Skocz do zawartości
kosmo

Jak podrasować Voodoo2

Rekomendowane odpowiedzi

hehe, sam tez podkrecalem. Mialem creativa Voodoo2 i ze standardowych 90mhz/90mhz poszlo spokojnie bez artefaktów na 112/112 :) ale wiecej to raczej nie pojdzie :)

Przyrost predkosci niewielki, ale zawsze jest :)

aha zalóz radiatorki na oba chipy no i moze na pamiatki jak masz slabsze. ja mialem wtedy radiatory na wszystkim :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie:

Tutaj jest fotka mojego Voodoo 2. Jakiej jest on firmy? Bo kupiłem go na giełdzie i niezbyt wiem :cry: I żeby połączyć 2 karty razem to czy musi być dokładnie ten sam model tej samej firmy :?: A i które chipy są najbardziej narażone na przegrzanie (są tam 3 :?: ) I czym przykleić radiatorki :?: Sorry że tak dużo pytam ale nie chce go zjarać :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh

o ile sie nie myle to jest to STB Voodoo2 12Mb, standardowo clk ma 90/90. Pamieci podobne do tych moich czyli ok 110/110 po OC bdzie.

Jednak powyzej 100/100 podkrecaj po 1 Mhz i testuj czy nie ma artefaktow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz zadnych pamieci przyklejonych na plecach karty ? U mnie byly jeszcze na plecach.

aha te dwie pierwsze od gory chipy grzeja sie najmocniej wiec postaraj sie o dobre chlodzenie.

Ten nizszy na smym dole nei grzeje sie az tak, i jest bardzo blisko szyny PCI wiec ciezko jest do niego przykleic radiator

Ja mialem taki od wzmacniacza przyciety an wymiar ktory przylegal do wszysrtkich chipow. Pod pamieci poniewaz byly minimalnie nizsze mialem podlozona miedziana plytke i paste termoprzewodzaca. Pamietaj ze po zalozeniu radiatora karta bedzie zajebiście cięzka wiec laduj ja na PCI na samym dole i najlepiej zebys nie mail nic pod nia zadnej karty ISA, jak by ci cos odpadlo od voodoo to przynajmniej nie zrobi zwarcia

hehe, ale jak dobrze przymocujesz to nie ma o tym mowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiatorki klej na silikon, lub pasta na środku a po koncach kropelka. Jednak polecam ci zmajstrowanie uchwytow jeśli radiator jest jeden i duzy. Jak masz kilka mniejszych to klej na kropelkem, ale pamietaj ze mocno trzyma.

Zeby podlaczyc 2 karty nie musza byc tej samej firmy koniecznie, ale musza miec tyle samo pamieci, czyli musisz miec druga 12mb.

Jesli jednak jedna karta bedzie lepsza od drugiej, np bedzie miala lepsze pamieci, to zobaczysz na ekranie straszny przeplot, linie nie beda odpowiednio zsynchronizowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się zmienia częstotliwość pracy ramu na kartach graficznych? Dla mnie to brzmi jak czarna magia  :?

czestotliwosc pamieci i cpu zmienia sie za pomoca albo powerstripa, 3dfxclk, w control panelu od voodoo. Albo za pomoca zmiennej SET CLK=100 (chyba) w autoexecu. Proponuje skorzystac z programu do zmiany.

W windows za pomoca zmiennej zmienia sie w rejestrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to voodoo wyglada jak moje powercolor'a tylko inne nazwy na chipach.

pamietaj o radiatorach ja swoje puscilem z dymem bo bylo bez radiatorow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc na plecach karty nie ma zbyt wiele :(

Tutaj

A po podkręceniu na 100/100 karta przy odtwarzaniu demka w Quake1 się wieszała (chipy były strasznie gorące)(dam tam radiatorki, powinno pomóc 8) )

Dziwią mnie te pamięci na 90MHz i 100MHz :?: Może to normalne :?:

Aha, mam jeszcze inny problem. Karta działa TYLKO na sterownikach z 99 roki chyba z lipca :?: :?: :?: Na innych sterownikach, wcześniejszych i późniejszych nic nie rusza z wykorzystaniem tej karty :cry:

I się zastanawiam czy nie kupić drugiego Voodoo2 od kumpla za 50zeta i mieć przyjemność z 1024x768 w grach :?:

Pytanko jeszcze, skąd załatwić sobie te odpowiednie radiatory, tanio :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc na plecach karty nie ma zbyt wiele  :( 

Tutaj

A po podkręceniu na 100/100 karta przy odtwarzaniu demka w Quake1 się wieszała (chipy były strasznie gorące)(dam tam radiatorki, powinno pomóc  8)  ) 

Dziwią mnie te pamięci na 90MHz i 100MHz :?: Może to normalne :?: 

Aha, mam jeszcze inny problem. Karta działa TYLKO na sterownikach z 99 roki chyba z lipca  :?:  :?:  :?: Na innych sterownikach, wcześniejszych i późniejszych nic nie rusza z wykorzystaniem tej karty  :cry: 

I się zastanawiam czy nie kupić drugiego Voodoo2 od kumpla za 50zeta i mieć przyjemność z 1024x768 w grach  :?: 

Pytanko jeszcze, skąd załatwić sobie te odpowiednie radiatory, tanio  :?:

Noo przy 100/100 przydaja sie juz radiatory i wtedy nei ma zwisow ani artefaktow. Sterowniki z 99` sa chyba najlepsze wiec raczej zmiana ich neiwiele daje. Dalesze sa robione z mysla o Banshee i V3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba jakas wersja ci sie trafila z super trefnymi pamieciami ktore chodza na 120mhz. Standardowo chodza na 90mhz, ewentualnie na 100mhz. Przy 25ns , przekroczyc 120 to raczej wyjatkowo niemozliwe. Moze trafil ci sie egzemplaz ktory tak chodzi, bo ma lepsze pamieci takie jak w voodoo banshee, gdzie mialy ok 20ns i biegaly na 120 spokojnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pożyczyłem sobie drugie Voodoo2 i połączyłem. Mimo że druga karta ma pamięci z obu stron po 110Mhz każda to nie widze żadnych złych efektów wizualnych. Wydajność jest taka sama jak z jedną kartą w 800x600, ale za to 1024x768 mogę sobie grać i jest tak samo szybko jak w niższych rozdzielczościach :)

Mam teraz pytanie: czemu w "dxdiag" na jednej karcie Voodoo2 w kompie pokazuje 12MB a jak są dwie razem, to tylko 16MB :?:

I jak nie ma różnicy w wydajności z jedną kartą i dwoma kartami razem, to jest pewnie wina za słabego procka :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wydajnosci to slaby procek (chociaz conieco zalezy tesh od aplikacji ktora ma to wykorzystywac ,ogolnie najlepiej chodza gry na glide`a) a co do tych 16mb to dlatego ze tekstury sa dublowane na obu kartach i zyskujesh tylko framebuffer czyli 4mb. Jesli dobshe pamietam ,jakies 3 lata temu to bylo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie ma kłopotów ze słabą jakością przeplotu, znaczy to żę obie karty są dość podobne jeśli chodzi o jakość ramdaca i wydajność. Na moim creativie i innym noname bylo widac lekki przeplot i rozkalibrowane linie.

Co do wydajności to wydaje mi sie ze po zmianie prcka bedzie znacznie lepiej wyskalowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...