Skocz do zawartości
wojooo

Zestaw do pracy biurowej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie...

Musze kupić szybko jakis komputer - obecny nie jest w stanie robić czegokolwiek ;)

będzie wykorzystywany tylko i głównie do pracy biurowej czyli pakiet office, pdf, internet no i czasami artisteer

mądre i tęgie głowy proszę o poradę czy zestaw złożony w morele jest "dobry"

http://www.morele.net/inventory/info/3mgoXY/

czy moze cos zmienic?

przy okazji szukam jeszcze monitora z full hd min 21.5" najlepiej IPS do 500zł

Wszystko oczywiście BRUTTO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i5 wystarczy na bardzo długo do pracy biurowej. Obserwując jak sobie radzą najlepsze procki sprzed 10 lat (athlony 64) śmiem twierdzić, że jeszcze za 5 lat taka i5 będzie sobie nieźle radzić. Ogólnie poszedłbym w kierunku miniaturyzacji zestawu, bo ten zalman to obudowa dla graczy bardziej, z 4 wentylatorami. Tu wystarczy cośmniejszego. No i oczywiście warto dołożyć do większego SSD, bo jeśli to jedyny dysk w komputerze, to miejsca może szybko zabraknąć. Polecałbym takie części:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyVkMEKAiEURf$F9RC!1HHqH6Jli2ghjgvRnNAZoqJ$T0XDRUQtnvdx3uVe8IEufhoXM6PtETFOAHVRgEfBZShs6hovUCmlfSIMt97vc!qQtlOQqSvlQHOFDwr$JEvlRA4eEuqH1gCsboS!Gckv$q2glITlHEtiXo73YhZ741VIaF3ATquglby7bKR8lf$paqwYD1YEd4sYo!cLAIdMyw**

Do tego system wg uznania, bo niektórzy są w szoku jak zobaczą windows 8.

Jesli chodzi o monitor, to bym szukał jakiegoś della z matrycą IPS. W miastach są serwisy/punkty sprzedaży używanego sprzętu, gdzie zazwyczaj można kupić jakiegoś della w dobrej cenie. Tam jeszcze podłączą i pokażą jak działa, często dają gwarancję. Myślę że model 23cale za 500zł spokojnie da radę kupić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje zdanie (można się śmiać Dołączona grafika).

Zakładając, że ten komputer ma być biurowy i tylko biurowy bez dedykowanej grafiki, to:

Zasilacz - przesadzony. Brałbym 300-350W Bequiet w podobnej cenie. Cichszy i bardziej efektywny (bo bliżej 50% poboru). W podobnej cenie.

SSD - dobry wybór. Powinien wystarczyć. Pamiętaj tylko zastosować kilka porad z poradników (np. wyłączyć indeksację itd.)

Procesor - skoro jesteś pewien, że ma być i5 to OK, ale może i5-4440? Zawsze kilka groszy zostanie.

Płyta główna - kwestia gustu i potrzebnych wyjść/wifi

Obudowa - również gust, ale zastanów się, czy dla płyty uATX i braku dedykowanej grafiki naprawdę potrzebujesz obudowę pełnego ATX. Niekoniecznie musi to być np. polecany Zalman T3 lub 4, ale coś mniejszego od tego Z3.

Windows - wiadomo, ze swojej strony powiem - 8.1 nie jest takie straszne jak go malują, no i można zakładać, że będzie miał dłużej wsparcie niż 7.

RAM - dobry. Ja tam jestem zwolennikiem Dual Channel przy iGPU, a więc dwóch kości - dla niej jest największy zysk. Jakbym wiedział, że na pewno nie dołożę ponad 4GB, to brałbym 2x2. Jakbym nie widział, to tak jak jest. Te TeamGroup mają chyba 1,5V, więc też ok.

Wszlekie oszczędności przeznaczyłbym na:

- większy SSD (lub 64GB Sandiska)

- obudowę (jakby te T były złe) - taka jaka się podoba, ale mniejsza

Nie widzę napędu DVD w zestawie. Świadomie pominięty? (sam odkąd nauczyłem się robić bootwalny pendrive z systemem odradzam go, ale do biurowego...).

HDD też nie widzę, ale pewnie masz.

No i dalsza ekstrawagancja w ramach budżetu:

- chłodzenie procesora - choćby Spartan od Silentum, dla większej ciszy

Co do procesora, to myślę, (o ile nie ma wymagających aplikacji), że góra to i3 (to lepsze, z lepszą iGPU). Dlaczego? Bo są te cztery pseudo wątki i w sumie to jedyny obszar obawy, że komputer się "zestarzeje" (tak jak to było z jednordzeniowcami), choć jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie nim to się stanie.

Edytowane przez Frasier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do dysku HDD oraz DVD to pozostaje to co było z poprzedniego  (100% sprawne) dlatego  swiadomie pominąłem Dołączona grafika

zapomniałem dopisać ze musi to byc sprzet nowy na fakture

Myslalem o wiekszym ssd ale czy to warto doplacac?

Obudowa to taki strzał w ciemno wiec tutaj sie nie spieram... aby była przyzwoita - natomiast co do ATX to myslałem przyszłościowo... gdyby sie kiedys popsuła ta płyta to bedzie mozna kupic wtedy wlasnie ATX ale szczerze to co mnie to obchodzi Dołączona grafika wątpie bym wytrzymał w tej firmie 3 lata Dołączona grafika (komputer ma byc dla mnie)

Czemu I3 a nie I5? dla mnie jest najwazniejsze aby komp działał jak błyskawica - czyli wszystko otwierało sie natychmiastowo

co do chłodzenia to może być seria bo i tak tam gdzie pracuje jest głośno

Co do monitora to niestety nie mam mozliwosci zabrac czesc kasy z kompa na wlasnie monitor... przeznaczony budżet mam do 500zł monitor i do 2 tys na kompa Dołączona grafika oczywiscie czym taniej tym lepiej

na razie tak edytowalem... cos poprawic?

http://www.morele.net/inventory/info/pi3jgC/

Edytowane przez wojooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu I3 a nie I5? dla mnie jest najwazniejsze aby komp działał jak błyskawica - czyli wszystko otwierało sie natychmiastowo

Nadal nie wiemy, co na tym komputerze robisz. Dla typowo biurowych zastosowań i5 to zwyczajnie overkill. Pisałeś jednak coś o 5 latach i generalnie, żeby komputer jakoś zniósł próbę czasu. Stąd pomysł z i3 - 4 wątki, bo jedyne co się tutaj w tych zastosowaniach może zestarzeć, to właśnie to.

Jeżeli jest głośno, to olej BeQueit, jak i chłodzenie.

Jest czysto? W sensie jakieś pyły itd.? Jak tak, to szukaj bardziej zabudowanej obudowy. Jak nie, to jakąś małą, żeby miejsca nie zajmowała za dużo itd.

Jak robisz koszta, to się nie przejmuj, nie twoje pieniądze :-). Bierz i5 w takim przypadku. Ja bym się skłonił ku SSD - nawet jeżeli mało zajmujesz, to przy większym masz większy luz psychiczny i jedyne co pamiętasz, to ot, że masz magazyn na HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo pakuje/rozpakowuje zipem, dużo excela/worda oraz pdf, no i tak jak wspominałem artisteer wiec to są żadne wymagające programy (czasem robie cos w photoshopie ale to bardzo rzadko). Natomiast jak wspominałem chce mieć torpede jeśli chodzi o działanie wszystkich tych aplikacji (uruchamianie itd) obecnie miałem pentiuma 4 3 ghz z 1gb ramu i wszystko mi sie przycinało - a przy otwartej przegladarce i poczcie to była masarka (w domu jestem przywzyczajony do ssd jak i procka i5 Dołączona grafika )

Co do obudowy to masz racje... przyda sie zabudowana bo strasznie dużo sie tam syfi - jakies propozycje? zalezy mi na frontowych usb i przynajmniej jedno 3.0

Czy moze dolozyc te pare zł i dac np

Dysk SSD Kingston 120GB HyperX 3K SSD SATA3 2.5'' 85K IOPS MLC (555/510MB/s) (SH103S3/120G)

jak z płyta główna?

http://www.morele.net/inventory/info/pi3jgC/

Edytowane przez wojooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie wystarczy każda płyta. I5 też działają na H81. Te Asrocki nie są złe (tak samo H81M - niby z mocną sekcją zasilania) Jednakże, jeżeli zszedłbyś do wspomnianego, nieco słabszego i5 (skoro być musi, ale tak jak Klaus wspomniał - start, operacje na plikach itd. to bardziej kwestia SSD i brałbym Plextora)  i5-4440 lub nawet i3 (HT będzie pomocne, choć prawdziwych 4 jajek nie zastąpi), to mógłbyś pozwolić sobie na płytę na B85 za ok. 250 zł i mieć święty spokój, jeżeli to H81 z i5 cię martwi. Mnie by nie martwiło.

Obudowa to kwestia bardzo indywidualna. Skoro warunki nienajlepsze - unikać tych z wentylatorami, lub z miejscami na wentylatory w ściance bocznej. Tu musi wypowiedzieć się ktoś bardziej doświadczony.

Tesel złożył ci dobry zestaw. Dekolarowałeś chyba 2500 zł (a że to nie ty płacisz...).

Dobry monitor podstawa - może zostać

i5 jak chcesz (ok. 200 zł droższe od i3)

Obudowa - tu nie wiem, ale może Brutus lub Gladius od Silentum? <150 zł

Skoro sporo operacji na plikach, to SSD 120GB, a jaki konkretnie, to już zależy od tego ile ci zostanie. V300 to najtańsza rozsądna opcja.

RAM może być od TeamGroup CL9 1600, lub jakieś 2x2 1600

Myślę, że to się mieści w 2500, jak znajdę czas jutro (właściwie dziś...) to jakoś to porzeliczam (chyba, że niezawodny Tesel coś wymyśli :-)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi