Skocz do zawartości
St.Anger

FreeNAS a RAID na płycie głównej

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem pewien czy jest to odpowiedni dział jeśli chodzi o moje pytanie, jeśli nie proszę o przeniesienie.

Chcę stworzyć NAS z RAID1, w tym celu chcę złożyć komputer z płytą główną mini itx z RAID. Jednak taka kombinacja trochę kosztuje. Całość ma pracować pod kontrolą systemu freeNAS. Czytając opis jego konfiguracji natknąłem się na informację, że FreeNAS realizuje coś w rodzaju softowego RAIDa, tzn. mając dwa dyski system może sam tworzyć kopie jednego z nich na drugim. Jak to wygląda w praktyce? Czy taki programowy RAID bardzo obciąża procesor (Celeron G1820)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Raid na płycie to taki sam software raid, jak i ten robiony pod systemem - i tak wszystko liczy CPU.

2. FreeNAS różnie działa w zależności od systemu plików, jaki dla niego wybierzesz. Najbardziej lansują obecnie ZFS a w przypadku tego filesystemu zaleca się pozwolić mu samemu realizować RAID, bo w każdym innym wypadku dane nie będą w 100% zabezpieczone. Ten RAID to coś innego, niż normalny uniksowy raid (md)

3. Jeżeli ma to być FreeNAS, to w czym problem? Przecież to maleńka freebzda + kilka daemonów, zasadniczo nic innego nie będzie robić, poza tym raidem. 

PS. W przypadku ZFS poczytaj dokładnie jakie są wymagania tego filesystemu. Generalnie 1TB storage = 1GB RAM. Jeżeli masz zamiar używać snapshotów, to 6GB na każde snapshotowane 1TB.

PS2. Upewnij się, że nie będziesz w przyszłości chciał użyć kontrolera dysków z chipsetem marvell, bo będziesz chciał popełnić samobójstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi