New_User Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Witam Zamierzam w tym tygodniu zamówić nową kartę graficzną. Maksymalna kwota jaką mogę przeznaczyć to 500zł ( niestety nie mam możliwości nawet minimalnie zwiększyć budżetu ) Karta będzie współpracować z procesorem Pentium G2130. Zastosowanie: internet, filmy oraz gry ( nie jakieś bardzo wymagające m.in WOT, Fifa, jakieś NFSy, Grid 2 ) Zastanawiam się nad Radeonem R7 260x od Sapphire ( na morele za 472 zł, więc doliczając wysyłkę idealnie zmieściłbym się w budżecie ), ale jako, że nie ma przy tej karcie żadnych opinii, komentarzy, również w innych sklepach, to nie wiem czy w tej kategorii cenowej jest to najlepszy wybór, stąd moją prośba o pomoc w wyborze. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-r7-260xoc-1gb-ddr5-pci-e-128bit-gv-r726xoc-1gd-622506/ U Gigabyte masz 36 zamiast 24 miesięcy gwarancji. Dostajesz 2 gry gratis. Masz nieco wyższe fabryczne taktowania. Test bliźniaczego modelu HD 7790 (R7 260X to praktycznie to samo, pomiając wyższe zegary): http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_radeon_hd_7790_przeglad_modeli_niereferencyjnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 R7 260X to tak na prawdę lekko podkręcony HD7790 - GPU taktowane o 100 mhz wyżej , pamięci taktowane 125 mhz wyżej . Z fabrycznie nowych kart to faktycznie jedyny wybór , samych HD7790 jest jak na lekarstwo i kosztują nie wiele taniej . Btw. Za ~450 zł masz wersję 1GB , nie ma sensu brać wersji 2GB bo tyle ona kosztuje ( konkretnie Szafirek za 488 zł ) . Co innego używki z gwarancją np. taki Gigabyte GTX 650 TI Boost 1GB za 480 zł , karta szybsza - poziom wydajności HD7850 / GTX660 , ma 2 wentylatory i jest jeszcze na gwarancji - do maja 2016 roku . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
New_User Opublikowano 9 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2014 Ok, rozumiem, czyli w takim segmencie nie ma sensu dopłacać do wersji 2GB. Gigabyte wypada lepiej w przytoczonym teście od Sapphire, plus ma dłuższą gwarancję. Na innym forum, czytałem, że raczej odradza się zestawianie kart GeForce z dwurdzeniowym procesorem Jeszcze w innym rankingu ( nie wiem czy można wklejać linki do konkurencyjnych portali ) jest napisane, że ten Radeon jest wydajniejszy od GTX 650 Ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Co do zestawiania procesorów z 2 rdzeniami i kart NV - zapewne chodzi o skopowane sterowniki i większy narzut na CPU niż powinien być . Z tego co wiem to nie są to jakieś astronomiczne wartości - raptem kilka % więcej , w dodatku G2130 to dość mocny 2-rdzeniowiec . Co do HD7790/R7 260X vs. GTX650Ti - to owszem , te karty są szybsze ale od zwykłej GTX650Ti a nie wersji Boost czyli ciętej GTX660 ( taka sama ilość SP i TMU jak zwykły GTX650Ti ale większa ilość jednostek ROP oraz szersza szyna - 192 bity konkretnie , tak jak w GTX660 ) . Do tego wyżej taktowane GPU i pamięci . GTX650Ti Boost jest sporo szybszy od HD7790 - jakieś 30% i dogania HD7850 / GTX660 , czasami się z nimi zrównuje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
New_User Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Dziękuje za obszerne wyjaśnienie. Niestety aukcja z podaną kartą już się zakończyła, a inne oferty znacznie przekraczają mój budżet. Jeszcze w kwestii planowanego zakupu: czy w ogóle rozważanie 650 Ti Boost nie będzie przerostem formy nad treścią, w podanych zastosowaniach, dodając, że gram w rozdzielczości 1366x768 i raczej prędko nie zmienię monitor Edytowane 10 Lutego 2014 przez New_User Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadovraven Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Nie, pomimo tego że procesor na pewno będzie tą kartę w większym lub mniejszym stopniu ograniczał w zależności od gier. 650 Ti Boost starczy na dłużej i sprawdzi się lepiej w sytuacji gdy będziesz chciał kiedyś zmodernizować swoją platformę, np. wymienić procesor na mocniejszy lub zmienić monitor na inny. Edytowane 10 Lutego 2014 przez shadovraven 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...