konkurs Opublikowano 13 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Witam. Posiadam Office 2007 (Word+Excel). Gdy próbuje otworzyć plik z dysku sieciowego (LAN 100mb) to czasami, nieregularnie, plik ten długo się otwiera (aplikacja od razu się uruchamia) a następnie przez ok. 30/60 sekund trwa "Nawiązywanie połączenia z lokalizacją...". Sytuacja ta nie zawsze ma miejsce, czasami na każdy plik trzeba czekać, czasami tylko jeden plik otwiera się długo, a reszta już normalnie się otwiera wraz z uruchomieniem aplikacji, a czasami w ogóle problem nie występuje. Komp może nie jest nadzwyczajny, jakiś Intel 2,7 plus 512 mb ramu, ale powyższy efekt nie występuje podczas ładowania plików z dysku lokalnego i nie czuć braku mocy podczas operowania na plikach (i na dysku lokalnym, jak i na sieciowym). Sieć jest stabilna. Zarówno w Eksploratorze jak i w Total Comanderze nie mam problemów z operowaniem na dysku sieciowym - wchodzę w folder i jest, otwieram plik w notatniku i jest itd. Problem występuje tylko z Officem. Czasami mam wrażenie jakby połączenie z siecią wpadała w hibernację podczas długiej przerwy między otwarciem jednego a drugiego pliku w Officie, ale to tylko wrażenie, bo wszystkie programy sieciowe działają bez zarzutu, nawet podczas parugodzinnych całkowitych przestojów podczas pracy. Próbowałem już dodać do rejestru EnableCaching, wyłączenie antywirusa, opcjach karty sieciowej i połączenia sieciowego (wyłączenie starych protokołów), choć akurat skoro TC działa perfekcyjnie to raczej wina samego Office'a, a nie konfiguracji sieci, więc w centrum zaufania Office też się bawiłem... ale może jakąś opcję, możliwość przegapiłem? Jakiś pomysł? Nie mam możliwości reinstalowania ani Office ani systemu. Edytowane 13 Lutego 2014 przez konkurs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 16 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2014 Sugestie: 1. sprawdz czy office ma takie same szpoki jak wylaczysz wszelkie dodatki 2. Wylacz SMB2 na serwerze 3. http://support.microsoft.com/hotfix/KBHotfix.aspx?kbnum=982860&kbln=en-us sprawdz moze pomoze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...