WchodziszJędrzeju Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Cześć. Od roku używam pendrive'a Corsair (działał bez zarzutu), a ostatnio złożyłem nowy komputer i na nim ten pendrive nie działa.. Komponenty peceta: Pendrive: Corsair Flash Voyager GT 32GB Płyta: Gigabyte GA-Z87X-UD3H (z najnowszym BIOSem) OS: Windows 7 Pro PL, 64bit Inne pendrive'y działają bez problemu, również takie ze złączem USB 3.0 (np. inny Flash Voyager 16GB). Na czym polega "nie działanie" ? Otóż po podłączeniu do dowolnego portu USB (mam tylko 3.0) pendrive jest normalnie wykrywany przez OS. Mogę go sobie otworzyć, przeglądać pliki itd. Dopóki nic na nim nie próbuję zrobić, jest OK. Przy próbie zapisu plików, proces zaczyna się, pasek postępu idzie do przodu, po czym po ok. 5 sekundach staje. Stoi tak jeszcze z 5s, po czym Windows mówi, że "Nie można odnaleźć tego elementu" i kopiowanie jest przerywane. Podobnie np. przy usuwaniu plików. Po takim komunikacie w Explorerze pendrive ciągle jest widoczny, ale już nie pod moją nazwą (np. "Corsair32"), a jako "Urządzenie przenośne". Od tej pory już nic nie mogę nagrać na ten pendrive, ani go nawet sformatować. Muszę go wyjąć a po ponownym włożeniu znowu działa przez kilka sekund. Co ciekawe, problem występuje tylko na tym PC, na innych ten sam pendrive działa bez zarzutów. Używam go ok. roku. Czy macie jakiś pomysł, co to może być i jak naprawić tę sytuację? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Poszukaj nowszych sterowników USB 3.0 od Intela i dodatkowego kontrolera jeśli takowy posiadasz. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WchodziszJędrzeju Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) Robi się ciekawie.. Ściągnąłem najnowszy sterownik USB 3.0 bezpośrednio ze strony Intela (Intel®_USB_3.0_eXtensible_Host_Controller_Driver, są z lutego 2014). Te ze strony Gigabyte'a są prawie rok starsze... Niestety, nowe sterowniki nic nie pomogły. Z kolei gdy odinstalowałem je w ogóle, to pendrive działa bez problemów.. wolniej, ale działa. dodatkowego kontrolera Tzn? Nie mam nic na PCI, czy o to Ci chodzi? www: gigabyte.pl/products/page/mb/ga-z87x-ud3hrev_10/download/ Mam w zasadzie zainstalowane rzeczy z ww. listy, co z tego mógłbym winić? Edytowane 8 Lutego 2014 przez WchodziszJędrzeju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Chodziło mi o jakis wbudowany w płyte ale taraz widze ze nie masz. Może te Intela mają jakiś bug (nowe i stare) a po odinstalowaniu systemowe (lub jeszcze starsze Intela) działają lepiej. Obserwuj kiedy pojawi się kolejna aktualizacja sterowników i znowu spróbuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WchodziszJędrzeju Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 po odinstalowaniu systemowe (lub jeszcze starsze Intela) działają lepiej Czy Windows 7 ma wbudowane sterowniki USB 3.0? czy to wtedy taki fall-back do USB 2.0 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...