Skocz do zawartości
Caleb

NVIDIA GeForce GTX 750 / 750 Ti (Maxwell) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Fajna, bo beszelestna, tylko OC dość niskie ze względu na wysoką temperaturę.

Boost sięgał 1306 MHz (1150 to tylko podstawa w OC), więc IMHO całkiem zacnie. 

Trottling w tych Maxwelach zaczyna się od 80 stC.

Zawsze można ten limit zwiększyć do 95C. 

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha... bost dość wysoki :)

Tak, można zwiększyć trottling w Nvidia Inspektorze.

Ja tutaj odnosiłem się do oryginalnego ustawienia, bez pomocy programów zewnętrznych :P

Fajna karta, ładna i ma chłodzone mosfety :)

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boost sięgał 1306 MHz (1150 to tylko podstawa w OC), więc IMHO całkiem zacnie. 

Zawsze można ten limit zwiększyć do 95C. 

Mogliscie dla picu i proby wrzucic wentylator 92/120 na grafike ;) jak radiator bylby spoko, to nie jedna osoba by kupila taka karte i dorzucila chalupniczo wentylator na opaskach. Wiadomo, w stocku tego nie ma...ale mozna by sprawdzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogliscie dla picu i proby wrzucic wentylator 92/120 na grafike ;) jak radiator bylby spoko, to nie jedna osoba by kupila taka karte i dorzucila chalupniczo wentylator na opaskach. Wiadomo, w stocku tego nie ma...ale mozna by sprawdzic.

Początkowo miałem w planach podobny eksperyment, tylko z wolnoobrotową 140-ką, ale karta radziła sobie tak dobrze w zamknięciu, że ostatecznie odpuściłem bo nie było potrzeby :> Aha, temperatura 70C to wynik kilkugodzinnego grania, sprzęt całkowicie wygrzany.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caleb... obudowę masz dobrze wentylowaną ?

Nie czepiam się, tylko chę wykazać, że ten pasyw ugotuje się w małej, pasywnej obudowie, gdy w pokoju mamy 33 stC jak dziś u mnie.

Dawno tak duszno i gorąco nie było.

MSI Gaming 750Ti osiąga dziś 65 stC w DX11 przy 99% użycia GPU, a budę mam dużą i jest aż jeden wentylator wywiewowy 120 mm :biggrin:

Piszę o tym, bo przecież takie skrajności temperaturowe zdarzają się w lecie :P

Możesz to sprawdzić u siebie ?

Po prostu wyłącz wentylatory w obudowie i obciąż kartę np. Stone Giantem na 30 minut.

Ciekawy jestem, czy wystąpi trottling od 80 stC :P

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Początkowo miałem w planach podobny eksperyment, tylko z wolnoobrotową 140-ką, ale karta radziła sobie tak dobrze w zamknięciu, że ostatecznie odpuściłem bo nie było potrzeby :> Aha, temperatura 70C to wynik kilkugodzinnego grania, sprzęt całkowicie wygrzany.  

Jak macie jeszcze karte to zrob prosty tescik i wrzuc na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak macie jeszcze karte to zrob prosty tescik i wrzuc na forum.

Karta leży na redakcji, ale właśnie po 17 zacząłem dwutygodniowy urlop, więc prędko nie zawitam w progach :) Jak sprzęt wytrzyma do sierpnia aż wrócę, to nie widzę problemu.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial, musisz tez brac pod uwage, ze oni w procedurze testowej maja wentylatory w obudowie (mimo, ze otwarty bok?:| ), a Ty chyba full pasywnie dzialasz tak? No i jakze rozne karty ;) nie wiesz dokladnie jakie tam vgpu wsadzili. Maly plusik na lepsza sprawnosc Palita: prowizorycznie chlodzona sekcja zasilania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem duże radiatory na sekcji, pamięciach, sporo większy radiator na samym gpu. Ale fakt, bez nawiewu było.

Karta podobna (taktowania), obniżałem jeszcze maksymalnie powertarget.

Zapewne przyczyną różnic jest nawiew z wentylatorów.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentyle górne pracują na minimalnych obrotach (jak dobrze pamiętam jakieś 500 RPM) będąc praktycznie zasłonięte przez TT SIlverArrow. Tylnego nie ma wcale. Na pewno trochę to pomaga, niemniej czy zbija temperatury o 10C to kwestia dyskusyjna i musiałbym sprawdzić. Też spodziewałem się grzałki, więc jestem dość pozytywnie zaskoczony tym Palitem. Buda nie ma boku założonego (względy praktyczne), ale jest wstawiana we wnękę gdzie ma może 5 cm luzu do ściany kartonów :> 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierzcie poprawkę na fakt, że pomiar temperatury następuje w warunkach 24-25C, a to robi zasadniczą różnicę dla takiej karty. Jak wrócę z urlopu, a sprzęt będzie czekał, to wyłączę wszystkie wentyle, zamknę skrzynię i sprawdzę raz jeszcze jak sytuacja się przedstawia. 

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba się niepotrzebnie odzywałem, odnośnie temperatur tego  pasywa :biggrin:

No ale sam sprawdzałem swojego 750Ti Gaming przy wyłączonych wentylatorach i po przekroczeniu 80 stC w Stone Giant, karta się wyłączyła... właściwie cały komputer się zrestartował.

To trwało parę minut, a było robione dobre dwa miesiące temu, gdy temperatura otoczenia była dość niska.

Ale jestem pewny, że delikatny obieg powietrza w obudowie zapewni poprawne chłodzenie tego pasywnego Palita.

to jest sporych rozmiarów gruby radiator z cieniutkimi finami + dwie rurki heat-pipe.

Piękny radiator :)

No i mosfety oddają ciepło do radiatora... na prawdę dobrze zaprojektowane chłodzenie.

To najlepsza alternatywa dla kogoś, kto ma np. CF z R9 290/x i che mieć obsługę PhysX.

Pasyw na fizyce będzie idealny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To najlepsza alternatywa dla kogoś, kto ma np. CF z R9 290/x i che mieć obsługę PhysX.

Pasyw na fizyce będzie idealny.

Nie odpalisz fizyki na maxwellu razem z amd , odpalisz najwyżej na keplerze i to tylko na starych sterach 314.22 , nie wspominając jaką gimnastykę trzeba robić by to działało :>

Tylko kogo interesuje physx :>

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, poszukuję biosu do karty:

Zotac GeForce GTX 750Ti OC ZT-70602-10M

od razu zaznaczę że szukałem na techpowerup oraz dość usilnie poprzez wujka Google, niestety bezskutecznie dla tej marki/wersji.

Dlatego bardzo bym prosił o wszelkie info, jeśli ktoś zna, widział, lub wie gdzie tego szukać a najlepiej jeśli znalazł by się użytkownik posiadający dokładnie tę kartę, co by się zgodził na udostępnienie zgranego ze swej karty NvFlash-em.

Dzięki za wszelkie info.

Edytowane przez Generał Daimos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nie ma nigdzie tego biosu.

Ale głowa do góry... może coś się da zrobić.

Napisałem maila do sklepu, w którym mają takie karty na sprzedaż.

Poprosiłem ich o zgranie biosu i wysłanie mi go na maila :P

Może będzie ktoś uczynny, okaże się dobrym człowiekiem i prześle bios.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewaga wydajności 750ti vs 260x, to 5% na korzyść 750ti.

Za to pobór mocy z zasilacza, to już 100% przewagi na korzyść 750ti.

Co do dwóch rdzeni Intela dla Maxwella... jak uruchomisz grę, która siedzi na CPU, np. Crysis 3, to nawet święty Turecki nie pomoże i nie ważne, czy tam będzie karta AMD, czy NV.

Procesor i tak nie zapewni stabilnych FPS.

No i od paru miesięcy jest sterownik, który znacznie poprawił wydajność na dwurdzeniowych procesorach.

Był o tym artykuł.

Reasumując, można się śmialo pokusić na kupno 750Ti.

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/nowe_wydajniejsze_sterowniki_337_od_nvidii_w_kwietniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda, że dwa rdzenie + Nvidia to nie dobry pomysł.

Jeżeli ktoś z użytkowników forum ma kartę 260X + dwa rdzenie Intela/AMD, niech zrobi test jak nie ma nic przeciwko :P

Porównamy to do mojego zestawu bez HT  i będzie wszystko jasne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda, że dwa rdzenie + Nvidia to nie dobry pomysł.

W tym przypadku w BF4 tak samo jest na NV i AMD, natomiast w C3 nieznacznie lepiej na NV. Nie ma mniejszego zła, dwa rdzenie nie do takich gier  :> Core i3 zdecydowanie lepiej działa w połączeniu z GTX niż z Radkiem, ale to akurat żadna nowość.

Edytowane przez Caleb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupstwa wypisujesz po pierwsze istotna jest architektura cpu , ponieważ nv zupełnie inaczej działa na 775 , 1150 i 1155. Nv zaczęła poprawiać w kwestii narzutu dopiero 2013roku , dla 2core poprawili tylko część gier. Jak sobie testujesz na haswellu to banialuki ci wychodzą , ponieważ nv dużo lepiej sprawuje się na haswellu m.in ze względu dwa razy szybszą L1,L2 i poprawiony kontroler pamięci .Robiąc test na 775 to na karcie od amd będzie dużo lepsza wydajność w większości gier i o niebo lepsza płynność.

Nowe sterowniki dla 775 nic nie wnoszą praktycznie , więc jak była kaszana tak nadal jest,a wyciąganie wniosków na podstawie jednej platformy to amatorka na maxa ,ponieważ każdy sterownik zachowuje się inaczej na konkretnej platformie.

W c3 to nv nie zmniejszyła narzutu wcale dla 2core i jak się nie dało grać tak się nie da , 2core+smt jest to samo. Dla 4core+smt spadek narzutu jest duży tylko płynności nie ma ,stery nadal spartaczone.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi