Skocz do zawartości
lynnminmay

Płyta glowna pod haswell do 750zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuje płyty glownej pod haswell do 750zl, zalezy mi zeby miala SLI, dobra do oc, i zeby miala krotki czas odpalania do windowsa jak najmniej zbednych logow itp Dołączona grafika

Gigabyte G1.Sniper M5
Gigabyte GA-Z87X-OC
Gigabyte GA-Z87X-UD4H
Asus Maximus VI Hero
Asrock Z87 Extreme6
MSI Z87 MPOWER
Asus Z87 Pro

wtzeh wymienilem pare ktore mnie interesuja, i prosze o jakies odpowiedzi/podpowiedzi ktorą wybrac i dlaczego, tylko jakies uzasadnione czyms Dołączona grafika  z gory dzieki

• Downvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ci tak droga płyta ?

Do SLI i dobrego OC spokojnie wystarczy Asrock Z87 Extreme 4 lub MSI Z87-G45 Gaming , droższe płyty to zwyczajnie zbędne wydawanie kasy .

Szybki start Windows to SSD . 

Za cenę wymienionych płyt masz Asrocka Z87 Ex4 + SSD 64GB , za niecałe 100 zł więcej masz Plextora M5S 128GB + Asrock Ex4 . 

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli autor tematu chce porządna płytę to czemu odradzacie? A niby dla kogo są przeznaczone high endowe płyty ? dla ludzi dla tych co stać i chcą mieć sprzęt z wysokiej pułki. Więc zamiast doradzać to tylko minus ujecie a przy okazji mnie tez się dostanie za to co tu napisałem.Z wymienionych wyżej polecam ci Asusa pro,MSI Z87 MPOWER,Asus Maximus VI Hero,Gigabyte G1.Sniper M5

• Downvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli autor tematu chce porządna płytę to czemu odradzacie? A niby dla kogo są przeznaczone high endowe płyty ? dla ludzi dla tych co stać i chcą mieć sprzęt z wysokiej pułki. Więc zamiast doradzać to tylko minus ujecie a przy okazji mnie tez się dostanie za to co tu napisałem.Z wymienionych wyżej polecam ci Asusa pro,MSI Z87 MPOWER,Asus Maximus VI Hero,Gigabyte G1.Sniper M5

mam wrazenie ze ci co odpisali  mi z tymi płytami /extreme4 itp sami maja takie lub gorsze płyty i nie maja pojecia o tych co ja wymienilem.

Edytowane przez lynnminmay
  • Downvote 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla innych płyta to płyta byle grafa i procek wszedł i się włączyło ale niektórzy zapominają ze to płyta główna ma także wiele udogodnień za odpowiednia kwotę oczywiście.Wystarczy wejść w stronę producenta i porównać płyty asrock extreme4 i gigabyte G1.A Większość wybierają i doradzają taka a nie inną płytę bo nie ma dużej różnicy w wydajności są testy można zobaczyć na pure pc.Ale dorsze płyty to nie tylko bogaty zestaw ale także są zrobione z lepszych komponentów nisz tańsze odpowiedniki.

Edytowane przez Aurora
  • Downvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... co w praktyce i tak nie przekłada się na wydajność/trwałość etc.

Płyty główne raczej nie ulegają uszkodzeniom - zwłaszcza od kiedy większość mostka znalazła się w CPU - jak już to zwykle pada na uszkodzone sockety co i tak nie podlega gwarancji.

tego G1 to wyróżnia chyba tylko zastosowany układ creative względem realteca.

Pozatym płacimy za nazwę i ten odpustowy magazynek ...

Edytowane przez Chemik16
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla innych płyta to płyta byle grafa i procek wszedł i się włączyło ale niektórzy zapominają ze to płyta główna ma także wiele udogodnień za odpowiednia kwotę oczywiście.Wystarczy wejść w stronę producenta i porównać płyty asrock extreme4 i gigabyte G1.A Większość wybierają i doradzają taka a nie inną płytę bo nie ma dużej różnicy w wydajności są testy można zobaczyć na pure pc.Ale dorsze płyty to nie tylko bogaty zestaw ale także są zrobione z lepszych komponentów nisz tańsze odpowiedniki.

