Skocz do zawartości
New_User

Karta graficzna do 500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zamierzam w tym tygodniu zamówić nową kartę graficzną. Maksymalna kwota jaką mogę przeznaczyć to 500zł ( niestety nie mam możliwości nawet minimalnie zwiększyć budżetu )

Karta będzie współpracować z procesorem Pentium G2130.

Zastosowanie: internet, filmy oraz gry ( nie jakieś bardzo wymagające m.in WOT, Fifa, jakieś NFSy, Grid 2 )

Zastanawiam się nad Radeonem R7 260x od Sapphire ( na morele za 472 zł, więc doliczając wysyłkę idealnie zmieściłbym się w budżecie ), ale jako, że nie ma przy tej karcie żadnych opinii, komentarzy, również w innych sklepach, to nie wiem czy w tej kategorii cenowej jest to najlepszy wybór, stąd moją prośba o pomoc w wyborze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r7-260xoc-1gb-ddr5-pci-e-128bit-gv-r726xoc-1gd-622506/

U Gigabyte masz 36 zamiast 24 miesięcy gwarancji.

Dostajesz 2 gry gratis.

Masz nieco wyższe fabryczne taktowania.

Test bliźniaczego modelu HD 7790 (R7 260X to praktycznie to samo, pomiając wyższe zegary): http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_radeon_hd_7790_przeglad_modeli_niereferencyjnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R7 260X to tak na prawdę lekko podkręcony HD7790  - GPU taktowane o 100 mhz wyżej , pamięci taktowane 125 mhz wyżej .

Z fabrycznie nowych kart to faktycznie jedyny wybór , samych HD7790 jest jak na lekarstwo i kosztują nie wiele taniej .

Btw. Za ~450 zł masz wersję 1GB , nie ma sensu brać wersji 2GB bo tyle ona kosztuje ( konkretnie Szafirek za 488 zł ) .

Co innego używki z gwarancją np. taki Gigabyte GTX 650 TI Boost 1GB za 480 zł  , karta szybsza - poziom wydajności HD7850 / GTX660 , ma 2 wentylatory i jest jeszcze na gwarancji - do maja 2016 roku . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, rozumiem, czyli w takim segmencie nie ma sensu dopłacać do wersji 2GB. Gigabyte wypada lepiej w przytoczonym teście od Sapphire, plus ma dłuższą gwarancję.

Na innym forum, czytałem, że raczej odradza się zestawianie kart GeForce z dwurdzeniowym procesorem

Jeszcze w innym rankingu ( nie wiem czy można wklejać linki do konkurencyjnych portali ) jest napisane, że ten Radeon jest wydajniejszy od GTX 650 Ti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zestawiania procesorów z 2 rdzeniami i kart NV - zapewne chodzi o skopowane sterowniki i większy narzut na CPU niż powinien być .

Z tego co wiem to nie są to jakieś astronomiczne wartości - raptem kilka % więcej , w dodatku G2130 to dość mocny 2-rdzeniowiec . 

Co do HD7790/R7 260X vs. GTX650Ti - to owszem , te karty są szybsze ale od zwykłej GTX650Ti a nie wersji Boost czyli ciętej GTX660 ( taka sama ilość SP i TMU jak zwykły GTX650Ti ale większa ilość jednostek ROP oraz szersza szyna - 192 bity konkretnie , tak jak w GTX660 ) . 

Do tego wyżej taktowane GPU i pamięci .

GTX650Ti Boost jest sporo szybszy od HD7790 - jakieś 30% i dogania HD7850 / GTX660 , czasami się z nimi zrównuje . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za obszerne wyjaśnienie. Niestety aukcja z podaną kartą już się zakończyła, a inne oferty znacznie przekraczają mój budżet.

Jeszcze w kwestii planowanego zakupu: czy w ogóle rozważanie 650 Ti Boost nie będzie przerostem formy nad treścią, w podanych zastosowaniach, dodając, że gram w rozdzielczości 1366x768 i raczej prędko nie zmienię monitor

Edytowane przez New_User

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, pomimo tego że procesor na pewno będzie tą kartę w większym lub mniejszym stopniu ograniczał w zależności od gier. 650 Ti Boost starczy na dłużej i sprawdzi się lepiej w sytuacji gdy będziesz chciał kiedyś zmodernizować swoją platformę, np. wymienić procesor na mocniejszy lub zmienić monitor na inny.

Edytowane przez shadovraven
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi