witmin5000 Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Jako że na temat sprzętu sieciowego znam tylko podstawy proszę o pomoc w skonfigurowaniu Dir'a 300 jako klienta. Chodzi mianowicie o to, że chce aby Dir 300 łączył się z siecią wifi w domu a następnie kablowo przesyłał sygnał do telewizora. Słyszałem, że da się zrobić coś takiego poprzez instalację DDWRT na ruterze. Wiem, że są urządzenia typu TP-link WR 702N lecz wiąże się to z dodatkowym kosztem, a Dir'a 300 mam wolnego i aktualnie go nie używam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajacpomocnik Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Sprawa jest prosta: 1. Pobierz soft DD-WRT ze strony: http://dd-wrt.com/site/support/router-database. Upewnij się że masz na pewno rewizję sprzętową routera A1 albo B1 - dobierz soft pod swój sprzęt! 2. Podepnij się do routera przewodem ethernet/rj45. 3. Zaloguj się przez przeglądarkę na router i wgraj aktualizację - jako plik wybierz soft, który ściągnąłeś (czyli DDWRT). Będzie to prawdopodobnie plik .BIN. 4. Po wgraniu aktualizacji poczekaj chwilę (do 1-2 min), aż router się uruchomić i wszystkie usługi wstaną poprawnie. Otwórz w przeglądarce stronę 192.168.1.1, bo to domyślny adres. Jeśli strona nie działa, to upewnij się że masz na pewno adres z tej samej podsieci ustawiony na swojej karcie sieciowej przewodowej (możesz użyć np. 192.168.1.2). 5. W konfiguracji DD-WRT ustaw tryb pracy (w wireless) na AP-Client. Wybierz sieć za pomocą opcji site survey - alternatywnie możesz podać jej wszystkie parametry, ale survey'em po prostu będzie Ci łatwiej. 6. Gotowe. :-) Właśnie stworzyłeś konwerter WiFi -> Ethernet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Odnośnie punktu nr 2 , który plik z dd-wrt mam pobrać: Webflash image for first installation czy Webflash image ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) For first installation - jako że aktualizujesz z oryginalnego firmware. Edytowane 10 Lutego 2014 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Już się domyśliłem, jednak nie mam możliwości wgrać tego bezpośrednio poprzez firmware update. Będę musiał skorzystać z opcji z telnetem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 Od wczoraj walcze z wgrywaniem ddwrt i nic na razie nie zdziałałem W momencie, kiedy mam podłączyc się pod 192.168.20.81 przez telnet, wywala mi błąd połączenia i koniec. Czy ktoś wie co zrobić w takiej sytuacji ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) czy zapoznałeś się z tym artykułem? http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/DIR300 Lub z tym http://dd-wrt.com/wiki/index.php/DIR-600 dla wersji B1? Edytowane 11 Lutego 2014 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) odnośnie pierwszej metody (instalacja poprzez firmware dlinka) to ona nie działa. Spróbuję tą drugą. Edytowane 11 Lutego 2014 przez witmin5000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 Posiadasz B i nie możesz dokonać upgrade bezpośrednio z oryginalnego firmware? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) nie mam takiej możliwości, próbowałem też na starszych os od dlinka i po wybraniu pliku z dd-wrt mam info, że ten plik jest nieodpowiedni Edytowane 11 Lutego 2014 przez witmin5000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 dobra, a więc mam zainstalowane dd-wrt, teraz jak ustawić wszystko, aby ruter łączył się z siecią wifi i dalej po kablu do tv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Zrealizować pkt 5 z postu #2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witmin5000 Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) dobra, już sobie poradziłem, dodatkowo trzeba wspomnieć o tym żeby zmienić adres rutera np. na 192.168.3.1 i wyłączyć firewall. Edytowane 13 Lutego 2014 przez witmin5000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...