Płyty high end'owe są dla entuzjastów i osób, którym potrzeba czegoś co tylko w takich płytach jest, np. zintegrowane wi-fi, czy dobra karta dźwiękowa.

Na dzień dzisiejszy, najtańsza płyta główna poradzi sobie nawet z i7, więc pisanie, że ktoś proponuje płytę aby tylko wsadzić cpu i gpu jest co najmniej "mydleniem oczu".

Autor chce płytę do 750 zł i taką propozycję dostał.

Nie ma specjalnych wymagań względem płyty. Chce, żeby szybko się odpalała, a high end'y w tym szybsze nie będą.

I napisz wszystkim jakie to niby są te "lepsze komponenty"?

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wrazenie ze ci co odpisali  mi z tymi płytami /extreme4 itp sami maja takie lub gorsze płyty i nie maja pojecia o tych co ja wymienilem.

Tak, bo to płyta wpływa na "krótki czas odpalania Windowsa" - jedna z rzeczy, które napisałeś.

Prezentujesz specyficzną postawę. Taką, w której pytanie najlepiej olać, lub doradzić - weź idź i kup sobie najdroższą mieszczącą się w budżecie. Dla lepszego samopoczucia.

Edytowane przez Frasier
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wymaganiach napisałeś nie wiele , raptem tyle co kot na płakał .

SLI - w obecnych czasach każda płyta która ma układ PCI-E minimum 8x+8x lub lepiej ( np. 16x+8x lub 16x+16x ) nadaje się spokojnie do klasycznego SLI z 2 kart , SLI/CF z 3 i więcej kart to co innego .

OC - w obecnych czasach płyty nie mają tak dużego znaczenia przy OC , to nie czasy gdzie potrzebowałeś wyczynowej płyty za kilka stów i wyczynowych ramów za drugie tyle aby wykrzesać więcej mhz z CPU ; dziś sporo zależy od samego CPU - płyta za 700+ zł nie pozwoli ci na zauważalnie lepsze OC w stosunku do płyty za 300-400 zł . 

Prędzej procek nie będzie już dawał rady . 

Start Windowsa - w obecnych czasach kiedy mamy chipset/NB od jednego producenta płyta także ma sporo mniejszy wpływ na start systemu .

Tutaj zdecydowanie więcej uzyskasz na SSD i płyta nie ma praktycznie nic do tego , poza samą kwestią współpracy z SSD - te dyski najlepiej działają na chipsetach Intela . 

Reszta wyposażenia :

Większa liczba portów PCI-E 2.0 / 3.0 - rzadko przydatne , jak nie robisz SLI/CF z 3+ kart albo nie wstawiasz kart muzycznych czy innych kart rozszerzeń działających na PCI-E to tylko zbędna rzecz ; zresztą nawet jak robisz SLI/CF z 3+ kart to nawet jak płyta ma 3 porty PCI-E 16x to bez dodatkowego kontrolera PCI-E to nie wiele zyskasz w stosunku do zwykłego CF/SLI - procki na S1150 mają tylko 16 linii adresowych , przy 3 kartach najczęściej występuje układ 8x+4x+4x co nie najlepiej wpływa na wydajność .

Dodatkowe 8 linii daje chispet Z87 ale nie wiem jak to ma się do tego co siedzi w procku .

To samo w w kwestii SATA / USB III generacji - chipset Z87 daje 6 portów SATA III i 6 portów USB 3.0 , w normalnym użytkowaniu wystarczą spokojnie 2 porty SATA III i tyle samo portów USB 3.0 .

A co dopiero 6 portów SATA i  14 portów USB . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nikt nikomu tu nie broni i nie odradza, bo to kto co zrobi ze swoimi  funduszami to jego prywatna sprawa.  My tu doradzamy głównie w zestawach, które są najbardziej opłacalne. Sporo ludzi tu zagląda tylko po to by nam takie pytanie zadać i myślę że ostatecznie są zadowoleni z naszych wyborów.  Płyty, które były polecane przez nas spełniają wszystkie wymagania. Możesz podpiąć pod nie 2 karty graficzne w SLI. Mają całkiem przyzwoita kartę dźwiękową bez jakiś tam wynalazków jak wzmacniacz słuchawkowy, który można nabyć osobno lub najlepiej w postaci jakiejś dobrej karty dźwiękowej. Ogólnie w przypadku tego typu płyt za 600-700 zł dopłacamy za duperele, które w rzeczywistości są znacznie mniej warte, albo można się bez nich obejść. Ja osobiście zawsze polecam zestawy strictle wydajność/cena. Bo taką jestem osobą dość oszczędną. Od nikogo nie wymagam, aby się zawsze sugerował moją opinią, bo wiadomo że ludzie mają różne wymagania.  Tylko po co płacić za coś więcej, gdzie można dostać prawie że to samo taniej, a w przypadku SLI/Wydajność  dokładnie to samo. 

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, bo to płyta wpływa na "krótki czas odpalania Windowsa" - jedna z rzeczy, które napisałeś.

Prezentujesz specyficzną postawę. Taką, w której pytanie najlepiej olać, lub doradzić - weź idź i kup sobie najdroższą mieszczącą się w budżecie. Dla lepszego samopoczucia.

widze ze sie odezwal uzytkownik amigi, ktory tylko komentuje, tematy na temat rzeczy o ktorych sobie moze pomarzyc :)

O wymaganiach napisałeś nie wiele , raptem tyle co kot na płakał .

SLI - w obecnych czasach każda płyta która ma układ PCI-E minimum 8x+8x lub lepiej ( np. 16x+8x lub 16x+16x ) nadaje się spokojnie do klasycznego SLI z 2 kart , SLI/CF z 3 i więcej kart to co innego .

OC - w obecnych czasach płyty nie mają tak dużego znaczenia przy OC , to nie czasy gdzie potrzebowałeś wyczynowej płyty za kilka stów i wyczynowych ramów za drugie tyle aby wykrzesać więcej mhz z CPU ; dziś sporo zależy od samego CPU - płyta za 700+ zł nie pozwoli ci na zauważalnie lepsze OC w stosunku do płyty za 300-400 zł . 

Prędzej procek nie będzie już dawał rady . 

Start Windowsa - w obecnych czasach kiedy mamy chipset/NB od jednego producenta płyta także ma sporo mniejszy wpływ na start systemu .

Tutaj zdecydowanie więcej uzyskasz na SSD i płyta nie ma praktycznie nic do tego , poza samą kwestią współpracy z SSD - te dyski najlepiej działają na chipsetach Intela . 

Reszta wyposażenia :

Większa liczba portów PCI-E 2.0 / 3.0 - rzadko przydatne , jak nie robisz SLI/CF z 3+ kart albo nie wstawiasz kart muzycznych czy innych kart rozszerzeń działających na PCI-E to tylko zbędna rzecz ; zresztą nawet jak robisz SLI/CF z 3+ kart to nawet jak płyta ma 3 porty PCI-E 16x to bez dodatkowego kontrolera PCI-E to nie wiele zyskasz w stosunku do zwykłego CF/SLI - procki na S1150 mają tylko 16 linii adresowych , przy 3 kartach najczęściej występuje układ 8x+4x+4x co nie najlepiej wpływa na wydajność .

Dodatkowe 8 linii daje chispet Z87 ale nie wiem jak to ma się do tego co siedzi w procku .

To samo w w kwestii SATA / USB III generacji - chipset Z87 daje 6 portów SATA III i 6 portów USB 3.0 , w normalnym użytkowaniu wystarczą spokojnie 2 porty SATA III i tyle samo portów USB 3.0 .

A co dopiero 6 portów SATA i  14 portów USB . 

wiec jak płyta za 300zl = płycie za 1600zl po co przeplacac? jak to to samo? kupic samochod polonez i mercedesa tez samochod. dupe wsadzi ale jazda chyba inna ? nie wiem dlaczego mam do czynienia zawsze z takimi typaami ludzi, zadalem zwykle pytanie wymienilem pare modeli płyt i poprosilem o pytanie ktora sie najlepiej do tego nada czy ja wydam na nia 1000 czy 5000zl to juz nie jest niczyja sprawa chyba nie? to juz jest moja sprawa ile ja chce wydaac na płyte. dlaczego kozłowski kupil samochod za 2000 a wisniewski za 300000?  tez mu bedziecie tlumaczyc ze to nic nie zmienia? ze to tylko samochod ktory tak samo jezdzi? prosze was....

