Skocz do zawartości
ignisdei

chłodzenie k graf Radeon R9 270x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem ostatnio nowego PC'ta i zamontowałem tuż pod kartą graficzną Radeon R9 270x kartę dzwiękową i zastanawiam się czy to w jakiś sposób może zaszkodzić kartom. Czy mogę się spodziewać przegrzania karty graf? Poniższe zdjęcia obrazują mój problem.

Pozdrawiam

post-207426-0-06988300-1392197958_thumb.jpg

post-207426-0-72309800-1392197971_thumb.jpg

post-207426-0-50138100-1392197986_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądząc po wyglądzie dźwiękówka to X-fi Gamer, czyli wykastrowana Xtreme Music, a mobo to GA-B85M-D3H, czyli standardowy realtek ALC892 bez wspomagaczy.

Najlepiej będzie, jak przesłuchasz sobie obie karty - jak nie zauważysz różnicy w dźwięku, pozbądź się X-fi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli k. dźwiękowa ma przegrzewać kartę graficzną to chyba zrezygnuję z niej.

Nie wyrokuj bez sprawdzenia. Zostaw kartę na pół godziny na furmarku. Sprawdź temperatury z wstawioną dźwiękówką i bez. Sprawdź, czy dźwięk będzie inny na integrze itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby X-Fi było na PCI-E, można by je zapakować do niższego slotu. Przetestuj temperatury GPU z i bez dźwiękówki.

Czy nie ma możliwości przerzucenia grafiki niżej? (fizycznie/slot nie bangla w trybie x16?)

Co do "dźwięku": mam mobo z identycznym Realtekiem i X-Fi Xtreme Audio - jest różnica i to spora. Integra chociażby nie była w stanie napdzić odpowiednio słuchawek.

@Tapatalk

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi