lakus978 Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 Witam mam wymienioną wyżej płytę z najnowszym softem, włączyłem w opcji Hardware Monitor w BIOS opcję Q-FAN i dałem SILENT, nie zaleznie od tego czy dam SILENT czy TURBO bądź Standard wentylator się kreći ze stałą prędkością 3000rpm, gdyby nie ten hałas to bym tego nie ruszał. Temp procesora to 30 stopni, 50 z odłączonym wentylatorem. Chłodzenie cpu to zalman z wtyczką 3 pin na płycie jest 4 czy da się to jakoś ustawić w bios aby działało jak należy. Wentylator działa tak od samego startu CNPS 9500 Zalman tak wygląda chłodzenie nie wiem czy to ten sam model Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Regulacja w biosie nic nie da, jeśli wentylator masz 3-pinowy (bez PWM), chyba że masz w biosie opcję ręcznej regulacji napięcia na złączu CPU FAN, wtedy zmniejszysz obroty zmniejszając napięcie. Żeby zredukować obroty można wentylator także podłączyć do płyty/zasilacza przez specjalną przejściówkę redukującą napięcie. Ewentualnie jeśli w obudowie masz regulator obrotów, podłączasz do niego wentylator od cpu i po sprawie. Można jeszcze kupić wentylator 4-pinowy do CPU, wtedy w biosie ustawisz SILENT i będzie git. Edytowane 13 Lutego 2014 przez grzechotnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lakus978 Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 Podłączyłem wentylator na 4 pin i efekt jest ten sam. Mój komputer np. sam kontroluje obroty wentylatorów w obudowie one są na 3 pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadow616 Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 Z pomysłów krótkodystansowych jedynym pomysłem jaki mam to zainstaluj Speedfan i obniż sobie obroty wentylatorów, nie jest to pomysł górnolotny ale przynajmniej wyciszysz wiatrak/i. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...