• Downvote 9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież dostałeś odpowiedź... każda płyta spełni twoje oczekiwania ma sli, startuja mniej wiecej tak samo chyba ze ułamki sekund robią ci różnice, do oc nadaja sie wszystkie z wymienionych, a koledzy dobrze ci radza... skoro lubisz wydawać kasę na droższą plytę to wejdź na strone producentów zobacz czym sie różnia i wybierz najbardziej odpowiadającą twoim oczekiwaniom tj. design i producent... jeszcze raz podkreślę tak jak koledzy wyżej każda z wymienionych płyt spełni twoje oczekiwania z pierwszego postu...

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To porównanie jest nietrafione w tym przypadku. To mógłbyś porównać co najwyżej do zakupu jakiegoś antyka z 1 rdzeniem do obecnego high endu.

Może napisz dlaczego Twoim zdaniem warto dopłacić te 300-400zł do lepszej płyty. Tylko konkrety, a nie jest slogany ze strony producenta.

Edytowane przez andrew777
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czytałeś dokładnie to co napisałem .

Porównanie płyt i reszty sprzętu komputerowego do samochodów jest nie na miejscu . 

Samochody różnią się wieloma rzeczami - komfortem zarówno samej jazdy jak i siedzenia w nim , osiągami , wyglądem , prestiżem , na końcu ceną .

Do tego wymieniłeś same marki a nie konkretnie samochody -  jak bym miał wybierać pomiędzy np. takim Stratopolonezem a Mercedesem klasy A czy B to raczej bym wybrał to pierwsze , choćby za jego rzadkość czy osiągi . 

W przypadku obecnych płyt głównych nie ma tak dużych różnic jak kiedyś .

Jak chcesz to bierz którą chcesz płytę - nie będę ci próbował wyperswadować tego pomysłu bo widać że się nie da .

Jesteś  typem usera który ma dużo kasy i chce mieć to co jest drogie nie patrzy na rzeczywiste osiągi i możliwości płyt .

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze ze sie odezwal uzytkownik amigi, ktory tylko komentuje, tematy na temat rzeczy o ktorych sobie moze pomarzyc Dołączona grafika

wiec jak płyta za 300zl = płycie za 1600zl po co przeplacac? jak to to samo? kupic samochod polonez i mercedesa tez samochod. dupe wsadzi ale jazda chyba inna ? nie wiem dlaczego mam do czynienia zawsze z takimi typaami ludzi, zadalem zwykle pytanie wymienilem pare modeli płyt i poprosilem o pytanie ktora sie najlepiej do tego nada czy ja wydam na nia 1000 czy 5000zl to juz nie jest niczyja sprawa chyba nie? to juz jest moja sprawa ile ja chce wydaac na płyte. dlaczego kozłowski kupil samochod za 2000 a wisniewski za 300000?  tez mu bedziecie tlumaczyc ze to nic nie zmienia? ze to tylko samochod ktory tak samo jezdzi? prosze was....

To skoro jesteś przy motoryzacji to ja Ci dam porównanie.  Może naciągane, ale coś  w tym jest. Wyobraź sobie silnik malucha zapakowany do takiego Merola .. W220. Niby lepiej. bo wygląda luksusowo, ale co z tego jak odpalisz samochód to poczujesz moc... malucha. Z mojej strony  EOT, bo tak jak napisałem to Twoja prywatna sprawa co z tymi pieniędzmi zrobisz.  Gdybym miał wybierać z tych płyt jako entuzjasta to wziął bym tą płytę od MSI Z87 Mpower.

