Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Karta doszła i jestem pod ogromnym wrażeniem. Chłodzenie jeszcze cichsze niż na TwinFrozr GTX 660, a już tam bylo naprawdę dobrze. W sumie niemal w ogóle jej nie słychać. Dodatkowa zaleta to fakt, że pcb nie nagrzewa się zbyt mocno. Poprzednia karta była bardzo ciepła, a że nie mam wentylacji to nagrzewal się bok obudowy gdzie mam nogę = dyskomfort. Cóż, dzięki za polecenie :-) Wysłane z telefonu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Pokaż GPU-Z z karty, bo jestem ciekawy, jaki bios teraz wgrywają :P I zrób jak możesz, test "Valey" w ustawieniach 1980/1050/AAX2/Ultra. Chcialbym porównać wynik fabrycznej nowej karty z moją. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Niestety takiej rozdziałki się u mnie nie da ustawić. Max. 1920x1200 px, ale po wbiciu custom zmienił na Full HD. FPS: 32,7 Score: 1366 Min.: 16,9 Max.: 59,5 Testowane na kompie z podpisu. Karta nie jest zupełnie nowa. Wersja BIOSu: 82.07.25.00.52 (P2010-0050) (liveupdate już nic nowszego nie widzi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Echhh... to nic nie mówi, bo są jeszcze inne ustawienia. No nic... nie będę męczyć. A bios masz dość stary o dziwo :mellow: Jak chcesz nowszy, to proszę: http://sendfile.pl/267000/MSI.GTX750Ti.Gaming_D.rom p.s.. sorry, że to piszę, ale Nasze forum ma chory załącznik plików. Nawet nie da się wysłać głupiego pliku RAR, bo pisze, że nie mam uprawnień :blurp: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 A coś w ogóle zmienia nowy bios? Wysłane z telefonu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Dla kogoś, kto chce nawet 50mhz, warto wgrać "lepszy" bios. Masz kartę MSI Gaming ?... wgraj mój bios: EDIT: plik wygasł, więc odnawiam: https://drive.google.com/file/d/0B3FDFsTicKLgVVVSUzVFRW5UZkU/edit?usp=sharing Edytowane 10 Września 2014 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2014 Co w tym biosie zmieniłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) 1. napięcie: 3D - 1.150Volt. 2. napięcie: 2D - 0.856Volt 3. zablokowany boost. 4. stałe taktowanie 3D: 1411mhz + 6000mhz pamięci (płynne zejście z 3D do 2D). 5. ustabilizowany Power Target: 7->70Wat (2D->3D). Karta nie trottluje przy dużych obciążeniach. Reszta bez zmian. Edytowane 10 Września 2014 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2014 leven, zmieniło się coś w kwestii zmiany obrotów wentylatorów, czy dalej nie można zejść poniżej 33%? I taka ciekawostka - nowy gpu-z dorzucił trochę ROPs w 750ti ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2014 MBT 1.36 zmienisz całą charasterystykę pracy wentylatora, możesz sobie zrobić nawet pasywniaka w idle jak jest potrzeba :> 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2014 Coś nie chce działać pasywnie :/ Poniżej 33% też nie chce zejść Może robię coś źle? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2014 Na mojej 750Ti Gaming też nie da się ustawić niższego RPM, niż jest najniższy fabryczny. Fan Speed można ustawić niższy, ale RPM nie schodzi z swojego minimum, czyli zmiana samego Fan Speed jest bezcelowa i zostaje na fabrycznej wartości. Za to można - bardzo się z tego powodu cieszę - ustawić reakcję RPM na temperaturę :wink2: To znakomita opcja w przypadku MSI Gaming, ponieważ te karty mają bardzo niski RPM wentylatorów w 2D i zbyt niski przyrost RPM względem temperatury, a teraz mam ślicznie ustawioną krzywą tego parametru i to w biosie !! Dla czego tak ? dla tego, że przy bardzo niskich obrotach wentylatorów, sekcja zasilania i pamięci mocno się nagrzewały, a teraz maja sporo chłodniej, a tak karty nie słychać. Tego właśnie szukałem i powiem szczerze, że się poddałem i zaprzestałem, a tutaj taka niespodzianka - dzięki Side :) Zmniejszyłem też napięcie 2D do 0.710 Volt z 0.856 Volt, a to całkiem sporo. p.s... Side, czy możesz zalinkować bios z 750Ti (obojętnie jakiego producenta), który ma przydzielone wartości wentylatorów w 2D jako pasywne ? Pisałeś, że da się taki efekt uzyskać :) Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2014 Chyba też się przerzucę na MSI, bo z moim Windforce'em się nie da wytrzymać (w nocy) - wentyle startują z pułapu 1700rpm :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2014 Ty walczysz o ciszę, ja o to, żeby podnieść RPM Swoje uzyskalem, ale szkoda trochę, że nie da się zrobić pasywa np. do 50stC :( Może, a na to się zanosi, właściciel MBT dopracuje ten element, zobaczymy. p.s.. wracając do napięcia w 2D... Nie schodźcie poniżej 0.700 Volt, bo karta może się nie obudzić. Tak wlaśnie miałem u siebie i mocno się zestresowałem, zanim wróciłem do oryginału :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2014 To nie kwestia biosu tylko sterownika na karcie lub wentylatora, musiałbyś podpiąć inny wentylator pwm by mieć pewność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Bardzo możliwe Side i zaraz tak zrobię - mam malutki wentylator PWM z GTS 450 :P Odpiszę. EDIT: niestety brak zmian po podłączeniu innego wentylatora. Mam na myśli to, że nie da się zejść poniżej fabrycznego minimum RPM. Sam odczyt procentowy można zniżyć i jest aktywny (wzrasta wraz z zmianą temperatury), ale RPM nie chce zejść niżej (do góry idzie tak, jak sobie to ustawię). Dokładnie zmiana tej wartości nie wnosi zmian: Edytowane 30 Listopada 2014 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2014 Równie dobrze sterownik dla 750ti może blokować możliwość zejścia poniżej 33%. By mieć pewność ktoś musiałby to sprawdzić na innej karcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Gdyby ktoś chciał sobie ustawić reakcję wentylatorów względem temperatury GPU w biosie, zamiast wymuszać w programach zewnętrznych (Afterburner, Evga, itp). GTX 750Ti Gaming z biosem: 82.07.25.00.1D (innej karty nie mam). Równie dobrze sterownik dla 750ti może blokować możliwość zejścia poniżej 33%. By mieć pewność ktoś musiałby to sprawdzić na innej karcie. Zaraz sprawdzę, czy starszy sterownik w ogóle zostanie wykryty przez MBT. EDIT: sprawdziłem sterowniki: http://forum.itpc.net.pl/topic/17383-sterowniki-nvidia-temat-og%C3%B3lny/ Bez zmian. Edytowane 30 Listopada 2014 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 PER nie odnosi się do obrotów w procentach? 01 wydaje mi się, że to wartoś minimalna, 02 maksymalna, a 11-13 definiują krzywą. Jakby ktoś chciał próbować - po ustawieniu wszystkich RPM i PER na 0 sytem zatrzymuje kartę z kodem błędu 43. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) U mnie system nie wykazuje błędów z kodem, ale ikonki na pasku szybkiego uruchamiania zaczynają migać i sterownik grafiki szaleje, gdy za bardzo namieszam z tymi opcjami Trzeba pamiętać, że MBT jest edytorem do Maxwel II, a nie do mini Maxwella :) PER powinien się odnosić do obrotów, ale (tak logika podpowiada) nie reaguje. Coś tu jest pokminione. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez leven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 W 1.36 masz dodane pełne wsparcie dla keplera, ten edytor jest dla maxwella i keplera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2014 Czy ja zawsze musze mieć "pod górke" ? Tak się domyślałem :( Szkoda, bo dla mnie mini Maxwell jest najlepszą kartą Nvidii, jaka kiedykolwiek zostala wyprodukowana (w swoim przedziale wydajnościowym). Dalej szukam biosu z mini Maxwell GTX 750 Ti Strix :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Przesiadłem się na MSI gaming i teraz mam dopiero "zgryz". Jest cicho, ale OC w porównaniu do Gigabyte'a słabiutkie - rdzeń poszedł na około 1300MHz, a pamięci ledwo 5500MHz (efektywnie). MSI zmieniło pamięci na hynixy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Karta ma dwa boosty. Sprawdź Est.Max w Nvidia Inspektorze. To jest taktowanie, które karta osiągnie pod obciążeniem. Twoje hynixy powinny iść wyżej, niż Samsungi w tych kartach. No i żeby podnieść taktowanie GPU, wypadałoby podnieść troszkę napięcie i PT. Daj bios, to zaraz przygotuję go do OC. Pamięci nie da się dovoltować niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Est. max to 1339MHz - rdzeń jeszcze pewnie trochę da się podnieść - nie mam za bardzo czasu posiedzieć przy tym. Pamięci na szybko sprawdzałem co 50MHz (MSI afterburnerem) - przy +100 parę sekund w furmarku i po zabawie - na gigabyte'cie doszedłem do +200 i szło wszystko gładko (a rdzeń +250 bez zabawy napięciami). Bios udało się wrzucić jako pdf (wystarczy wymazać rozszerzenie ;)) Po pracy wrzucę na hosting - choć mi po pobraniu z forum i wymazaniu .pdf MBT normalnie otwiera. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Wrzuć bios na normalny hosting, bo tego nie da się otworzyć edytorem. http://sendfile.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 http://sendfile.pl/172058/MSI.rar Dodałem też MBT, którego używam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2014 Wgraj bios do karty i napisz, jak się zachowuje. Pamięci są na 3000mhz (6000mhz). Jak są za wysoko, obniż w MBT. Napięcie 1.175 Volt + 100 Wat PT. Karta poleci do góry, dla tego usuń wcześniejsze profile OC. GPU nie ruszany, bo musisz sobie ustalić sam stabilność w np. Nvidia Inspektor. Jak będziesz mieć stabilne zegary, podaj je, a ja to wprowadzę do karty, lub zrób to samodzielnie :) http://sendfile.pl/174592/GM107.rom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2014 Pamięci wstępnie przetestowane (furmark 15min i z pół godziny w far cry4) i wygląda, że 3000 jest ok. Zastanawia mnie fakt, że rdzeń wchodzi na 1333MHz (est. max) przy standardowym taktowaniu (1058/1137-bez OC, żadnych profili itp.). Mając to na uwadze udało się podnieść do 1350MHz, ale z kolei w MBT nie można podnieść max table clock (nie aktywne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2014 Bios odemnie ma potencjał, dla tego karta "leci" do góry. Ustal maxymalny stabilny zegar GPU (pamięci wystarczą na 6000mhz) i wpisz tę wartość w MBT. Max table clock - kliknij PPM na tablicę, a odblokujesz regulację. W Mini Maxwellu, właśnie ta wartość ustala 3D. Jeżeli się pogubisz, podaj jakie chcesz taktowania, to je wprowadzę do biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...