Skocz do zawartości
miekki

HDD i CD-ROM jak skonfigurować???

Rekomendowane odpowiedzi

Jak skonfigurować te nieszczesne zworki, aby komp poprawnie wykrywał Hdd i Cd-rom podłączone jednym 80-żyłowym kablem do IDE1, Nie znam się na tych masterach i slavach i dlatego cały czas pracuję na dwóch 40-żyłowych kablach :( :( :( :( :( :( :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wpinaj CD i HDD na jednym kablu!! NIGDY!!! Wszystko działa zawsze z prędkością najwolniejszego urządzenia na taśmie więc CD jest ATA33 i spowolni ci to system strasznie.

Na końcu kabla od kanału 1 (IDE1) wepnij HDD ze zworką na Master.

Tak samo zrób ze CDkiem tyle że na drugiej taśmie podpiętej do kanału IDE2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie macie racji

w przypadku tasmy 80 zyłowej -nie ma znaczenia czy podepne hdd 100 i cd 33 na jednej tasmie-jedno nie zwolni drugiego

hdd dalej bedzie działał na ata 100 a cd na ata 33

miekki -zakup dobry 80zyłowy kabel i smiało mozesz podpiac hdd na master a cd na slave

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie macie racji

w przypadku tasmy 80 zyłowej -nie ma znaczenia czy podepne hdd 100 i cd 33 na jednej tasmie-jedno nie zwolni drugiego

hdd dalej bedzie działał na ata 100 a cd na ata 33

miekki -zakup dobry 80zyłowy kabel i smiało mozesz podpiac hdd na master a cd na slave

Niestety napędy tylko wykrywane będą właściwie, natomiast kontroler ide dostosuje prędkość do najwolniejszego urządzenia na kanale - niezależnie od rodzaju taśmy. Oczywiście tasmy 40 żyłowe mechanicznie ograniczą prędkość transferu do UDMA33.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra to wreszcie jak to jest? Mam cd-roma (lg52x :? ) i dysk (Maxtor 40GB ATA 133 7200rpm) i wszystko na jednej taśmie ->X<-. Płyta to MSI KT3 Ultra - obsługująca ATA 133. Pytanie brzmi - czy możliwy był by taki wynik http://www.republika.pl/kucyk-lukasz/hdd.jpg. Bo według co niektóych teorii chyba było by to niemożliwe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam dysk główny na jednej tasiemce ata 133 (skrócona więc i ta księ nie da podłączyć więcej niż 1 urządzenie). do drugiej mam podłaczoną kieszeń (też ata 133, dysk jest sporadycznie wsadzany) i wypalarkę.

zawsze wolniejze urządzenie spowalnia szybsze dlatego nie polecam pod jedną tasiemkę podłączać. a poza tym nawet przy 2 urządzeniach ata 133 szybciej będzie śmigało na 2 osobnych taśmach. urządzenie slave zawsze ma niższy transfer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...