jaceksl Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Witam serdecznie. Chciałbym zapytać czy jest sens abym wymienił procesor w swoim kompie. Procesor to AMD Athlon 64 X2 4800+ , płyta główna to M61SME-S2 (socket M2) a grafika to NVidia GeForce 6100 NForce 405. Chodzi o to że jak oglądam filmiki na moim komputerze to zacinają się strasznie. Myślałem że to grafika słaba , ale nie . I w menadżerze zadań zobaczyłem że podczas oglądania tych filmów użycie procesora jest 100%. Tzn procesor osiąga całą swoją maksymalną moc podczas oglądania filmów na moim kompie. No i myślę że to właśnie z tego powodu zacinają się filmy i system wolniej chodzi. Czy jest sens abym wymienił ten procesor na jakiś inny? Czy może darować sobie z modernizacją i zacząć myślęć o nowym kompie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 myśl o nowym komputerze. ewentualnie: http://allegro.pl/shaphire-hd4350-i3959046209.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceksl Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Dziękuję za szybką odpowiedź. Myślałem że wystarczy procesor wymienić. No ale widzę że będę musiał komputer chyba zmienić. Dzięki Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yogi311 Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 wspomniana przeze mnie karta ma uvd2,2 takze troche odciazy procesor przy flashu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Myślałem że to grafika słaba , ale nie . I w menadżerze zadań zobaczyłem że podczas oglądania tych filmów użycie procesora jest 100%. Tzn procesor osiąga całą swoją maksymalną moc podczas oglądania filmów na moim kompie. No i myślę że to właśnie z tego powodu zacinają się filmy i system wolniej chodzi. No to właśnie grafika słaba - nie robi sprzętowego dekodowania wideo i całą robotę robi CPU. Co jest i tak dziwne, bo na moim notebooku stareńki C2D T5750 (2GHz) daje radę dekodować większość 1080p (YT flash również) - fakt, na linuxie. Mało tego, o ile dobrze pamiętam, 720p dawałem radę oglądać na jednordzeniowym sempronie 3000+ i grafice też bez wsparcia HD (o ile audio szło pass through na dekoder, a nie było w AAC konwertowane do AC3). Także coś masz skopane - może włączony deringing/deblocking czy inny postprocessing w playerze. ) Jakie filmiki Ci się tną? W jakim playerze? Tak czy owak, linkowana grafika za śmieszną cenę powinna pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceksl Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Mam kamerkę samochodową. I zrzucam sobie filmy z tej kamery na dysk. No i właśnie podczas oglądania tych filmików tak się dzieje. Odtwarzacz to KMPlayer, oraz Winows Media Player. Na obydwóch programach filmy się zacinają i jak pisałem procesor jest obciążony w 100% co pokazuje menadżer zadań. To jeszcze może jutro popatrzę dokładnie na te programy którymi odtwarzam filmiki , może coś tam ustawię inaczej i coś pomoże. Pozdrawiam Edytowane 12 Lutego 2014 przez jaceksl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 12 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2014 Nie można. To jest AM2, a nie AM2+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceksl Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 Pamięci RAM mam 4096 Mbajtów . No nic .Zakupiłem podaną przez @Yogi311 kartę .Jak zainstaluję na kompie to napiszę co i jak. Może pomoże. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaceksl Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Witam ponownie. Chciałem napisać co teraz się dzieje z moim komputerem. Zakupioną kartę zainstalowałem w kompie. Teraz filmy odtwarzają się płynnie. Nie zacinają się. Podczas odtwarzania filmów uzycie procesora waha się 30% , a czasem 50%. No a niekiedy i nawet 70% .Tzn obciążenie procesora sobie skacze. Nie zauważyłem aby procesor był obciążony w 100% podczas odtwarzania tych filmów i odtwarzają się one płynnie. Bez zacinania się. Przy okazji podpiąłem monitor przez wejście HDMI które ta karta posiada. Także chciałem bardzo podziękowac za udzielone rady i za linka z kartą. Choć i tak chyba warto pomyśleć o nowym komputerze. Pozdrawiam i dziękuję za rady. Edytowane 20 Lutego 2014 przez jaceksl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek_bober Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Witam Nie chce zakładać nowego tematu więc podepnę się. Mianowicie w tym roku nie dam rady zmienic kompa na nowego i myślę o wymianie procka na q6600 i wykręcenie go lub sprzedarz gratów i kupno i wykręcenie i3 540+mobo+ram. Gram czasami i niestety czuć, że poczciwe e5200 nie daje już rady. Co myślicie? Pozdrawiam Edytowane 20 Lutego 2014 przez Dziadek_bober Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2014 Dziadek_bober, z łaski swojej MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! Zapoznaj się i zastosuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2014 30% , a czasem 50%. No a niekiedy i nawet 70% Przyjrzyj się opcją akceleracji sprzętowej w tych swoich programach/ Możesz też spróbować np. kodeków K-Lite i playera MPHC. Tam na etapie instalacji/konfiguracji możesz sobie wybrać. Chyba, że jesteś zadowolony/nie będzie różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2014 I ponownie przejrzyj ustawienia postprocessingu, tak w aplikacji, jak i w opcjach sterownika grafiki. Bez postprocessingu, przy formacie wspieranym przez GPU użycie procka powinno być na poziomie kilku-kilkunastu procent. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...