Edytowane przez Devil
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To skoro jesteś przy motoryzacji to ja Ci dam porównanie.  Może naciągane, ale coś  w tym jest. Wyobraź sobie silnik malucha zapakowany do takiego Merola .. W220. Niby lepiej. bo wygląda luksusowo, ale co z tego jak odpalisz samochód to poczujesz moc... malucha. Z mojej strony  EOT, bo tak jak napisałem to Twoja prywatna sprawa co z tymi pieniędzmi zrobisz.  Gdybym miał wybierać z tych płyt jako entuzjasta to wziął bym tą płytę od MSI Z87 Mpower.

dlatego sie pytam, i probole uzyskac odpowiedziec na to pytanie, ktora płyte wybrac dajmy ze silnik z audi rs5 to 4670k i lepiej go wlozyc do np audia3/golfa nie wiem czego ( płyty ze sredniej/wyzszej)pułki niz do multipli płyty za 300zl.

i moje pytanie polega na tym ze wymienilem pare płyt i chce sie dowiedziec ktora z tych co ja podalem bedzie najlepsza;) nie prosilem o podawanie odpowiedzi typu, bierz asrocka pro4 bo jest najlesza kumpel sosiada sołtysa ma i jest super ;D

Edytowane przez lynnminmay
  • Downvote 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem dlaczego mam do czynienia zawsze z takimi typaami ludzi

Chyba wiemy. Rozpisz sobie równanie. Znajdź element stały. Znajdź element zmienny. Wyciągnij wnioski.

Wszelkie porównania motoryzacyjne są nie na miejscu. W płytach głównych, od pewnego etapu jest już tylko kreowanie marki premium i dodawanie wodotrysków - czytaj znajdowanie łosi gotowych zapłacić więcej za to samo w innym opakowaniu. Bez realnej różnicy. Ale to pieniądze łosia, może z nimi zrobić co chce - poza spaleniem, to jest akurat nielegalne.

Pozdrawiam serdecznie.

PS A jak chcesz do czegoś dopłacać, to do procesora-selekta, bo nawet twoja über płyta nic nie zrobi, jak trafisz sztukę np. 4,2 GHz...

Tapnięte z mojej Amigi

Edytowane przez Frasier
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swojej Amidze widzę, że Z87-A to całkiem niezła płyta. Wiem jednak, że prawdziwy entuzjasta przez Duże En, na pewno by jej nie kupił. Mnie zresztą też czasami brakuje tych wspaniałych plastikowych czarno-czerwonych smoków, a i ten złoty taki trochę wyblakły na tej płycie. Ale cóż - życie, część pieniędzy byłem zmuszony odłożyć na słowniki i starczyło mi reszty tylko na taką płytę. Jakoś z tym będę żył, przynajmniej ta płyta nie ma żadnych zbędnych logów! Itp.! Czas odpalania windowsa dość krótki!

Edytowane przez adashi
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę można porównać do samochodu, ale trzeba to dobrze zinterpretować - porównywanie poloneza do mercedesa ma się nijak do rzeczywistości - to bardziej jak Volvo S80 II

przy Ferrari F12berlinetta, tyle, że w ferrari można jeszcze "poszpanować", płytą już nie bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fachowcy się odezwali, ale jak widać wszystko wiesz najlepiej...

Wiec się zapytam wprost.. po ciach! pytasz, skoro i tak jedziesz po ludziach?

Jakieś amigi, innych znowu nie stać...

Zachowujesz sie jak 16 letni smark który wydębił trochę grosza od starych i szpanuje po forach internetowych.

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec się zapytam wprost.. po [ciach!] pytasz, skoro i tak jedziesz po ludziach?

Zachowujesz sie jak 16 letni smark który wydębił trochę grosza od starych i szpanuje po forach internetowych.

nie znam sie lepiej niz coniektorzy tutaj z forum, ale ja zadalem proste pytanie wymienilem kilka płyt i tylko na nich skupialem swoja uwage nie interesuja mnie inne płyty, wiec nie wiem w czym problem.

• Downvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym że sam nie potrafisz okreslic co tak naprawdę jest Ci potrzebne...

Bo obsługa sli i niezła sekcja zasilania to za mało.

Ja np swoja wybrałem bo ma 10 portów SATA

Lepszy kodek dźwiękowy niż płyty z niższej półki.

Chłodzenie sekcji zasilania nie kolidujące z większością bardziej rozbudowanych chłodzeń.

Wcześniej tez myślałem o Mpower i Hero

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec się zapytam wprost.. po [ciach!] pytasz, skoro i tak jedziesz po ludziach?

ha ha ha bardzo dobrze powiedziane ;) trzeba sprecyzowac na czym Ci najbardziej zalezy, a nie ogolnikami - tym bardziej jak wiekszosc plyt ma to czego potrzebujesz.... ehhh

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi