St.Anger Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 Nie jestem pewien czy jest to odpowiedni dział jeśli chodzi o moje pytanie, jeśli nie proszę o przeniesienie. Chcę stworzyć NAS z RAID1, w tym celu chcę złożyć komputer z płytą główną mini itx z RAID. Jednak taka kombinacja trochę kosztuje. Całość ma pracować pod kontrolą systemu freeNAS. Czytając opis jego konfiguracji natknąłem się na informację, że FreeNAS realizuje coś w rodzaju softowego RAIDa, tzn. mając dwa dyski system może sam tworzyć kopie jednego z nich na drugim. Jak to wygląda w praktyce? Czy taki programowy RAID bardzo obciąża procesor (Celeron G1820)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2014 1. Raid na płycie to taki sam software raid, jak i ten robiony pod systemem - i tak wszystko liczy CPU. 2. FreeNAS różnie działa w zależności od systemu plików, jaki dla niego wybierzesz. Najbardziej lansują obecnie ZFS a w przypadku tego filesystemu zaleca się pozwolić mu samemu realizować RAID, bo w każdym innym wypadku dane nie będą w 100% zabezpieczone. Ten RAID to coś innego, niż normalny uniksowy raid (md) 3. Jeżeli ma to być FreeNAS, to w czym problem? Przecież to maleńka freebzda + kilka daemonów, zasadniczo nic innego nie będzie robić, poza tym raidem. PS. W przypadku ZFS poczytaj dokładnie jakie są wymagania tego filesystemu. Generalnie 1TB storage = 1GB RAM. Jeżeli masz zamiar używać snapshotów, to 6GB na każde snapshotowane 1TB. PS2. Upewnij się, że nie będziesz w przyszłości chciał użyć kontrolera dysków z chipsetem marvell, bo będziesz chciał popełnić samobójstwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...