matihary Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Witam posiadam laptopa o dokładnie tej specyfikacji Link do produktu ze sklepu X-Kom http://www.x-kom.pl/p/137733-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-y580-i7-3610qm-8gb-1000-dvd-rw-gtx660m.html Poczytałem trochę i dowiedziałem się, że mogę dość znacznie przyśpieszyć laptopa dokupując dysk SSD i odciążając Sata ( głównie chodzi o poprawę osiągów w grach) Pytanie do was czy mój laptop posiada wolne miejsce na dysk SSD który mógłbym zamontować równolegle z SATA ponieważ nie wiem jak mógłbym to sprawdzić. Oraz jaki dysk polecalibyście mi do tego laptopa. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Lapek posiada mSata więc nic prostszego jak zakupić i zamontować Plextor M5M 128GB http://www.ceneo.pl/22578710 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matihary Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Dziękuję za treściwą odpowiedź rozumiem, że dysk który podałeś z czystym sumieniem możesz polecić i mój lapek dostanie dodatkowej mocy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Absolutnie. To najlepszy SSD na mSata. Polecam ten wątek http://forum.purepc.pl/topic/270332-wszystko-o-ssd-faq-1-strona/ gdybyś miał jakieś pytania odnośnie SSD 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matihary Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Czyli rozumiem, że śmiało mogę zamawiać dysk z tego linku i jest to ten który mi zaproponowałeś?? Dyski różnią się trochę formatem szerokości w linkach, to bez różnicy, zarówno 1,8' i 2,5' będą pasować?? Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź. Czas sprawić sobie prezent walentynkowy;) Pozdrawiam Link do dysku z X-Kom http://www.x-kom.pl/p/149623-dysk-ssd-plextor-128gb-1-8-msata-ssd-m5m.html Edytowane 7 Lutego 2014 przez matihary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2014 Link jest do właściwego dysku. Nie jest to dysk 1,8 czy 2,5 cala a jeszcze inny, tj. msata. http://www.youtube.com/watch?v=eQ7Oejv920I 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matihary Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Czy po kupnie i włożeniu dysku powinienem zrobić taki oto zabieg?? Mam 2 partycje C (systemowa) i D ( do wszystkiego), po założeniu dysku mam zdefragmentować partycję C usuwając system scalić te 2 partycje ze sobą dając wypasione (D:) i dalej zainstalować windowsa 7 na nową partycję SSD (C:) co da lapkowi odpowiedniego kopa?? Poprawcie mnie jeśli coś pokręciłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Kopa da ci zainstalowanie systemu na SSD i nic więcej. Co zrobisz ze starym dyskiem to Twoja sprawa. Na czas instalacji systemu odłącz stary dysk i dokończ instalacje tylko na SSD. Później podłącz stary (upewnij sie w biosie że dyskiem rozruchowym jest nowy SSD) i wtedy dopiero rób zmiany na starym. W zarządzaniu dyskami (win 7) możesz zarządzać partycjami, usuwać je i formatować oraz nadawać dowolne litery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Możesz też sklonować sobie partycję sytemową na SSD i zaoszczędzić mnóstwo czasu na instalacji systemu, sterowników i programów i konfigurowaniu tego wszystkiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matihary Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam, Dysk zakupiony będzie u mnie we wtorek:) Teraz pewnie będzie czekała mnie przeprawa żeby wszystko ładnie zainstalować, ale mam nadzieję że wszystko jakoś pójdzie. Z tego co wyczytałem po włożeniu dysku SSD muszę w biosie ustawić go na rozruchowy oraz zmienić ustawienie kontrolera SATA na AHCl. Potem instalacja systemu i ustawianie wszystkiego. Nigdy nie robiłem tego na laptopie, posiadam do niego płytę zatytułowaną Lenovo IdeaPad Win 7 drivers. Czyli rozumiem, że po zainstalowaniu systemu na SSD wkładam dysk HDD potem wkładam sobie tą płytkę z której instalują się najpotrzebniejsze sterowniki i to by było na tyle?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Najważniejsze, na czas instalacji systemu wyjmujesz z laptopa obecny dysk. Jest o tym mowa wyżej. Płytę z której będziesz instalował Windowsa też masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matihary Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Posiadam płytkę z Windowsem 7 Home Premium OEM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Z tego co wyczytałem po włożeniu dysku SSD muszę w biosie ustawić go na rozruchowy oraz zmienić ustawienie kontrolera SATA na AHCl. Potem instalacja systemu i ustawianie wszystkiego. Nigdy nie robiłem tego na laptopie, posiadam do niego płytę zatytułowaną Lenovo IdeaPad Win 7 drivers. Czyli rozumiem, że po zainstalowaniu systemu na SSD wkładam dysk HDD potem wkładam sobie tą płytkę z której instalują się najpotrzebniejsze sterowniki i to by było na tyle?? Zalecenia są takie same dla SSD co dla HDD, nie ma żadnych specjalnych zasad czy reguł. [q];++d){var>[q];++b)for(var> AHCI jest korzystne także dla HDD - być może już wcześniej było włączone. Kwestia sprawdzenia i ew zmiany. Może być tak że system sam zainstaluje wszystkie urządzenia. Będziesz widzieć co nie działa. Najczęściej brakuje sterowników do wifi i LAN. Sporadycznie do audio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matihary Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Dzisiaj zaczynam robić kopię zapasową danych na dysku D i jutro zaczynam instalację dysku. Trzymajcie kciuki, dziękuję za pomoc i wsparcie;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matihary Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 Witam, jestem po zainstalowaniu dysku w BIOSIE moim oczom ukazał się oto takie opcje po wciśnieciu f12 EFI DVD/CDROM Matshita DVD- Ram UJ8D1 Internal HDD: Plextor PX- 128M5M Sata HDD: ST1000LM024 HN-m101MBB Sata ODD: Matshita DVD-RAM UJ8D1 Network boot: Atheros boot Agent Czy mam coś zmienić aby SSD był dyskiem rozruchowym i wszystko ładnie działało. Zrobiłem jak mówiliście zainstalowałem SSD i windowsa na nim bez dysku HDD. Teraz włożyłem HDD. Czy mam coś zmienić w biosie czy zostawić jak jest?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 A uruchamia się system czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matihary Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) uruchamia się. Dałem format dwóm pozostałym partycjom i scaliłem je w jedną teraz instaluję wszystkie sterowniki z płyty lenovo. Mam rozumieć, że póki co wszystko wporządku?? Edytowane 11 Lutego 2014 przez matihary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...