Skocz do zawartości
Woodee25

Komputer do obliczeń numerycznych

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Przeszukałem forum w poszukiwaniu nowych tematów dotyczących PC do zastosowań stricte inżynierskich aczkolwiek ostatnie tematy były sprzed roku, dlatego założyłem ten wątek.

Jakie komponenty polecacie do PC'ta, który ma być głównie do programów typu ANSYS i Workbench, ale od czasu do czasu fajnie byłoby na nim jakąś grę odpalić? Z mojego aktualnego poza obudową mogę wyjąć 2 dyski twarde - samsung F3 HD103SJ oraz Intel X-25M 80GB (czy jest sens?) oraz zasilacz Corsair HX520W.

Jeżeli chodzi o kwotę, którą chciałbym przeznaczyć na komputer to jest to około 3000 zł - 3500 zł.

Pozdrawiam,

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. A znacząca byłaby różnica w prędkości obliczeń pomiędzy Core i7-4930K, a np. Core i5-4670K, przy założeniu, że symulacje składałyby się dosłownie z kilku elementów - symulacja rozkładu naprężeń podczas przepływu cieczy w 2 - 3 połączonych rurkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pisali na ten temat forumowicze, wynika że taki ANSYS po prostu dobrze czuje się z procesorem o dużej wydajności rdzenia - wysokim taktowaniu.

Co do karty graficznej, to gt630 miałby problemy z okazjonalnym graniem nawet. Ogólnie bez wydawania całej kasy, sprzęt zbudowany z takich części powinien sobie dobrze poradzić:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyrViooyk8pzS5RsopWMjW1MFHSAVImRiDK2MQCSBlARMygTDDXyNQSiUscjtVRyszJL04GWWQIFIFhAyQanU20ycmpeYkgg43NwUYYmYIpC7iDDZF1mJmRZj7UjuLSXKAdSkaWYDuKEksS$bOLUouBQoZGUAHfzNTizNTkqjywQnNzPZBEeXZOYkp4TmJxXiVQ1ECpFgCjn0ve

Zestaw ma potencjał OC i  podkręcenie procesora będzie 'warte świeczki'. Pozostałe części byś przełożył z poprzedniego kompa. Sprzęt ma także duży zapas pamięci i nie sądzę, by pojawiła się konieczność wymiany czegokolwiek w ciągu najbliższych kilku lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GT630 wsadzony dla tego że I7 4930K nie ma integry w sobie .

Jak potrzebujesz karty aby od czasu do czasu zagrać to bierz coś lepszego np. GTX650Ti / GTX650Ti Boost / GTX660 ew. karta od konkurencji - HD7770/7790 lub R7 260X albo nawet R9 270 .

Przy GTX-ach masz ten plus że możesz w razie czego wykorzystać CUDA , ATI ma Stream-a / OpenCL .

CUDA z tego co wiem jest bardziej wykorzystywane . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi