CarrionCrow Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam. Mam problem z podłączeniem dysku Seagate Momentus 7200.4 poprzez stację w obudowie SilentiumPC Gladius M40 Pure Black. Po podłączeniu dysk zaczyna pracować, czuć wibracje, ale system go nie widzi. BIOS również nie widzi podłączonego dysku. W BIOS włączone są opcje AHCI oraz Hot Swap na wszystkich gniazdach SATA. To samo dzieje się również z dyskiem Hitachi. HDD: Seagate Momentus 7200.4 500 GB Stacja dokująca/obudowa: Gladius M40 Płyta główna: MSI Z87-G43 (BIOS w wersji 1.5, dziś spróbuję uaktualnić do 1.6) System: Windows 7 Professional x64 Próbowałem już uruchamiać komputer z podłączonym dyskiem jak i podłączać go w trakcie pracy systemu - bez zmian, nie działa. Sam dysk jest sprawny, na co dzień pracuje w laptopie. Po podłączeniu przez obudowę USB wszystko działa, ale takie rozwiązanie jest dla mnie nie wygodne. Ktoś ma jakiś pomysł co zrobić z tym fantem? Pozdrawiam, BP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Najwyraźniej stacja w obudowie jest uszkodzona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Stacja dokująca jest podłączona do płyty? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarrionCrow Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 @Klaus, masz nosa! :) Wydawało mi się, że skoro dysk pracuje, to wszystko jest podłączone. Miałem rację - wydawało mi się. Podpięta była tylko wtyczka zasilania, stąd pracujący dysk-widmo. Komuś, kto składał w sklepie kompa najwyraźniej nie chciało się zadzwonić i powiedzieć, że trzeba dokupić kabelek sygnałowy, więc podpiął dysk i napęd, a stacji już nie... :/Dziękuję wszystkim za pomoc. :)Pozdrawiam,BP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Komuś, kto składał w sklepie kompa najwyraźniej nie chciało się zadzwonić i powiedzieć, że trzeba dokupić kabelek sygnałowy Dwa przewody sata są w komplecie z płytą, jeden z obudową. Wystarczyło podłączyć, nie musieli dzwonić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...