX 780. W pozostałych jest to różnie. Co prawda jest jeszcze Mantle, ale ono ma zastosowanie raczej w przypadku gdy masz słabszy procesor:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_procesorow_i_kart_graficznych_battlefield_4_mantle_vs_directx

Z drugiej strony PS ma wsparcie CUDA co może przyspieszyć obróbkę zdjęć.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, więc tak

@trawiabank - BF4 jak najbardziej :) crysis 3 ...4...5...6 nie moje klimaty (raczej ze strzelanek BF4, CS:S, CS:Global offensive) i RTS'y i MMO, ale to 

@Devil - CUDA się mi nie przyda (przynajmniej nie na tą chwilę) obróbka zdjęć, tj. wycinanie, składnie do kupy, retusz itp w sumie to takie podstawy czasami trzeba wspomóc się ilustratorem, więc tak jak piszecie i5-4670K, będzie jak znalazł. R9 290X czy to nie jest lekka przesada ponad 2k za kartę? :P

@jonathan myślisz o 16 GB? czy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale szczerze to nie wiem jakich firm co i jak brac ostatnia moja plyta byla dfi x38 :(, jakie ramy?, grafika ktorej firmy ostatnia referencyjna od szafirka, no i jaki zasilacz moc itp?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

he he he ja właśnie myślę coś od msi wziąć, wydaje sie solidną firmą co do asus'a to raczej odpada (miałem jak i było ok, ale wydaje mi się, że w dużej mierze płaci się za firmę ;P - wyprowadźcie mnie z błędu jeżeli się mylę- rozsądek przede wszystkim, asrock hmmm ciekawe propozycje też widzę. DFI mega i tak jak wcześniej wspomniałem wszystko śmiga do dzisiaj (szkoda że tylko bios słabo updateowali) Co do grafiki pakować R9 290 referenta i zmienić chłodzenie na jakiegoś arctic cooling accelero (chociaż chyba jeszcze do R9 290 nie ma kompatybilnych) co z monitorami jakieś sensowne 24 za które nie przepłacę? 2 sztuki potrzebuje. Zasilacz coś od bequiet? czy inne lepsze marki są teraz? To nie ma być top full extra niewiadomo co gdzie świruję przed kimkolwiek, tylko ma być funkcjonalne z rozsądkiem i ciche Dołączona grafika

a właśnie dodam że będzie chodziło przez ok 16-18 godzin dziennie Dołączona grafika

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze to skoro chcesz R9 290 to weź wersje niereferencyjną. Np ta:

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-290-4gb-ddr5-r9-290-gaming-4g-625422/

Niestety AMD się ceni. Ma to poniekąd związek z Mantle i lepszą wydajnością w kryptowalutach (bitcoin etc.)  Schodzi  więc więcej Radków, więc AMD nie kwapi się z obniżką cen.  Za niewiele więcej masz GTX 780, który w niektórych grach sobie lepiej radzi, ale w Twoim przypadku R9 290 nie jest złym pomysłem . Jeśli chodzi  o zasilacz to też nie ma co przepłacać . Do tego zestawu wystarczy spokojnie zasilacz 550W  np taki:

http://www.morele.net/zasilacz-xfx-pro-series-550w-psu-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/

Płyta bym brał ASRock'a:

http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-z87-pro4-z87-ddr3-sata3-usb3-pcie3-0-s1150-atx-z87-pro4-581435/?gclid=CMSThtj9urwCFYUIwwodnn8AUA

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi