Skocz do zawartości
Molzes

Zmiana grafiki na zdecydowanie leciwym już sprzęcie

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Kolega polecił mi forum purepc, jako miejsce, gdzie mogę otrzymać radę od ludzi, którzy dalece bardziej znają się na sprzęcie niż ja. Stąd pozwalam sobie na założenie tematu. Porywający to on raczej nie będzie, bo i też mój stary już piec do porywających się nie zalicza.

Specyfikacja:

- Płyta główna -  Asus P5KPL-AM

- Procesor - Intel Pentium Dual Core E5300 2,60 ghz

- Zasilacz - ATX - 300w

- RAM - 2x 1 gb ddr2 667 mhz

- grafika - NVIDIA GeForce 9500 GT

- System - XP z Service Packiem 3

Generalnie chodzi o dwie zmiany. Pierwsza, na którą sie porywam to zwiększenie ilości RAM-u. Zamiana na 2 kości 2 gb 1066 mhz. (to chyba będzie maks tej płyty)

Druga kwestia - i tym samym pytanie do Was - chciałbym zmienić grafikę. Wiem, że pewnie może brzmi to irracjonalnie, ale na chwilę obecną nie potrzebuję modernizować całego kompa, w związku z tym chciałbym wiedzieć na co lepszego - co jeszcze będzie w stanie udźwignąć cała reszta sprzętu - mógłbym zmienić. I czy w ogóle takowe możliwości mam.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz chyba no-name, widnieje na nim prócz informacji już podanej ATX-300w, info o modelu - ATC 300. Informacji o marki brak.

Jego Peak to - 300W

Natomiast DC output - 250W

Hmm...załóżmy, że karta to zakres od 100 do 400 zł. (nie wliczam w te kwotę zakupu kości ramu) Ale przyznam kompletnie nie orientuję się jaki zakres cenowy kart jest pod takiego blaszaka.

Przeznaczenie dośc błache. Ostatnio odpaliłem gierkę The Secret World. I działa. Ale chciałbym zwiększyć komfort gry. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z używek to HD4770 / HD48xx / HD5770 / HD6770 .

Z nówek HD7750 DDR5 .

To max . co bym włożył do tego procka .

Do tego wymień zasilacz , szczególnie jak byś brał HD48xx .

Fortron HLN 350W za ~50 zł na allegro , model 400 W za 70-80 zł .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ktoś podpowie jaki jest najmocniejszy/najbardziej opłacalny procek do tej płyty P5KPL-AM? Z tego co widzę, płyta jest na gnieździe LGA 775, więc powinna obsługiwać procesory czterordzeniowe.

I czy faktycznie dołożenie RAM da większy przyrost wydajności niż wymiana procka na szybszy?

Edytowane przez Animaes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi