Skocz do zawartości
~Robo

Athlon II 250 Dual channel nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam płytę główną Foxconn C51XEM2AA, która chodziła do tej pory z Athlonem 4600+ 2.4GHz  i  2x 1Gb ddr2 Goodram dual channel.

Po wgraniu modowanego biosu ( http://www.bios-mods.com/forum/Thread-Phenom-II-support-on-EVGA-590-SLI?page=5) płyta obsługuje teraz phenomy z tego co czytałem do Phenom 940. Foxconn działa teraz z Athlonem II 250 3Ghz  ale bootuje tylko gdy pamięci są w single channel.

Jak obsadzę banki na dual channel to płyta nie bootuje i wyświetla komunikat C1. Na athlonie 4600+ po wgraniu biosu dual działa normalnie.

Próbowałem juz ustawiać w biosie ręcznie napięcia, timingi i nic to nie daje z athlonem II 250 w dualu płyta nie bootuje, błąd C1. Zmieniłem nawet ram na 2x 512mb i to samo.

Czy jest jakiś sposób byy uruchomić dual na tej konfiguracji?

Athlon II obsługuje ddr2 więc to chyba nie wina kontrolera?

Pozgrawiam ~Robo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor może też mieć urwaną, wygiętą nóżkę. 

Obaj macie rację. To wina procka. Wyjąłem procesor i dokładnie sprawdziłem. Okazało się, że jedna nóżka jest urwana.Dołączona grafika

Sprawdziłem na stronie http://www.hotcomp.ru/socket/am2.php ale jakoś nie widać żeby ta zewnętrzna nóżka za coś odpowiadała a jednak nie działa dual channel choć procesor działa normalnie. Bez problemu poszedł na 15x 250 FSB czyli 2.75 Ghz na standardowym napięciu.

Jak będę miał inną sztukę procka to jeszcze sprawdzę dual channel, żeby mieć 100% pewności.

Dziękuję za szybkie rozwiązanie problemu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi