Woodee25 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Cześć, Przeszukałem forum w poszukiwaniu nowych tematów dotyczących PC do zastosowań stricte inżynierskich aczkolwiek ostatnie tematy były sprzed roku, dlatego założyłem ten wątek. Jakie komponenty polecacie do PC'ta, który ma być głównie do programów typu ANSYS i Workbench, ale od czasu do czasu fajnie byłoby na nim jakąś grę odpalić? Z mojego aktualnego poza obudową mogę wyjąć 2 dyski twarde - samsung F3 HD103SJ oraz Intel X-25M 80GB (czy jest sens?) oraz zasilacz Corsair HX520W. Jeżeli chodzi o kwotę, którą chciałbym przeznaczyć na komputer to jest to około 3000 zł - 3500 zł. Pozdrawiam, Michał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woodee25 Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Dzięki za info. A znacząca byłaby różnica w prędkości obliczeń pomiędzy Core i7-4930K, a np. Core i5-4670K, przy założeniu, że symulacje składałyby się dosłownie z kilku elementów - symulacja rozkładu naprężeń podczas przepływu cieczy w 2 - 3 połączonych rurkach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurier Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Na podanych obrazkach widać odpowiedź, raczej nie trzeba tłumaczyć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Na podanych obrazkach widać odpowiedź, raczej nie trzeba tłumaczyć Może jednak wytłumaczysz, ja tam nie widzę proponowanego Core i7-4930K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanZ Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 Z tego co pisali na ten temat forumowicze, wynika że taki ANSYS po prostu dobrze czuje się z procesorem o dużej wydajności rdzenia - wysokim taktowaniu. Co do karty graficznej, to gt630 miałby problemy z okazjonalnym graniem nawet. Ogólnie bez wydawania całej kasy, sprzęt zbudowany z takich części powinien sobie dobrze poradzić: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyrViooyk8pzS5RsopWMjW1MFHSAVImRiDK2MQCSBlARMygTDDXyNQSiUscjtVRyszJL04GWWQIFIFhAyQanU20ycmpeYkgg43NwUYYmYIpC7iDDZF1mJmRZj7UjuLSXKAdSkaWYDuKEksS$bOLUouBQoZGUAHfzNTizNTkqjywQnNzPZBEeXZOYkp4TmJxXiVQ1ECpFgCjn0ve Zestaw ma potencjał OC i podkręcenie procesora będzie 'warte świeczki'. Pozostałe części byś przełożył z poprzedniego kompa. Sprzęt ma także duży zapas pamięci i nie sądzę, by pojawiła się konieczność wymiany czegokolwiek w ciągu najbliższych kilku lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2014 GT630 wsadzony dla tego że I7 4930K nie ma integry w sobie . Jak potrzebujesz karty aby od czasu do czasu zagrać to bierz coś lepszego np. GTX650Ti / GTX650Ti Boost / GTX660 ew. karta od konkurencji - HD7770/7790 lub R7 260X albo nawet R9 270 . Przy GTX-ach masz ten plus że możesz w razie czego wykorzystać CUDA , ATI ma Stream-a / OpenCL . CUDA z tego co wiem jest bardziej wykorzystywane . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...